Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2013
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 25 Ianuarie 2013
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
CEAUSESCU, PE ALEEA MARTIRILOR

CEAUSESCU, PE ALEEA MARTIRILOR

• pietreanul Vasile Negru a sculptat busturile a cinci sefi de stat care crede cã meritã elogiati • unii pentru cã au trudit sã clãdeascã tara, iar altii sã o pãstreze • cele cinci busturi sînt ale lui Decebal, Mihai Viteazul, Constantin Brîncoveanu, Ion Antonescu si Nicolae Ceausescu • „Poate unii mã vor crede nostalgic pentru cã l-am fãcut pe Ceausescu... Nu e adevãrat! Acum se trãieste mai bine ca atunci, dar el a crezut în ceea ce a fãcut“, ne-a spus fostul politist • urmeazã o nouã statuie, cea a lui Mihai Eminescu, „care sã încununeze ceea ce înseamnã românismul“ •

ÃŽn judetul Neamt existã o curte ca nici o alta, în mijlocul cãreia au rãsãrit, semete, busturile a cinci sefi de stat. Este vorba despre proprietatea lui Vasile Negru, din Agîrcia, cel care a fãurit sculpturile astã-varã. E fericit cînd se gîndeste cã în sase luni a fãcut cinci busturi si le spune celor mai putin priceputi cã muncã mãcar la fel de grea ca atunci cînd a fãcut busturile dupã chipul si asemãnarea personajelor istorice a fost cînd a trebuit sã sape cîte 70 de centimetri temelia fiecãrui soclu luptîndu-se cu o secetã cumplitã, plus realizarea propriu-zisã a soclurilor. Dar nu se plînge de muncã, ba, dimpotrivã, este mai determinat sã astepte sã dea cãldura si sã mai facã o lucrare, cea a inegalabilului Eminescu. Intrarea în curtea casei sale din apropierea lacului Bîtca Doamnei, este spectaculoasã. De cum pãsesti în ogradã, cinci busturi aliniate la perfectie parcã urmãresc fiecare miscare a celui care pãseste pe alee. Si în capãtul aleii, senzatia de bunã primire, de apreciere, este datã de o altã statuie, o domnitã cu chip angelic, botezatã „Mama Geea“, care stã cu bratele deschise si cu un zîmbet larg, parcã urînd fiecãrui venit de bine.

„Statuile sã fie date asa, ca bun situat pe teren, sã nu fie evaluate în bani!“

Este prima lucrare de anul trecut, începutã însã în 2011. Totul formeazã o imagine spectaculoasã. „Trebuia cineva sã facã ceva pentru noi, pentru istoria noastrã... Noi sîntem acum europeni, dar rãdãcinile noastre sînt ale noastre si nu pot fi amestecate cu ale altora! Mi-am dorit enorm de mult sã am aceastã alee a martirilor, pentru cã am vrut sã îmi manifest recunostinta fatã de acest spatiu românesc, fatã de personalitãtile istoriei noastre. Si cum într-un spatiu public nu ar fi acceptat nimeni sã fie asezate atîtea busturi, le-am fãcut la mine în curte. Tot în România e! Nu e o ulitã prea umblatã cea pe care stau eu, dar chiar si asa, mai rar, cînd trec oamenii se opresc din drum si se uitã. De-i vãd, îi poftesc sã priveascã de aproape. N-am fãcut asta ca sã fie ca la muzeu. Am fãcut ceva pentru sufletul meu si al celor care vor sã vadã. Dacã soarta o face ca aceastã cãsutã si curtea ei sã fie vîndute, statuile sã fie date asa, ca bun situat pe teren, sã nu fie evaluate în bani! Sper sã reziste în timp! Nu stiu cît, douã, trei generatii... dar nu mã sperie problema timpului fizic! Nu-s din bronz, ca sã mã tem cã vor ajunge ghiulele, sînt din ciment si praf de piatrã si astea nu au valoarea comercialã“, a povestit rar si extrem de calculat sculptorul Vasile Negru, fost politist.

Asezati în ordine cronologicã

De cum intri în curte, primul care te întîmpinã de pe soclu este Decebal. Urmeazã Mihai Viteazul, Constantin Brîncoveanu, Ion Antonescu si aleea se încheie cu bustul lui Nicolae Ceausescu. „Respect am în egalã mãsurã pentru toti cinci, pentru cã toti au plãtit cu pretul suprem, dar cel mai concludent mi se pare ceea ce a realizat Mihai Viteazul, care într-o domnie scurtã, dar eficientã, a dat conturul statului cu aproximatie pe cel al vechii Dacii si al actualei Românii. Poate unii mã vor crede nostalgic pentru cã l-am fãcut pe Ceausescu... Nu e adevãrat! Acum se trãieste mai bine ca atunci, dar el a crezut în ceea ce a fãcut. Si a pãstrat tara intactã! Am consacrat aceste lucrãri unor sefi de stat care au fost asasinati în timpul functiilor. Trei au clãdit si doi au urmãrit sã pãstreze ceea ce au gãsit. Am vrut sã fac si bustul lui Ioan Vodã cel Cumplit, despre care cred cã meritã sã fie pus pe aleea mea, dar nu am gãsit referinte despre el. Antonescu a fost cel mai greu de fãcut si nu stiu de ce... Ceausescu a iesit în cinci zile pentru forma bunã de turnat. Si l-am fãcut din memorie. Chipul lui Decebal l-am gãsit pe internet. ÃŽn 105, cu un an înainte de a fi asasinat, un contemporan, sculptor în Roma, i-a fãcut un bust si dupã acea lucrare m-am luat. Pe Antonescu l-am vãzut într-o lucrare a doctorului Buzatu, despre Brîncoveanu am aflat din povestirile lui Dumitru Almas si nu prea stiam cum sã fac la Viteazul. Am apelat la un manual de istorie de pe care am învãtat în liceu“, a mai povestit Vasile Negru.

A realizat cîteva sute de lucrãri la viata sa

Planurile sculptorului nu se terminã aici. Asteaptã cu nerãbdare sã vinã primãvara, pentru a realiza un gard viu de tuia în spatele celor cinci busturi care îi strãjuiesc curtea, iar printre ele si în fata lor sã punã multe flori, care sã înfrumuseteze si mai mult locul. Dupã care va trebui sã îl facã pe Eminescu, pentru a simti cã si-a încheiat proiectul. „Un singur bust mai am de fãcut - al poetului Eminescu, pe care vreau sã-l amplasez pe cheia de boltã a arcadei ce va traversa aleea, la o înãltime de circa trei metri. Prin opera lui, Eminescu a lãsat sã strãbatã chintesenta românismului. Nu pot sã îl neglijez“, a mai spus nemteanul în vîrstã de 70 de ani. Lucrãrile lui Vasile Negru înseamnã vreo douã sute de sculpturi, realizate de cînd era în floarea tineretii si pînã acum. „Am început sã cochetez cu pictura si sculptura în 1978 si mi-a plãcut mai mult lucrul cu dalta decît cu pensonul. Prima sculpturã este un bust al lui Mihai Viteazul, expus în 1981 în cadrul unei expozitii de grup. Apoi am fãcut sase variatiuni pe aceeasi temã - Stefan cel Mare, opt busturi ale lui Mihai Eminescu, unsprezece ale lui Iisus. Una dintre lucrãri este la Casa de Culturã a Sindicatelor, un bust de-al lui Eminescu. Am sculpturi la Oantu, la Izvorul Muntelui, la persoane fizice sau juridice. Cea mai micã lucrare este un bust de-al lui Napoleon. Are opt centimetri. Am considerat cã atîta meritã, pentru cã din cauza lui am pierdut Basarabia în 1812“, a mai povestit Vasile Negru.

Alexandru cel Bun, prima sculpturã de mari dimensiuni

Prima lucrare de proportii a lui Vasile Negru este o statuie înfãtisîndu-l pe Alexandru cel Bun, înaltã de trei metri. Lucrarea „a prins viatã“ în 1983 si este expusã în fata sediului Arhivelor Nationale din Piatra Neamt. Asa cum Monitorul scria în mai 2012, statuia avea un secret pãstrat cu sfintenie de cãtre sculptor: în interiorul lucrãrii, Vasile Negru a introdus un bilet pe care a notat cã a primit pentru ea mai putini bani decît i-ar fi trebuit sã cumpere o pîine. Sperã însã cã secretul sãu va iesi la vedere peste multi ani si cã nici un curios nu îl va ataca pe Alexandru cel Bun cu barosul, pentru a da de notita respectivã. Acum un an, Vasile Negru ne mai spunea de un alt plan al sãu, dar care nu s-a mai realizat. La jumãtatea anului 2005 bãtuse palma pentru realizarea unei statui a Sfîntului Ioan Botezãtorul, înaltã de 21 de metri, care ar fi „privit“ peste oras de pe Pietricica, dar unele fete bisericesti s-au opus initiativei. „Am fãcut multe lucrãri la viata mea si toate îmi sînt dragi. La fiecare am cãutat sã dau cît mai multã expresivitate, sã redau în primul rînd optimism, pentru cã mesajul meu personal este de încurajare pentru toti cei din jur. Am la Neagra, în comuna Tasca, douã busturi din bronz ale lui Stefan cel Mare. Unul este în curtea scolii si unul la un cumnat“, ne spunea pietreanul în mai 2012.

Calupul de sãpun

Vasile Negru este din Rãcãciuni, judetul Bacãu, a lucrat în constructii în tinerete, dar a profitat de o sansã ivitã si a intrat în rîndurile Ministerului de Interne, ca politist. Locuieste cu sotia în Piatra Neamt de circa 30 de ani. Prima încercare în ale sculpturii a avut-o în armatã, cînd într-un calup de sãpun a sculptat un chip de femeie, care i-a fost luat de un superior la liberare, ca amintire.
Peste ani a absolvit cursurile unei scoli populare de artã, acolo unde a învãtat cîteva dintre tehnicile picturii si sculpturii.

Articol afisat de 1839 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective