Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2013
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 12 Ianuarie 2013
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
VIDEO: ASASINAT TERORIST CU BOMBÃ DEJUCAT

VIDEO: ASASINAT TERORIST CU BOMBÃ DEJUCAT

• trei tineri au fost prinsi în flagrant în timp ce amplasau sub autoturismul lui Bogdan Mararu o bombã artizanalã • atentatorii au folosit 800 de grame explozibil C4, care ar proveni din Cehia • masina, un Range Rover, era folositã din cînd în cînd si de alti membri ai familiei Mararu • anchetatorii l-au identificat si pe cel care a coordonat toatã actiunea: Daniel Pãduraru • acesta a fost cercetat si achitat pentru incendierea unei vile proprietate a fratilor Mararu • nu existã elemente care sã-l lege pe Puiu Mironescu de cele întîmplate • asearã, la sediul DIICOT Neamt, suspectii încã erau audiati si se va cere arestarea • asupra celor trei bãcãuani, toti cu antecedente penale, anchetatorii au gãsit droguri • ei sînt acuzati de tentativã la omor calificat, la distrugere calificatã, acte de terorism si constituire grup infractional organizat •



Rãzbunãrile mafiote au adus din nou orasul Piatra Neamt în atentia întregii tãri. Dacã în trecut, urbea a fost zguduitã de tot felul de fapte cu violentã, atacuri la comandã, incendieri de masini, asasinate, acum a fost vorba de un atac mafiot cu bombã care, din fericire, a fost dejucat. Dispozitivul artizanal continea cantitatea de 800 de grame substantã explozivã C4, iar detonarea urma sã fie realizatã mecanic. Cunoscãtorii spun cã dacã bomba amplasatã sub masina lui Bogdan Mararu ar fi fost detonatã, totul în jur, pe o razã de aproximativ 350 de metri ar fi fost distrus si cu sigurantã ar fi existat victime si din rîndul locuitorilor din zonã. Cel vizat în toatã aceastã poveste a fost Bogdan Mararu, fratele lui Gheorghitã Mararu care, în noiembrie 2010, a fost ucis cu focuri de armã de Cristian Chilat, zis Falãu. Coordonatorul actiunii, spun achetatorii, este Daniel Pãduraru, în vîrstã de 43 de ani, un client mai vechi de-al Politiei, despre care se spune cã ar fi prieten cu Cristian Chilat, dar si cu Puiu Mironescu. De altfel, primii doi au si fost cercetati într-un dosar privind incendierea unui imobil si a unui autoturism, ambele proprietatea familiei Mararu. Cît îi priveste pe cei care au executat comanda amplasînd dispozitivul exploziv, anchetatorii spun cã sînt trei tineri din Tîrgu Ocna, judetul Bacãu, toti cu antecedente penale pentru furturi, inclusiv din biserici. Mai mult decît atît, în momentul în care au fost prinsi, atentatorii aveau asupra lor substante interzise, respectiv canabis pentru consum propriu. De altfel, în apropierea masinii au fost gãsite mucuri de tigãri cu canabis.

Informatia care a salvat vieti

Informatia privind intentia unei grupãri infractionale de a-l ucide pe Bogdan Mararu a ajuns la urechile politistilor nemteni înante de sfîrsitul anului trecut. De altfel, în ultimii ani, politistii nemteni au monitorizat cu maximã atentie miscãrile membrilor grupãrilor interlope, existînd date cã un personaj de temut punea la punct un plan care îl viza pe Bogdan Mararu si apropiatii acestuia. Ultima informatie a confirmat faptul cã „cineva“ doreste moartea lui Mararu, prin amplasarea unui dispozitiv exploziv la masina acestuia. Automat, politistii i-au informat pe procurorii DIICOT-Biroul Teritorial Neamt, dupã care au fost luate toate mãsurile pentru ca atentatul sã fie dejucat. Din momentul în care a fost obtinutã informatia si pînã la prinderea suspectilor, acestia au fost urmãriti pas cu pas de cãtre autoritãti. ÃŽn urmã cu mai bine de douã sãptãmîni, cei trei bãcãuani, care ar fi urmat sã obtinã 50.000 de euro dacã atentatul ar fi reusit, s-au deplasat la Piatra Neamt, decisi sã punã planul în aplicare. Cu ei s-a aflat atunci si o tînãrã care, din cercetãrile efectuate, s-a stabilit cã nu avea cunostintã de ceea ce intentionau sã facã cei trei infractori. Acestia au renuntat în ultima clipã, decizia fiind luatã ca urmare a faptului cã se întlîniserã cu mai multe echipaje de politie pe traseu. Ulterior, au hotãrît sã actioneze în noaptea de 10/11 ianuarie.

Masina sãrea în aer dacã era miscatã

S-au deplasat din nou la Piatra Neamt cu un autoturism Volkswagen Passat, cu numere provizorii de Bacãu si s-au oprit în apropierea blocului în care locuieste Bogdan Mararu, de pe strada Privighetorii. Timp de cîteva minute au supravegheat zona si au identificat autoturismul sub care urma sã fie amplasatã bomba, respectiv o masinã de teren marca Range Rover, înmatriculat NT 01 MMM, care era parcatã chiar lîngã blocul în care locuieste familia lui Bogdan Mararu. ÃŽn toatã aceastã perioadã, suspectii au fost monitorizati cu atentie de politistii care îi urmãriserã pe tot traseul. Indivizii au amplasat bomba sub masinã, dupã care au tras un fir pe care l-au legat la roata din fatã. Cablul avea rolul ca în momentul în care masina se punea în miscare sã detoneze bomba. Cînd au vrut sã pãrãseascã zona, infractorii au fost retinuti de oamenii legii. „Politia Românã, în urmã cu mai multe zile, a obtinut informatii despre intentia de suprimare a vietii unei persoane, membru al unei grupãri infractionale, prin amplasarea unui dispozitiv exploziv la autoturismul acestuia. A fost informatã structura de parchet competentã, respectiv DIICOT. Dupã identificarea presupusilor autori, sub coordonarea DIICOT, structurile de specialitate ale Politiei Române i-au monitorizat prin activitãti specifice. Monitorizarea s-a fãcut cu suportul tehnic si informativ asigurat de cãtre Directia Operatiuni Speciale din IGPR, Serviciul Român de Informatii si DGIPI. La data de 11 ianuarie, politistii din cadrul BCCO Bacãu si SCCO Neamt si procurori DIICOT - Biroul Teritorial Neamt au depistat, în flagrant delict, trei dintre suspecti, membri ai unei grupãri specializate în sãvîrsirea de infractiuni de violentã - omor calificat, distrugere calificatã si acte de terorism“, se aratã într-un comunicat emis de Politia Românã

Tactica autoritãtilor...

Anchetatorii afirmã cã douã au fost motivele pentru care nu i-au retinut pe cei trei înainte de a amplasa dispozitivul exploziv. În primul rînd, spun ei, ar fi existat riscul ca bomba sã fi fost detonatã accidental, ceea ce ar fi dus la pagube materiale si umane importante. Un alt motiv pentru care nu s-a intervenit tine de mersul anchetei. Astfel, dacã ar fi fost opriti înainte de a amplasa bomba, infractorii nu puteau fi acuzati decît de detinere de substante explozive, pedeapsa în astfel de cazuri fiind mult mai micã. Fiind prinsi dupã amplasare, acuzatiile care li se aduc sînt deosebit de grave, iar pedepsele pot ajunge la zeci de ani de închisoare.
Cum bomba fusese amorsatã, anchetatorii au solicitat sprijinul specialistilor pirotehnisti din cadrul Serviciului Român de Informatii. Datã fiind complexitatea cazului, dar si pericolul reprezentat de dispozitivul exploziv, la Piatra Neamt au ajuns, cu un elicopter, cei mai buni pirotehnisti pe care îi are în momentul de fatã SRI-ul.
Cum era de asteptat, perimetrul a fost asigurat pe o razã de 2.000 de metri pãtrati, iar o scarã de bloc a fost evacuatã, strada Privighetorii fiind închisã circulatiei. Dotati cu echipament de ultimã orã, inclusiv un robot „specializat“ în dezamorsarea bombelor, pirotehnistii, dupã cîteva ore bune, au rezolvat situatia. Ofiterii au actionat abia dupã ce s-au asigurat cã bomba poate fi dezamorsatã fãrã riscul de a exploda. ÃŽn tot acest timp, la sediul DIICOT Neamt, procurorii îi audiau pe cei trei suspecti. ÃŽn curînd numãrul acestora a ajuns la 6, printre cei vizati aflîndu-se si Daniel Pãduraru, în vîrstã de 43 de ani, identificat drept coordonator al atentatului. „ÃŽn sarcina presupusilor autori se retine cã, sub coordonarea liderului grupãrii, P.D., de 43 de ani, au amplasat un dispozitiv exploziv artizanal sub un autoturism, în vederea suprimãrii vietii lui B.M., proprietarul autoturismului. Din primele verificãri, a rezultat cã dispozitivul artizanal continea aproximativ un kilogram substantã explozivã, iar detonarea urma sã fie realizatã mecanic. Membrii grupãrii intentionau sã distrugã prin incendiere si douã spatii comerciale amplasate pe raza municipiului Piatra Neamt, apartinînd altor douã pãrti vãtãmate, activitãti care nu s-au realizat, urmare a interventiei organelor de urmãrire penalã“, se mai aratã în comunicatul politistilor.

„Aici nu este vorba de reglãri de conturi pentru bani sau alte lucruri. Este rãzbunare“

Cît priveste cele douã spatii care urmau sã fie incendiate de cei trei bãcãuani, autoritãtile au stabilit cã este vorba de o salã de jocuri mecanice, ce apartine lui Bogdan Mararu si magazinul Onym, din centrul orasului Piatra Neamt, care apartine Oanei Vicol. Onym-ul a mai fost incendiat de persoane necunoscute în noiembrie 2010, cu o zi înainte de asasinatul din Cafe Latino. Despre Oana Vicol, anchetatorii stiu cã ar fi fãcut afaceri imobiliare la Iasi cu Puiu Mironescu. De asemenea, se mai stie cã Oana Vicol a fost cercetatã în dosarul privind tentativa de omor comisã, în februarie 2011, împotriva lui Mironescu la iesirea din orasul Bacãu spre Piatra Neamt, dar s-a ajuns la concluzia cã nu a avut nici o implicare. Acum, spun anchetatorii, nu existã elemente temeinice care sã indice implicarea lui Puiu Mironescu în acestã poveste, desi existã voci care îl plaseazã în aceastã posturã. Daniel Pãduraru a fost ridicat de politisti de la locuinta sa din comuna Alexandru cel Bun. El a fost audiat, însã a negat orice implicare în atentat. Pãduraru are un cazier bogat, el avînd la activ mai multe condamnãri, inclusiv în strãinãtate. Se mai spune despre el cã a refuzat oferta venitã din partea unui avocat brasovean care cãuta un criminal dispus sã-i ucidã sotia. Asearã, la sediul DIICOT - Biroul Teritorial Neamt, procurorii audiau sase persoane, urmînd ca astãzi cel putin patru dintre ele sã fie prezentate la instantã cu propunere de arestare preventivã. Cercetãrile sînt efectuate sub aspectul comiterii infractiunilor de tentativã la omor calificat, la distrugere calificatã, acte de terorism si constituire grup infractional organizat. Cu mentiunea cã în sarcina celor trei bãcãuani ar putea fi retinutã si infractiunea de detinere de stupefiante. Asta în cazul în care se va dovedi cã cele 160 de grame de „ierburi“, gãsite asupra lor, sînt stupefiante. Ancheta se anuntã una dificilã si de duratã. Vor fi efectuate expertize, iar probele prelevate vor fi analizate, astfel încît probatoriul sã le aducã celor implicati pedepsele prevãzute de lege.
ÃŽn opinia specialistilor, tentativa de asasinat înregistratã ieri dimineatã reprezintã un act de rãzbunare. „Aici nu este vorba de reglãri de conturi pentru bani sau alte lucruri. Efectiv este vorba de o rãzbunare prosteascã, din cauza orgoliilor nemãsurate ale unora. ÃŽnsã, din nefericire, totul ar fi putut avea un sfîrsit tragic. Nu cred cã lucrurile se vor opri aici“, ne-a spus un anchetator.

Articol afisat de 3850 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU, G. MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective