Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2013
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Alte Titluri 2 Februarie 2013
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

COMEMORAREA LUI CREANGÃ ÎN ARHIVELE NEMTENE

Pagini alese din istoria judetului Neamt

Cel nãscut în Humulestii Neamtului trecea în nefiintã la cumpãna dintre ani, la 31 decembrie 1889 (în acelasi an cu marele Mihai Eminescu si Veronica Micle - n.n.).
ÃŽntr-un raport al Scolii Primare mixte din Humulesti, din 15 ianuarie 1915 (coincidentã cu ziua de nastere a Luceafãrului poeziei românesti - n.n.) cãtre Revizoratul scolar al judetului Neamt, sub semnãtura „dirigintelui N. Bancea“, se consemneazã „modul cum s-a fãcut comemorarea de 25 de ani de la moartea lui Ion Creangã“.
Asadar, „în ziua de 31 decembrie 1914, în timpul vacantei Crãciunului, împlinindu-se 25 de ani de la moartea marelui scriitor popular Ion Creangã, nãscut aici în Humulesti, a cãrui casã se pãstreazã si astãzi, am tinut de a mea datorie sã fac o serbare aleasã, pentru comemorarea neîntrecutului prozator, în urma consfãtuirii cu colegii din localitate si domnul primar, am fixat ziua de 3 ianuarie a.c. cînd a si avut loc aceastã serbare cu urmãtorul program: ÃŽn ziua de 3 ianuarie ora 10 dimineata, s-a oficiat panachida la biserica din Humulesti, în chilia cãreia Creangã a învãtat primele buchi“, iar dupã serviciul religios amintit „s-a fãcut un pelerinaj la casa unde s-a nãscut I. Creangã si despre care povesteste multe lucruri frumoase în Amintiri din copilãrie“.
Se mentioneazã cã „la serviciu divin si la pelerinaj, au luat parte: elevii scolii din Humulesti cu drapelul, membrii bibliotecii «Ion Creangã», membrii bãncii populare «Ion Creangã», autoritãtile locale si un numeros public compus în majoritate din sãtenii din Humulesti si satele vecine“. Pe drum si la casa povestitorului „s-a cîntat «Desteaptã-te române», de cãtre corul mixt sub comanda subscrisului“, acesta vorbind aici pe întelesul poporului prin care aratã însemnãtatea serbãrii si despre viata si meritul lui Creangã ca învãtãtor si scriitor, iar la sfîrsitul cuvîntãrii „corul a intonat «Graiul neamului» si «La arme!» de Castaldi“, iar primarul D. Zamvel „a multumit pentru munca depusã în reusita serbãrii“.
ÃŽn aceeasi zi, „sara cu începere de la ora 9, s-a dat altã serbare popularã în pavilionul grãdinei publice, la care a luat parte majoritatea sãtenilor“. Programul serbãrii s-a deschis cu corul „Desteaptã-te române“, dupã care a urmat cuvîntarea ocazionalã despre I. Creangã tinutã de Leon Mrejeriu (fost elev al Scolii domnesti de la Tîrgu Neamt, învãtãtor si prefect de Neamt - n.n.). ÃŽn continuare a urmat „Graiul neamului“ (cor), cuvîntarea studentului Ispir, cîteva cuvinte despre Ion Creangã de un absolvent din Humulesti, C. Lungu, „Cucule cu pene sure“ (cor), „Oltul“ poezie de O. Goga, „Vîntulet de primãvarã“ (cor), Meseriasii, piesã jucatã de elevii scolii din Humulesti (probabil meseria ce se referea la tesãtoria sumanelor si negustoria acestora - n.n.) si „La arme“ (cor) de Castaldi.
Acest eveniment de acum aproape un veac, mai precis în urmã cu 98 de ani, face cinste urmasilor de atunci si de azi, a humulestenilor si slujitorilor scolii românesti de pe aceste meleaguri pline de istorie si legendã, ca un pios omagiu adus celui nãscut în asezarea din dreapta Ozanei „cea limpede si lin curgãtoare“.

Articol afisat de 1199 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Prof. Gh. RADU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective