Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2013
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 17 Ianuarie 2013
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
FÃBRICUTA DE PERMISE (II)

FÃBRICUTA DE PERMISE (II)

• contributia angajatului de la Serviciul Permise în afacerea carnete auto false contra bani a fost mai mult decît importantã • subofiterul a exploatat o scãpare din sistem • serviciul a început sã foloseascã baza de date electronicã în 1996, dosarele anterioare fiind arhivate • clientii declarau „pierdute“ permisele si solicitau altele • ca document justificativ se foloseau copii de pe registrele de eliberãri permise, care au fost falsificate • un sofer cu permis fals a fost sanctionat de 15 ori într-un timp record •

Cu sigurantã multi se întreabã cum de a fost posibil ca patru nemteni sã intre în posesia unor permise de conducere autentice, desi nici unul dintre ei nu urmaserã cursurile unei scoli de soferi si nici nu au sustinut examen. Explicatia pentru modul în care au obtinut permisele ca la tarabã în piatã a fost datã de procurorii care au investigat acest caz. ÃŽn primul rînd acest lucru nu ar fi fost posibil fãrã sprijinul unei persoane din interiorul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere si ÃŽnmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCIV) Neamt. Artizanul a fost identificat ca fiind agentul sef adjunct Stanciu Pardos. Subofiterul cunostea foarte bine sistemul si a speculat la maxim o scãpare aducãtoare de profit, dar si de dosar penal. Introducerea în baza de date electronicã a SPCRPCIV a posesorilor de permise s-a realizat începînd cu luna mai 1996. ÃŽn aceste conditii, persoanele care au obtinut carnete auto anterior acestei date figureazã numai în registrele de eliberãri si în fisele tip întocmite pentru fiecare detinãtor si pãstrate în clasoare pe bazã de opis alfabetic. Politistul stia foarte bine cã dosarele ce contin documentele care atestã instruirea conducãtorilor auto si promovarea examenelor anterior datei mentionate nu au mai fost pãstrate la vedere, din cauza împlinirii termenului de arhivare. El a mai fost „ajutat“ si de faptul cã registrele au fost completate defectuos în perioada anterioarã anului 1996, în sensul cã au fost lãsate pozitii libere. Asta a permis adãugarea retroactivã a unor persoane pentru care Pardos a reconstituit fisele „clientilor“ dornici de a conduce autovehicule fãrã a promova examenul de soferie.

Cum se fãcea racolarea?

Pe perioada desfãsurãrii anchetei, procurorii au reusit sã identifice patru persoane care au intrat ilegal în posesia permisului de conducere. Este vorba de Teodor Posmosanu, de 40 de ani, din Brusturi, care a si dat în vileag toatã afacerea. Probabil, bãrbatul nu ar fi fãcut denuntul la DNA dacã nu s-ar fi întîrziat cu eliberarea permisului, pentru care dãduse 2.500 de euro. Celelalte trei persoane identificate sînt Gheorghe Lãcãtus, din Tîrgu Neamt, Mihai Emanuel Dumitru, de 36 de ani, din Tîrgu Neamt si Valericã Cristescu, de 42 de ani, din Rãucesti.
Posmosanu si Cristescu au fost ajutati de intermediarul Cristian Cojocaru, de 40 de ani, din Tîrgu Neamt. În cazul celorlalti învinuiti nu s-a putut stabili prin cine au ajuns la agentul Pardos pentru a le rezolva problema. Modul de lucru era destul de simplu. Procurorii spun cã persoanele respective, în întelegere cu politistul, au declarat în fals cã au detinut permis înainte de 1996 însã l-au pierdut, iar în acest fel solicitau eliberarea unuia nou. Solicitarea era admisã pe baza verificãrilor si înscrisurilor fictive realizate de agent, acesta stiind cã evidenta în aceste cazuri se regãsea în registre. Posmosanu a declarat în fals cã si-a pierdut permisul de conducere în Timisoara si a si dat o declaratie în acest sens. Acelasi lucru a fost fãcut de toate persoanele care au obtinut permis ilegal. De exemplu, Posmosanu a primit un permis categoriile B, C si E în conditiile în care nu avea o orã de conducere la activ. Mihai Emanuel Dumitru a depus documentele false în data de 20 octombrie 2008 si a obtinut un permis categoriile B, C, E, document pe care l-a si folosit ulterior. La cîteva zile dupã ce a intrat în posesia permisului, Dumitru a fost sanctionat cu amendã întrucît nu purta centura de sigurantã. Valericã Cristescu a obtinut si el un permis de conducere categoriile B, C si E în martie 2008, însã nu s-a putu stabili dacã acesta a condus sau nu autovehicule dupã.

Amenzi pe bandã rulantã

Cel mai spectaculos caz este de departe cel al lui Gheorghe Lãcãtus. Prin metoda prezentatã, tîrgnemteanul a obtinut, în octombrie 2008, permis pentru categoriile B, C si E. În perioada care a urmat, Lãcãtus a adunat 15 amenzi rutiere, fiind sanctionat în nenumãrate rînduri pentru cã nu purta centura de sigurantã, depãsirea vitezei, stationare ilegalã, defectiuni la sistemul de iluminare. Lãcãtus a tinut-o pe a lui în timpul audierilor, si anume cã urmase cursurile unei scoli de soferi în 1991 si cã pînã în 2008 lucrase ca sofer profesionsit. Toate minciuni, pentru cã, în 1999 el nu poseda permis, fiind condamnat penal pentru cã a fost prins la volan fãrã a avea acest drept. Nici nu avea cum sã detinã, atîta timp cît studiile nu-i permiteau acest lucru. Anchetatorii au stabilit cã Lãcãtus a fost scolarizat (clasele I-IV) abia în perioada 2006-2007.
Acum, toti cei mentionati, mai putin Posmosanu, vor fi judecati pentru faptele comise, dosarul fiind pe rolul Tribunalului Neamt. Ei sînt acuzati de fals intelectual, uz de fals, complicitate la conducere fãrã permis, fals în declaratii, instigare la fals intelectual, conducere fãrã permis.

„Ããi, îs iesite ãi, cã nu numai al tãu. Doar n-am numai al tãu în lucru“

ÃŽn investigatiile efectuate, procurorii s-au folosit si de interceptãri telefonice si ambientale. Iatã încã un frgament din discutiile dintre denuntãtorul Posmosanu si intermediarul Cojocaru. Primul se plîngea cã nu-si primise încã permisul, iar Cojocaru îl trimitea la ghiseu, la „Stelicã“:
C.C: Daã' ai fost azi acolo?
T P: Daã', n-am fost acolo, cã eu n-am...
C.C: Daã' du-te mîine acolo!
T.P: Si cum? ÃŽi iesit. A...
C.C: Ããi, îs iesite ãi, cã nu numai al tãu. Doar n-am numai al tãu în lucru. Deci tu... tu nu întelegi cã-s fãcute? Îs trimise la Bucuresti, de acolo..
T.P: Eu mã gîndesc sã nu ... deci dat la vreo unul banii si nu ... nu face treaba. Cã doar de asta . Eu am stat pe loc aicea...
C.C: Ããããi...
T.P: Eu trebuia sã mã duc la treabã, întelegi?
Posmosanu si-a exprimat îngrijorarea cã poate a aruncat banii în vînt, iar Cojocaru i-a dat asigurãri cã treaba merge ca pe roate si cum arãtam în editia de ieri, l-a trimis direct la „Stelicã“, unde trebuia sã foloseasã o anumitã parolã.
C.C: Sã fii acolo la prima orã
T.P: La cît? La 9 deschide doar.
C.C: La 8 jumãtate, la 9 esti acolo.
T.P. Îhî.
C.C: „Stelicã, uite, de-o trimis...“ Da nu... eu n-am
T.P: Da eu nu stiam cum îl cheamã, de unde sã stiu eu
C.C: STELICÃ, Stelicã-l cheamã...
T.P: Care? Acesta care elibereazã?
C.C. Acela care elibereazã
T.P: Asa
C.C: Esti om umblat prin lume. Deci cum sã-ti ia imaginea si sã-ti depui actele pentru permis, dacã tu nu ...tu nu...n-aveai mapa acolo? În ce bazã?
.......................................................
T.P: Eu nu am stiut care-i treaba
C.C: rîde
T.P: Eu de unde sã stiu?
C.C: Am înteles. Daã' nu ..daã' eu nu fac de astea treburi...Dar eu am fãcut . Întreabã-l pe NASU. Am fãcut la, pînã'... si prin Drãgãnesti o grãmadã, cum ? Am fãcut la oameni care-s oameni. Cum sã nu fac din astea? Mã duc la puscãrie pentru un c... înjurã... de cîine?
..........................................................
C.C: Uite aici B, E, C-E, Le vezi gradele
T.P: Da
C.C: Ai B-ul cu remorca, C-ul cu remorca, masini cu remorcã. Deci cum am stabilit. Amatori si Profesionisti.
T.P: Da, da
C.C: Luate de ... douã din ã'91. 12 septembrie ã'91. Toate-s din ã'91
T.P: Din 91 sînt fãcute
C.C: Din 91.
T.P: ofteazã
C.C: Deci ai patru grade
T.P: Si acum mai rãmîne sã mai fac o cinste.
.....................................................................
T.P: Nu, daã' eu m-am temut, am zis, „Bãi, ce naiba“. Am zis cã „Bãi, atîta timp“. Zic, de asta mã temeam.
C.C: Bãi omule! Eu am fãcut sute din astea. Si fac si acum . Am bãgat vreo 10 pe lunã.
T.P: ofteazã
C.C: Daã' altii n-are noroc mai repede, altu-l prinde o sãptãmînã mai tîrziu. Nici noi n-am... n-am pistonat deloc. Eu am... am vãzut cã n-ai mai venit... am zis... Aha... tu esti plecat în Italia. L-ai luat si ai plecat în Italia.

Articol afisat de 3372 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU, G. MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective