Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2013
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 22 Ianuarie 2013
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
BRACONIERUL CU EPOLETI:   „AM SCÃPAT NISTE PORCÃLÃI“

BRACONIERUL CU EPOLETI: „AM SCÃPAT NISTE PORCÃLÃI“

• Gheorghe Bobu, fostul sef al postului Tasca, coordona activitatea unui grup de braconieri care actiona în Masivul Ceahlãu • anchetatorii au gãsit la locuinta lui, dar si a altor 11 învinuiti, zeci de kilograme de carne de mistret si cãprior • nici unul nu si-au recunoscut faptele comise • în interceptãri, învinuitii vorbeau codificat • porcul mistret era numit „doroftei“ • într-o altã convorbire, Bobu îi spune unui tãbãcar cã îi trimite o „plapumã“ (piele de mistret), cãreia i-a lãsat „picioarele si rîtul“ •

Membrii grupului infractional din care face parte si Gheorghe Bobu, fostul sef al Postului de Politie Tasca, vor ajunge curînd în fata instantei. Din rechizitoriul întocmit de procurori rezultã cã persoanele cercetate aveau o activitate intensã în ceea ce priveste braconajul în pãdurile din zona Tasca, Bicaz Chei, Bicazu Ardelean si Masivul Ceahlãu. Desi în fata anchetatorilor nici unul dintre cei cercetati nu si-au recunoscut faptele, interceptãrile telefonice realizate, dar si zecile de kilograme de carne gãsite la locuintele lor, plus alte probe rezultate în urma audierilor martorilor, indicã cu totul altceva. Deocamdatã cert este cã agentul Gheorghe Bobu care, „în calitate de persoanã cu atributii de serviciu în domeniul vînãtorii, în perioada februarie-aprilie 2009, a initiat constituirea unei asocieri, în scopul sãvîrsirii actiunilor ilegale de vînãtoare, la care a participat, în mod constant, împreunã cu ceilalti învinuiti“, va fi judecat pentru braconaj si asociere în vederea sãvîrsirii de infractiuni. Politistul a fost cercetat si pentru fapte de coruptiue, respectiv luare de mitã, însã a fost scos de sub urmãrire penalã. Ceilalti învinuiti, Dobos Ioan, Borfãlãu Gheorghe (pãdurar OS Bicaz), Tepes Piser Gheorghe, Handaric Viorel, Ciubotariu Vasile, Dobos Vasile, Dobos Alexandru, Budacã Stefan Daniel, Crusitu Traian si Suciu Gheorghe, vor fi judecati pentru braconaj si asociere în vederea comiterii de infractiuni. ÃŽn cazul lui Nicola Babãtã, pe lîngã infractiunile mentionate i s-a retinut si nerespectarea regimului armelor si munitiilor. Trebuie spus cã au fost mai multe persoane cercetate, însã lipsa probelor i-a obligat pe anchetatori sã-i scoatã de sub urmãrire penalã.

Unde dai si unde crapã

Nimic din toate acestea nu s-ar fi întîmplat, dacã nu ar fi existat denuntul unui afacerist care s-a plîns autoritãtilor cã agentul Bobu i-ar fi pretins si primit, în mod repetat, prin intermediul unui alt politist diferite cantitãti de lemn, în valoare de aproximativ de 1.500 lei. ÃŽn schimbul mitei, politistul ar fi trebuit sã-l uite cu ocazia controalelor. Omul a mai precizat cã a stopat livrarea serviciilor cãtre politist drept pentru care ar fi devenit „tinta“ acestuia. Ca urmare a denuntului fãcut, instanta a emis o autorizatie pentru ascultarea convorbirilor telefonice ale agentului Bobu dar si ale unui coleg de-al sãu, plus al unui asa zis intermediar. Cu aceastã ocazie, „ascultãtorii“ au aflat cã agentul Bobu desfãsoarã activitãti de braconaj pe fondurile de vînãtoare ale AJVPS Neamt si Romsilva si cã favorizeazã si pe altii sã efectueze activitãti ilicite similare. ÃŽn perioada februarie-aprilie 2009, desi sezonul de vînãtoare era închis, învinuitii si-au fãcut de cap prin pãduri si au vînat cãpriori si mistreti. Dupã ce s-au elucidat cu privire la activitatea „corului de vînãtori“, anchetatorii au descins la locuintele acestora în cãutare de probe. Perchezitiile au avut loc la putin timp dupã o partidã ilegalã de vînãtoare. Cu aceastã ocazie au fost ridicate arme, accesorii, cartuse dar si probe din mai multe pachete ce contineau carne congelatã. Marfa a fost expertizatã la un laborator autorizat, constatîndu-se cã, în majoritatea cazurilor, era de vînat. De exemplu, s-a stabilit cã Bobu avea în frigider carne de mistret si cãprior. Produse similare au fost gãsite si la amicii sãi de... arme.

„Agregate“, „plãpumi“ si „doroftei“

ÃŽn dosarul braconierilor anchetatorii au realizat si interceptãri cu care sã probeze activitatea infractionalã a celor implicati. ÃŽn una dintre acestea Gheorghe Bobu vorbeste cu o persoanã cãreia urma sã-i aducã o piele pentru a fi tãbãcitã, aceasta fiind denumitã „plapumã“, cãreia „i-a lãsat picioarele si rîtul“. Tãbãcarul îl întreabã pe Bobu dacã a pus sare iar acesta îi rãspunde „nu am pus nimic, e de azi dimineatã“. Pe 12 aprilie 2009 discutia continuã, Bobu urmînd sã aducã o blanã de urs. Din notele de procesare se observã cã învinuitii discutau telefonic în mod frecvent despre organizarea activitãtilor ilicite. Pe 19 februarie 2009 Bobu discutã cu Tepes Piser, urmînd a se delaplasa la o locatie pentru a cãuta vînat: „Mai este ceva de ieri, am fost si eu ieri, sînt 7“, a spus Bobu informîndu-se unde ar trebui sã caute vînat. „Vii?“, „Dar cine mai merge?“, „Nu cred cã mã duc“, „De ce?“, „Mai am aici...“, „Te duci acolo?“, „Da“, „Dar e o treabã bunã aici“, „Pãi dar si aici nu e bunã?“, „Am vãzut 5 din aceia cu lungi“. Pe 7 martie 2009 Bobu discutã cu o altã persoanã despre activitãtile ilegale de cãutare a unor specii de vînat: „Dar am fost eu si ieri si azi“, „Si?“, „Un agregat de vreo 80 de kile... bunicel“.

Alte discutii îi au în prim, plan pe inculpatii Gheorghe Bobu si Gheorghe Tepes Piser.

„Am acãpat de douã piese încornorate“
„Pe joi sau pe vineri?“
„Unde?Ttot acolo unde ai fost si mai înainte?“
„Da“
„Dar unde? Pe frînturã sau pe scorus“
„Pe frînturã am iesit“
„Prin pãdurea mare?“
„Da, pe unde am fãcut pe acela, pe acolo au scãpat si buhaii!“
„Mari, frumosi!, dar a fost ceatã si au sãrit de sub mine... nu am avut timp sã-i vãd“

Pe 29 martie 2009 Bobu a avut acelasi gen de discutii cu Ioan Dobos.

„Ai vãzut ceva?“
„La greu, am scãpat niste porcãlãi“
„Dar unde?“
„Drept în borta aceia, am trecut pîrîul dincolo“
„Eu am vrut sã te chem, cã am fost si eu ieri dimineatã pe acolo si am gãsit multe... am gãsit douã mari si douã mici, de anul trecut... am zis cã-i bine cã nu-s strîrnite... cã-s tot acolo“.

Pe 8 aprilie acelasi gen de conversatii au loc între Gheorghe Bobu si Vasile Dobos.

„Asupra serii trebuie mers!“
„Unde? Tot acolo?“
„Da, unde i-am gãsit pe aceia doi, unde au sãrit la mine!“
„Aceia sînt ca si ai nostri“.

Aceiasi doi au discutat si pe 27 martie 2009.

„La Ardeleanu mergem, sus acolo?“
„La 5 si un sfert sã fii la mine“

Procurorii au stabilit cã Bobu si Vasile Dobos au mai discutat si în alte rînduri, iar în conversatiile dintre ei, porcul mistret era denumit „doroftei“.

„M-am întîlnit cu doroftei... la coltul gardului, acolo sus“
„Dar ce, ai fost la deal?“
„Acum am venit, dar nu l-am speriat numai cît a sãrit la mine, s-a bãgat acolo, dar mîine nu trebuie sã mergem“.
„Dar unde? Sus, la grãdinã?“
„Exact, unde a fost acela pe care l-am adus acasã... venea încoace la scurmat, la 8 si 10 minute, exact la zãvoare... unde l-am gãsit pe celãlalt... fain... la 150, asa are... acolo stã... unde ai vãzut tu aceia doi“

Pe 16 aprilie 2009 au avut loc mai multe perchezitii, anchetatorii cãutînd vînat braconat. Atunci Bobu a dat un telefon prin care si-a exprimat îngrijorarea. „Douã pungute... au mandat de perchezitie... ce sã fac?“ N-a mai fãcut nimic, cã de „afacere“ s-au ocupat apoi anchetatorii, totul terminîndu-se cu trimiterea în judecatã.

Articol afisat de 2480 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(G. MUNTEANU, D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective