Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2012
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 19 Decembrie 2012
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
PREFECTUL AVEA „SUCCES LA FETE“

PREFECTUL AVEA „SUCCES LA FETE“

• prefectul Mitea s-a reîntîlnit, ieri, cu un cubanez, fost coleg de facultate, pe care nu l-a mai vãzut de 35 de ani • pret de cîteva ore, printre telefoane de la minister si pe diverse teme din judet, prefectul a desirat amintiri cu Raul Hernandes • de Sãrbãtori, cubanezul va colinda alãturi de prefect pe la colegii de facultate • chiar dacã anii au trecut, spiritul tînãr din studentie încã mai sãlãsluieste în sufletele celor doi protagonisti • la revedere li s-a alãturat un alt coleg, inginerul Traian Vararu, directorul Directiei Agricole •

Prefectul Ilie Haralambie Mitea, despre care abia ieri am aflat cã apropiatii îi spun „Titi“, iar în facultate era alintat cu „Uscatuã'“, pentru cã era foarte slab, a avut ieri una o cu mare încãrcãturã emotionalã de cînd este la cîrma Neamtului. Fiind adus cu treburile administrative ale tãrii din Sibiu la Piatra, prefectul si-a întîmpinat un foarte vechi prieten, pe care nu l-a mai vãzut din toamna lui ã'77, la sediul Palatului Administrativ. Cel care l-a vizitat este Raul Hernandes, un cubanez cu care prefectul a fost coleg de facultate la Bucuresti, amîndoi terminînd Zootehnia. Lor li s-a mai alãturat un coleg de facultate, unul de-al locului, Traian Vararu, director al Directiei Agricole Neamt. Raul a plecat în Cuba din toamna lui ã'77, alãturi de fetita sa Xitlali, care atunci avea doi ani. Mama ei, o mexicancã, a ales sã divorteze si sã rãmînã în România, copila fiind crescutã în Cuba de tatãl ei pînã a terminat liceul. Apoi a ajuns studentã în Barcelona, unde s-a cãsãtorit si de doi ani si-a luat tatãl aproape.

Scrisori pierdute

ÃŽntîlnirea dintre prefect si colegul lui de camerã a fost extrem de emotionantã, în primul rînd pentru cã niciunul dintre ei nu stia la ce sã se astepte din partea celuilalt. Cubanezul s-a minunat cã prefectul e „gras“, desi nu se poate spune chiar asa, dar avînd în vedere cã în facultate era poreclit „Uscatuã'“ pentru cît de slab era, e de înteles omul. Ilie Haralambie Mitea a fost cu mult mai surprins, în primul rînd pentru cã Raul are acum chelie în locul claiei de pãr din studentie. Dupã despãrtirea de dupã facultate, Titi Mitea, asa cum îi spun prietenii, i-a trimis scrisori bunului prieten din studentie, dar n-a primit niciodatã rãspuns. „N-am primit nici o scrisoare, iar dupã vreo douã luni de la revenire în Cuba, am pierdut toate adresele prietenilor din România“, a spus Raul în româneste, limbã pe care n-a mai vorbit-o de 35 de ani încoace, cu douã mici exceptii, cînd a discutat la telefon. Cu toate acestea, întelege tot ce aude în jur si se exprimã foarte bine avînd în vedere ruperea pe care a suferit-o de România atîta vreme. „Aud acum cuvinte pe care nu le-am mai auzit de cînd eram student. Dar parcã le stiu de-o viatã. Unele parcã nu stiu ce înseamnã, dar auzit mai multe, îmi dau seama de însemnãtatea lor“, a spus oaspetele.

Sfat excetional

Cei doi au fost colegi de camerã timp de trei ani în studentie, pentru cã exista obligativitatea ca studentii strãini sã stea în camerã cu români. „Un profesor ne-a spus cã dacã un om învatã 5.000 de cuvinte dintr-o limbã, atunci se va descurca în acea limbã. Asa cã am învãtat de la Raul spaniola, iar eu l-am învãtat româna. Mama trimetea pachet în fiecare lunã, iar Raul lua plãcintele si le mînca sub plapumã. Vinul, tot de el era confiscat. Nici nu mai dãdea pe la cantinã cînd aveam pachet de la mama. Vacantele le petreceam împreunã la Sibiu si pentru cã eu schiam, el rãmînea la noi acasã. Avea si cheie de la noi“, a povestit prefectul.

Amintiri din studentie

Pentru a depãna povestile care îi leagã pe cei doi ar trebui zile în sir. Cele mai frumoase amintiri sînt legate de chefurile din cãmin, de examenele luate pentru cã uneori pozau în „bãieti buni“, dar nu lipesc dintre picanterii chipurile angelice sau dimpotrivã, ale studentelor. „Avea Titi, succes la fete... nici nu trebuia sã depunã prea mult efort! Veneau ele! Si chefurile... Ce viatã frumoasã! Ce mai cîntam, ce ne mai distram!“, a povestit cubanezul si, spre surprinderea noastrã, si-a amintit cîteva stofe dintr-un cîntec din tinerete: „Hai sã bem/ F...-i amarul/ C-am vîndut boii si carul! (...)“. Si versurile au curs de parcã Raul le-ar fi fredonat astã-noapte. Apoi si-au amintit cum unul dintre profesorii lor, de loc din Peru, a încercat pãlinca noastrã si s-a îmbãtat atît de tare încît a ajuns sã doarmã cu capul într-un frigider. Pentru cã le veneau în minte si trãsnãi care e bine sã nu fie stiute de toatã lumea, cubanezul a vorbit cu prefectul în spaniolã. Raul Hernandes a venit cu avionul din Barcelona la Cluj, dupã care a fost adus cu o masinã la o pensiune din apropierea Pietrei. „Dimineatã, la micul dejun, ospãtarul mi-a spus cã vine cineva sã mã ia. Apoi am aflat cã vine cineva din partea prefectului judetului Neamt. Habar n-aveam ce înseamnã asta, pentru cã nu stiam cã Titi a ajuns în asa functie! Si am ajuns aici, la Prefecturã. Acum vreau sã reusesc sã mã plimb prin tarã, sã vãd ce s-a schimbat! Vreau sã vãd cum s-a înfrumusetat România de cînd am plecat eu de aici. Vreau sã cunosc familia lui Titi, poate vom merge si la alti colegi de facultate! Vreau sã mã bucur de orice cît voi sta aici“, a spus Raul.

Maimutoiul din geam

Xitlali, fiicã a lui Raul, are acum 37 de ani si si-a primit botezul în bratele sotilor Mitea, la Biserica Romano-Catolicã din Sibiu. Zilele acestea, cei doi pãrinti - natural si spiritual - vor sã ajungã la lãcasul de cult pentru a vedea documentele emise la botez. Prefectul si-a adus aminte cum prietenul sãu se pieptãna cu un pieptene special, din lemn, care putea fi folosit în ditamai claia de pãr negru si cret. Apoi, rîzînd cu poftã, si-au amintit de maimutoiul pe care îl atîrnau în geam, semn cã era camera „ocupatã“ de vreunul dintre ei cu vreo cunostintã, celãlalt fiind nevoit sã caute chirie pe la prieteni. „Multi ani m-am gîndit cum sã fac sã-l scot pe Raul din Cuba. Si de fiecare datã cînd ziceam cã plec spre tara lui se mai agãtau trei de mine - sotia si cei doi copii, care nu voiau sã mã lase singur, pentru cã ziceau cã nu vor mai avea ocazia sã vadã Cuba. Doar cã de fiecare datã aveau alt program si nu mai puteam pleca. Mare mi-a fost bucuria cînd am aflat cã e în Barcelona si am dat de el, invitîndu-l în România. ÃŽn facultate gãtea foarte bine orezul si pestele. Acum am sã fac tot ce pot sã îi reamintesc gustul mîncãrurilor românesti“, a spus prefectul Ilie Haralambie Mitea.

Articol afisat de 2561 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective