Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2013
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 7 Februarie 2013
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
DOVADA CÃ AU FOST INTERCEPTÃRI

DOVADA CÃ AU FOST INTERCEPTÃRI

• anul trecut, Tribunalul Neamt a autorizat interceptãri în 136 de dosare • numãrul solicitãrilor a fost mai mare decît în anul anterior • cele mai „spumoase“ conversatii au fost în dosarul mafiei lemnului de la Grinties: „Pãi ei acolo taie în nestire cã nu mai au ce tãia si mai are pe cineva prieten acolo... a fost si i-a tãiat vreo cîtiva brazi ceala lui ãsta ... ãsta a sãrit la el si apoi a început povestea“. „Pãi de la asta începe... se f... prostii între ei si vin controalele“ •

Interceptarea convorbirilor telefonice a devenit o fobie prin România postdecembristã. Unii cred cã-i acultã „serviciile“ cã asa trebuie, altii considerã cã li se trage de la dusmani sau vecini, altii pur si simplu cred cã discutiile pe care le poartã la telefon pot fi interesante doar pentru cã sînt „cineva“. De cele mai multe ori aceste temeri nu sînt reale, dar sînt si cazuri în care discutiile dintre diverse persoane sînt de interes pentru buna desfãsurare a unei anchete. Este vorba nu de simple presupuneri ci de anchete penale, unde deja cei ale cãror discutii ori întîlniri ar trebui monitorizate au deja alt statut, au calitatea de învinuit sau chiar de inculpat. ÃŽn aceste situatii anchetatorii nu pot trece pur si simplu la intercepãtãri, ci au nevoie ca aceste operatiuni sã capete girul judecãtorilor. Procurorii formuleazã solicitãri cãtre instantele de judecatã, iar dupã prezentarea probelor, magistratii stabilesc dacã autorizeazã ca discutiile dintre învinuiti, de exemplu, sã fie interceptate. ÃŽn cazul în care judecãtorii considerã cã sînt indicii temeinice cã persoanele vizate de anchetã au sãvîrsit faptele reclamate de anchetatori, dau undã verde acestora sã stea cu ochii si timpanul pe cei pe care-i au în vizor. Rezultatele constituie probe în procesul penal si, în functie de continut, pot duce la dovedirea activitãtii infractionale si implicit la inculparea suspectilor, sau dimpotrivã, pot duce la exonerarea de rãspundere penalã. Asa stînd lucrurile trebuie spus cã anul trecut Tribunalul Neamt a autorizat destul de multe interceptãri, chiar mai multe decît în anul anterior, indicatorul fiind în crestere. „ÃŽn ceea ce priveste cererile avînd ca obiect autorizarea interceptãrilor convorbirilor sau comunicãrilor audio sau video s-a constatat o crestere de la 133 în anul 2011, la 136 în anul 2012“, dupã cum se specificã în bilantul activitãtii Tribunalului Neamt pentru anul trecut. Chiar dacã cifra în sine nu pare atît de mare, dacã facem o comparatie cu numãrul de zile dintr-un an calendaristic, rezultã în medie o solicitare de interceptãri la circa douã zile si jumãtate. Asta în conditiile în care nu s-au scãzut zilele nelucrãtoare, deoarece atît anchetatorii cît si judecãtorii au desemnate echipe de permanentã.

Pe interceptãri au cãzut inculpatii din dosarul „Jaf în pãduri“

De cele mai multe ori astfel de autorizãri sînt acordate pe indicii temeinice si în cele din urmã se ajunge la inculpare. De departe cele mai spectaculoase discutii dintre inculpati, care nu au avut nici un fel de temere cã îi poate asculta cineva, au fost cele din dosarul mafiei lemnului de la Grinties, numit de presã „Jaf în pãduri“. Este vorba de 18 persoane inculpate, din care cinci arestate. Pentru altii cauza a fost disjunsã si cercetãrile continuã. Sînt dupã gratii afaceristii Benone Morosanu si Dumitru Galanton, politistii Valentin Todiricã si Stefan Mãcãrescu, precum si pãdurarul Paul Caraze. ÃŽn diverse forme de participatie acestia au exploatat nemilos pãdurile din zonã si în discutii se mirau cît au putut tãia de nu a mai rãmas nici un copac din pãdure. Relevantã în acest caz este discutia unuia dintre inclpati cu o persoanã pe care anchetatorii încã nu au reusit sã o identifice. Celãlalt este Petrea Gavril, zis „Trucã“, de 38 de ani, din Pîrîul Pîntei, comuna Borca. Acesta a fost inculpat pentru acuzatiile de aderare la o asociere infractionalã, complicitate la evaziune fiscalã si uz de fals. B. (persoanã necunoscutã):
Pãi da, cu acte, naspete dintr-astea.
Gavril Petrea: Pãi ei acolo taie în nestire cã nu mai au ce tãia si mai are pe cineva prieten acolo... a fost si i-a tãiat vreo cîtiva brazi ceala lui ãsta ... ãsta a sãrit la el si apoi a început povestea.
B: Pãi de la asta începe... se f... prostii între ei si vin controalele.
G.P: Dar e gata cu lemnele, pe Grinties nu mai ai ce tãia.
B: Bãi bãiete...
G.P: Dar tu nu stii cum e... merg la tãiat cu rasu... am vãzut cu ochii mei... Mai este niste fag si cîte un brad pe aici, pe colo, restul nimic.
B: Si ce dracu facem, mã?
G.P: Acolo e gata, aici la noi mai e cîtusi de cît ... mai scoate cîte o partidã la licitatie, dar dincolo a luat Sturza... pe Grinties dacã s-a terminat cu particularii e gata. (discutie din 1 iunie 2012).
ÃŽn altã discutie, de pe 9 mai 2012, lemnul fãrã acte era camuflat si denumit în discutii „fursecuri“.
Valentin Todiricã: Alo? Unde te duci?
Benone Morosanu: Mã duc oleacã la mare.
V.T: Ai plecat la Constanta?
B.M: Da
V.T: Dar cu ce?
B.M: Cu fursecuri din astea.
V.T: Fag?
B.M: Nu, rãsinoase.
V.T: Cum a mers cu ãla, mã?
B.M: A mers bine, numai cã îmi trebuie acte, dacã gãsim acte... si la sarf dã pret bun.
V.T: Cît îti dã?
B.M: Dã 5.
V.T: Îi bine, trebuie gãsite niste acte de fag.
B.M: Trebuie gãsite acte de fag cã merge una asa, si una asa.
V.T: Bine, hai cã discutãm cînd ne-am gãsi.

Articol afisat de 2535 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective