Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2013
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Sport 30 Ianuarie 2013
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Timp si bani sacrificati pe altarul zeului fotbal

• pentru Cristi Luca, pasiunea pentru fotbal înseamnã si sacrificii pe care unii nu le-ar face • el a pus bazele AS Olympia Bicaz, un club de fotbal cãruia îi dedicã timpul liber • nu beneficiazã de aportul vreunui sponsor, cheltuind banii personali pentru ca acest sport sã nu disparã din oras • „Vreau sã încheg la Bicaz o echipã de Divizia C. Si mi-as mai dori un buget care sã-mi asigure conditiile pentru a pune în practicã tot ceea ce gîndesc pentru acesti copii“, ne-a spus bicãjeanul •

La Bicaz, fotbalul n-a murit, chiar dacã fabrica de ciment si-a luat mîna, în urmã cu ceva ani, de pe „regele“ sportului. Spuneam cã fotbalul n-a murit, pentru cã în orasul de sub baraj a apãrut chiar la momentul oportun un tînãr, pe nume Cristian Luca, jurist de profesie, care pasionat fiind de acest sport a pus, în urmã cu mai bine de patru ani, bazele Asociatiei Sportive Olympia Bicaz, grupare care a atras un numãr impresionant de copii dornici de a juca fotbal. Si cum anul înfiintãrii a fost 2008, în cei patru ani de activitate fotbalisticã la nivel de juniorat a adunat oarece performante si mai cu seamã experientã, cu care atît el ca instructor sportiv, cît mai ales copiii se pot mîndri. „Am fost atras de fotbal încã de cînd eram copil, dar pasiunea s-a amplificat pe parcurs, astfel încît, chiar dacã am studiat dreptul, gîndul de a înfiinta o asociatie sportivã si de a forma o echipã de fotbal sub umbrela acesteia nu mi s-a estompat. ÃŽn 2008 am înfiintat asociatia si am luat calea Vãii Muntelui în cãutare de copii atrasi de acest sport. N-a fost usor, dar ajutat de profesorii de sport din scoli si urmãrind cîteva criterii de bazã, cum ar fi rapiditatea în miscare, îndemînarea în a conduce mingea, supletea si talia sportivã, m-au condus spre selectarea unui numãr important de copii cu care am trecut la treabã. Asta era în toamna lui 2008“, a spus Cristian Luca, de la care aveam sã aflãm cã, gratie conducerii CS Cimentul, echipa Olympia beneficiazã de baza sportivã a fostei echipe bicãjene, atît pentru antrenamente, cît si pentru confruntãrile sportive.

„Studiul te ajutã, dar practica este aceea care te învatã“

„Din ianuarie 2009 ne-am pregãtit pînã în iunie, cînd am participat la prima noastrã confruntare, la Cupa Prichindelul de la Piatra Neamt. Din opt echipe, ne-am clasat pe locul sase. Am jucat primul meci cu LPS, conduceam cu douã goluri, dar am fost egalati. S-a vãzut lipsa noastrã de experientã. De altfel, trebuie sã spun cã, la început, antrenamentele le fãceam cu stîngãcie dupã cum aflasem si eu din cãrti, numai cã studiul te ajutã, dar practica este aceea care te învatã. Abia dupã vreo doi ani am început si noi sã ne pregãtim pe baza unor documentatii din strãinãtate adaptate la materialul nostru sportiv, adicã la potentialul fizic si tehnic al jucãtorilor nostri“, a adãugat tînãrul antrenor. Cît priveste performanta, trebuie sã spunem cã în 2009 echipa Olympia Bicaz a „atacat“ Cupa Hagi - Danone, unde din sapte echipe aliniate la start, s-a clasat pe locul III. „Un an mai tîrziu, în 2010, ne-am înscris în Campionatul Judetean de Juniori si am obtinut locul IV din opt echipe participante, iar în 2011 am participat la Odorhei, la o competitie interjudeteanã, unde am pierdut finala micã cu Tîrgu Mures, la lovituri de departajare, însã am luat un premiu, prin fotbalistul Dan Florin Zargiu, declarat cel mai bun sportiv. Am revenit la Odorhei în 2012, situîndu-ne pe un meritat loc V si ne-am adjudecat, prin Bogdan Hurmutã, trofeul atribuit golgheterului, cu 10 goluri marcate. Sezonul 2011-2012 a însemnat participarea noastrã la campionatul juniorilor C, unde am încheiat cursa pe locul VI din zece echipe, dar cu o echipã mai micã în ceea ce priveste vîrsta cu unu-trei ani“, ne-a spus Cristian Luca. Pe la tînãra echipã a Bicazului s-au perindat de-a lungul celor peste patru ani peste 70 de copii, parte dintre ei abandonînd fie din cauza indisponibilitãtilor, fie urcînd în esaloanele superioare. Pentru cã trebuie spus cã tînãrul antrenor, cãpãtînd experientã în domeniu a devenit mult mai exigent decît la începutul carierei.

Planuri de viitor

Fãrã vreo sustinere financiarã serioasã, omul a tinut si tine la blazonul echipei, creîndu-si în timp un „pachet“ de principii de la care nu s-a abãtut nici în ruptul capului. „Fotbalul este o mare scoalã, care te învatã cum sã cîstigi în sport, dar si în viatã. Pentru asta trebuie pasiune, plãcerea de a face sport, dorinta de a învinge, sacrificiu, dragoste si încredere în sine. As mai adãuga aici si credinta, ce nu trebuie sã lipseascã. ÃŽn acesti patru ani am acumulat experientã, ajungînd la concluzia cã deosebit de importante sînt caracterul, mentalitatea si spiritul de sacrificiu. Apoi, în fotbal trebuie disciplinã, comunicare, muncã, spirit de echipã, respect, fair-play si educatie. Nu sînt de acord cu sportivii fãrã un minim de culturã“, a declarat bicãjeanul. Ca modele în fotbal a adus vorba despre Belodedici, Hagi, Dan Petrescu, Mirel Rãdoi, iar din strãinãtate, Ronaldo, Zidane, Maradonna si Canavaro. „Vreau sã încheg la Bicaz o echipã care sã joace din ce în ce mai bine. O echipã de Divizia C. Si mi-as mai dori un buget care sã-mi asigure conditiile pentru a pune în practicã tot ceea ce gîndesc pentru acesti copii. Dacã dintre ei vreunul ar ajunge fotbalist de valoare, as prefera sã joace la o echipã din România“, ne-a mai spus Cristian Luca, tînãrul antrenor ce îsi dãruieste parte din timpul sãu pentru crearea de caractere sportive si, poate, peste ani, de cîtiva fotbalisti ajunsi în esaloane superioare si care sã spunã cã ceva din tainele jocului le-au deprins la Bicaz. Mai trebuie spus cã antrenorul nu se bazeazã pe vreun sponsor permanent, cheltuielile legate de club fiind asigurate în mare parte din fonduri proprii si de ceea ce sînt dispusi pãrintii sã facã pentru copiii pe care-i pregãteste.

Articol afisat de 1539 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ion ASAVEI)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective