Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2013
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 19 Ianuarie 2013
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Dã Doamne sã nu mai fie lilieci si orbi la volan!

• începînd de astãzi, 19 ianuarie, regulile de obtinere a permiselor de conducere se modificã • cea mai importantã schimbare se referã la viza medicalã • medicii de familie vor avea putere de decizie în acordarea dreptului de a sofa sau nu • „ÃŽn sfîrsit, poate nu vor mai circula pe sosele toti nebunii sau bolnavii“, a declarat sefa doctorilor de familie din Neamt •

Medicii de familie vor avea ultimul cuvînt în acordarea permisului de conducere pentru nemteni asta începînd chiar de sãptãmîna viitoare, odatã cu intrarea în vigoare a noilor reguli de obtinere a permisului de conducere. Nemtenii care vor dori sã obtinã un permis sau sã-l preschimbe pe cel vechi, vor avea foarte multe greutãti dupã data de 19 ianuarie, urmînd sã treacã teste medicale amãnuntite. Iar toate neregulile descoperite de doctori vor fi trecute în certificatul medical care va fi prezentat la serviciul de permise. Astfel, posesorul va primi verdictul „apt“ sau „inapt“ din partea medicului. Existã însã si o a treia categorie, „apt cu corectarea afectiunilor“. Cei care se încadreazã în aceastã categorie vor avea interdictii totale sau partiale pentru a conduce. Acesta este si motivul pentru care mii de nemteni au luat cu asalt ghiseele serviciului de permise si înmatricularea vehiculelor pentru a-si prelungi valabilitatea carnetului ca sã evite birocratia cerutã de noul Cod Rutier, care intrã în vigoare de sîmbãtã. Dupã 19 ianuarie, soferii vor plãti aceeasi taxã de 68 de lei, dar vor fi obligati sã facã vizita medicalã si sã obtinã un certificat din care sã rezulte cã nu suferã de boli care îi împiedicã sã conducã.

Restrictiile medicale precizate în permisul de conducere

Practic se doreste ca toti cei care circulã pe drumurile publice la volanul masinilor sã fie sãnãtosi fizic si psihic astfel încît sã nu fie un pericol pentru ceilalti participanti la trafic. Pentru asta, obligatoriu permisul se va obtine doar cu o fisã medicalã vizatã de medicii specialisti oftalmologi, orelisti, neurologi si psihiatri. Ultimul cuvînt îl vor avea medicii de familie care pe baza fiselor lor dar si pe baza recomandãrilor specialistilor vor da verdicul de apt, inapt sau în curs de corectie. „Mãsura este foarte bunã dupã pãrerera mea si cred cã, în sfîrsit, ar putea fi eficientã. Eu, ca medic de familie, nu-mi pot asuma riscul de a scrie cã un pacient este apt dacã el este orb ca un liliac sau surd de nu aude bomba în aer. Eu nu pot contesta diagnosticul pus de un colg specialist dar pe baza fiselor mele pot stabili dacã acea persoanã reprezintã un pericol sau nu pentru el sau pentru ceilalti participanti la trafic. Nu spun cã nu se vor mai obtine fise medicale pe ochi frumosi, dar cert este cã va fi mai greu de falsificat un diagnostic si sper ca toatã lumea sã realizeze cît de importante sînt aceste reguli“, a precizat medicul Mihaela Covrig, presedintele Patronatului Medicilor de Familie Neamt. Pe noile permise vor putea sã aparã informatii despre problemele medicale ale conducãtorului auto: dacã poartã ochelari sau lentile de contact, dacã are aparat auditiv sau protezã la membre. Potrivit unui ordin al Ministerului de Interne, restrictiile medicale se înscriu în permis iar politistii nu pot contesta verdictul apt sau inapt dat de medici.

Vize medicale ca-n România?

Pentru cei cu probleme serioase de sãnãtate, dreptul de conducere ar putea fi restrictionat foarte mult, asa cum se întîmplã în tãrile din Occident unde anumite persoane, cum ar fi bãtrînii, au voie sã conducã doar în interiorul localitãtii de domiciliu. Medicii de familie vor putea da aviz sau nu în privinta acestora. Cadrele medicale pot da aviz temporar pentru ca unii soferi sã obtinã permisul cu conditia sã-si remedieze afectiunile. Astfel, în functie de datele înscrise în actul medical, pe timpul avizului temporar, soferii ar putea primi dreptul sã conducã doar în anumite perioade ale zilei (de exemplu: o orã dupã rãsãritul soarelui si o orã înainte de apus) sau doar pe o anumitã portiune de kilometri. Medicii ar putea indica ca soferii sã nu aibã dreptul sã conducã pe timpul noptii sau pe o distantã prea mare de la locul de resedintã ori conducere fãrã pasageri în habitaclul autovehiculului. Toate acestea ar fi foarte bune cu conditia ca fisele medicale sã nu fie obtinute în stilul clasic de acum la noi, pe ochi frumosi si contra unei sume de bani. Una dintre cele mai importante modificãri aduse legii este legatã de valabilitatea permiselor. Astfel, noile permise vor fi valabile 10 ani în cazul soferilor amatori, la fel ca si pînã acum, si 5 ani în cazul profesionistilor, perioada în cazul acestora fiind redusã la jumãtate. O altã modificare constã în aceea cã, din 19 ianuarie, soferii din orice categorie care îsi pierd permisul ori acestea este furat sau distrus primesc, în schimb, un duplicat care, practic, continuã perioada de valabilitate pînã la sfîrsitul acesteia. Pentru duplicate nu este nevoie de fise medicale.

Articol afisat de 1549 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective