Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2013
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 9 Ianuarie 2013
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Ore cumplite în viscol si ger

Ore cumplite în viscol si ger

• un sãtean din Podoleni a fost gãsit înghetat pe stradã • a murit ulterior la spital • din cauza viscolului puternic douã ambulante plecate dupã o gravidã au rãmas blocate în nãmeti • abia dupã sase ore femeia a ajuns la spital unde a si nãscut • la Hoisesti, Mãrgineni, salvarea nu a putut ajunge la un bãtrîn cu probleme renale • pentru prima datã dupã multi ani, în 12 comune si 37 de sate nu s-a putut intra din cauza zãpezii •

Iarna a rãbufnit la începutul acestui an cu mai putine zãpezi, dar cu viscol si un vînt extrem de puternic, care au creat mult mai multe probleme decît în decembrie 2012. Faptul cã vîntul a bãtut cu peste 90 de km/h a fãcut ca o bunã parte din drumurile judetului sã devinã impracticabile, iar o multime de localitãti, în special din zona Romanului, sã fie blocate, nimeni nemaiputînd sã intre sau sã iasã din aceste sate. Dacã multe probleme pot fi amînate, cele de boalã nu tin cont de ger sau viscol, motiv pentru care mort-copt, cadrele medicale de la Ambulantã trebuie sã ajungã la toate solicitãrile. Noaptea de luni spre marti a fost una de cosmar pentru ambulantieri, deoarece cîteva masini au rãmas blocate ore în sir pe drumurile viscolite.

Nu va uita noaptea de Sfîntuã' Ioan

ÃŽn noaptea de Sfîntul Ioan, pe la ora 23.00, un apel prin 112 anunta cã în satul Gorun, comuna Oniceni, o femeie de 30 de ani intrase în travaliu si avea nevoie sã ajungã de urgentã la Spitalul Roman. Elena Manea, care se afla la cea de a saptea nastere, din cauza drumului înfundat cu nãmeti uriasi a pornit împreunã cu sotul pe jos spre Oniceni pentru a astepta ambulanta la dispensar. Aventura celor de pe autosanitarã a început într-o pantã, la Crãiesti, unde valurile de zãpadã au blocat drumul. Cei de la ISU Neamt au fost sesizati telefonic de cãtre cei de pe masina salvãrii si au apelat la Florin Grumãzescu, seful SVSU Bozieni, care a actionat imediat, reusind dupã o luptã de peste o orã cu viscolul sã elibereze drumul cu ajutorul buldoexcavatorului. Pentru cã stratul de gheatã fãcea imposibilã trecerea ambulantei a fost nevoie ca aceasta sã fie tractatã de utilajul de deszãpezit. Pentru a preveni orice situatie neplãcutã, cei de la Bozieni au luat decizia de a însoti masina salvãrii pînã aproape de Oniceni, eliberînd drumul acolo unde a mai fost cazul. ÃŽn timp ce gospodarii din Bozieni eliberau calea autosanitarei în partea cealaltã, în Gorun, lupta pentru o nouã viatã cãpãta proportii punînd în miscare comunitatea din Oniceni. Gravida a rãzbãtut prin zãpadã peste trei kilometri dupã care s-a adãpostit în casa unui sãtean de la marginea pãdurii, care a pregãtit haine uscate pentru drumeti si a anuntat primarul comunei. Acesta a luat decizia de a trimite din Valea Enii o sanie trasã de doi cai, reusindu-se ajungerea la casa unde se adãpostise femeia. Lupta cu viscolul de pe cele douã fronturi, din Bozieni si din Gorun - Oniceni a fost coordonatã de cãtre primarul Ioan Duminicã. Dupã cîteva ore gravida a ajuns la dispensarul din Oniceni, unde a asteptat sosirea ambulantei. „Am fost solicitati pentru a prelua de la domiciliu o gravidã în luna a saptea. Pe parcurs, ambulanta a rãmas înzãpezitã la Crãiesti, comuna Bozieni. Am solicitat ajutorul primarului comunei, care a pus la dispozitie utilajele si ne-a deschis drumul spre Oniceni. Cu ajutorul lui Dumnezeu am ajuns si am preluat pacienta de la dispensar, unde se afla deja în travaliu, dar cu membranele intacte. Am transportat-o pînã la Spitalul Roman dupã un chin ce a durat ore în sir“, a declarat Paula Leahu, asistentã la Ambulanta Roman. Femeia a nãscut un copil sãnãtos, dar nu va uita prin ce experientã a trecut în noaptea de Sfîntul Ioan 2013.

Înghetat în drum

ÃŽn schimb, Salvarea nu a reusit sã ajungã la un bãtrîn din localitatea Hoisesti, comuna Mãrgineni. „Pacientul are unele afectiuni renale si ne-a chemat în noaptea de luni spre marti, dar nu am reusit sã intrãm în sat, toate drumurile fiind blocate. Am mai încercat si marti dimineatã si tot nu am reusit. Din pãcate, toatã zona de est a judetului, la granita cu Vaslui si Iasi, sînt multe drumuri blocate si localitãti izolate total. Sperãm sã nu avem cazuri grave pe acolo pentru cã efectiv nu stim cum sã ajungem“, a declarat medicul Pusa Cretu, directorul Serviciului de Ambulantã Neamt. Nu doar viscolul a creat probleme în judet, ci si temperaturile scãzute au pus la grea încercare pe toatã lumea. Un bãrbat din comuna Podoleni a fost gãsit înghetat de consãtenii sãi pe marginea drumului. Viorel A., de 50 de ani, s-ar fi cinstit luni seara cu niste prieteni, dupã care a plecat spre casã. Se pare cã la un moment dat a cãzut în zãpadã, nu a mai putut sã se ridice, astfel încît a stat în ger toatã noaptea, fiind descoperit abia marti dimineatã cînd s-a luminat de ziuã. ÃŽn momentul în care a fost preluat de echipajul Ambulantei pacientul era în stop cardio-respirator si în soc hipotermic. El a fost dus la UPU Neamt unde medicii au continuat manevrele de resuscitare si au continuat timp de ore bune sã-l încãlzeascã în speranta cã astfel inima sa ar putea reporni. Din pãcate, marti pe la amiazã a fost declarat decesul, necropsia urmînd a stabili cauza mortii.

37 de sate blocate total

Marti dupã-amiazã, autoritãtile au anuntat cã în Neamt erau blocate temporar zece drumuri judetene si nouã comunale, iar pe altele nouã de interes judetean se circula foarte greu. De multi ani nu s-a mai întîmplat sã se anunte cã viscolul si zãpada au afectat douãsprezece comune cu 37 de sate. Era imposibil de pãtruns în sase sate din comuna Bîrgãoani (Talpa, Bîrgãoani, Certieni, Homiceni, Chilia si Breaza), în Itrinesti la Mãrgineni, în Prãjesti si Bogzesti la Secuieni, în Climesti la Fãurei, în Bãlusesti la Dochia, în patru sate din Boghicea - la Nistria, Boghicea, Cãuseni si Slobozia, în comuna Bodesti - satul Corni, în sapte sate la Stãnita - Stãnita, Poienile Oancei, Todireni, Beja, Ghidion, Vlãdicele si Chicerea, în satele Totoiesti si Arãmoaia din Tupilati, în Tutcanii din Deal si Liliac la Bahna, în sapte sate din comuna Dragomiresti - Dragomiresti, Bornis, Hlãpesti, Mastacãn, Unghi si Vad si în Bordea, Cîrligi, Dusesti si Soci din Stefan cel Mare. Utilajele de la Drumuri Nationale au actionat pentru întretinerea sau pentru deblocarea traseelor Roman - Motca, Tîrgu Neamt - Cristesti, Piatra Neamt - Tîrgu Neamt - Tîrzia si pe Piatra Neamt -Roman. Drupo iesise cu utilajele pe 26 de trasee din judet. Ieri dupã amiazã, la ora închiderii editiei, utilajele de deszãpezire actionau pe 7 drumuri judetene si pe DN 15D, între localitãtile Girov si Dulcesti. Informatia a fost furnizatã de comisarul sef Cezar Asandei, seful Politiei Rutiere care se afla pe teren în zonele afectate de viscol. „Majoritatea drumurilor afectate se aflã în zona Romanului, utilajele lucrînd la deszãpeziri. Probleme sînt în Sagna, Mãrgineni, David, dar si pe DN 15D, unde se actioneazã între localitãtile Girov si Dulcesti. Aici circulatia a fost îngreunatã, în sensul cã s-a mers pe un sigur fir. S-a actionat cu utilaje, iar la aceastã orã (n.n.15,30) se circulã pe ambele sensuri. Lucrãtorii Serviciului Rutier sînt pregãtiti sã intervinã acolo unde situatia o cere. Din fericire nu s-au înregistrat accidente rutiere grave. A fost un singur eveniment rutier care s-a soldat cu rãnirea usoarã a unei persoane“, a declarat comisarul sef Cezar Asandei.
La rîndul lor, lucrãtorii Inspectoratului pentru Situatii de Urgentã Neamt au fost solicitati sã intervinã pentru deblocarea mai multor autovehicule rãmase înzãpezite. Solicitãrile au venit în special din zonele în care viscolul si-a fãcut de cap.

Articol afisat de 2033 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Monica NEAMTU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective