Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2013
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 26 Ianuarie 2013
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Se puricã banii pentru fermele de subzistentã

• Directia Agricolã va începe de luni, 28 ianuarie, verificarea beneficiarilor • ministerul vrea sã se convingã cã banii au fost folositi pentru agriculturã si nu în alte scopuri •

Banii alocati pentru crearea unor ferme de subzistentã vor fi verificati de sãptãmîna viitoare de Directia Agricolã Neamt. Controlul a fost cerut de minister, unde au ajuns mai multe semnale cã aceste sume ar fi fost folosite în alte scopuri decît cele pentru care au fost date. „Noi, Directia, nu am avut nici o implicare în aceaste proiecte de finantare acordate pe Mãsura 141, de acest lucru ocupîndu-se APIA. Totusi, cei de la minister ne-au cerut nouã sã facem aceste verificãri si vom începe de luni. Vom vedea ce se va întîmpla în teritoriu“, a declarat Vasile Chiperi, directorul Directiei Agricole.
În sesiunea din vara trecutã, în Neamt s-au depus 378 proiecte pe Mãsura 141 - Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistentã, din care 362 au fost declarate conforme cu normele europene de finantare. Cererile depuse au fost deja controlate printr-un sondaj, ministerul extrãgînd aleatoriu 15 dosare din Neamt pentru a vedea dacã au fost respectate toate criteriile de eligibilitate si toate au fost în regulã. Mãsura 141 a fost popularã în rîndul fermierilor, în fiecare an depunîndu-se mai multe proiecte decît fondurile alocate. Banii au fost ceruti pentru sectoarele zootehnic si vegetal, dar si pentru ferme mixte. Cele mai multe solicitãri au fost pentru dezvoltarea fermelor zootehnice. Anul trecut la nivelul tãrii, s-au depus în jur de 25.000 proiecte, dar bani au fost pentru circa 15.000. Au fost cazuri în care aceste sume ar fi fost fraudate si tocmai de aceea mai marii de la Bucuresti vor sã vadã cum stau lucrurile în teritoriu.
Pentru fermele agricole de semisubzistentã sprijinul dat de stat din fonduri europene este nerambursabil si se acordã sub forma unei sume fixe anuale de 1.500 euro/exploatatie, pe o perioadã de maxim 5 ani. Pot beneficia de aceste fonduri persoanele fizice de pînã la 62 ani a cãror exploatatie agricolã are o anumitã dimensiune si este înregistratã la Registrul Fermelor si la Registrul Comertului. Pentru a putea primi banii, solicitantul trebuie sã întocmeascã un plan de afaceri pe de 5 ani. Dupã 3 ani de la acordarea sprijinului se face o verificare de cãtre finantator si se urmãreste dacã sînt respectate cerintele.

Articol afisat de 1189 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective