Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2013
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 13 Februarie 2013
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
MIRONESCU SI MARARU,   UNUL CU BOMBA,   ALTUL CU GLOANTE

MIRONESCU SI MARARU, UNUL CU BOMBA, ALTUL CU GLOANTE

• loviturã de gratie a procurorilor DIICOT: Bogdan Mararu si Dumitru Mironescu au fost retinuti pentru cã ar fi pus la cale actiuni criminale cu scopul de a se elimina • anchetatorii au ajuns la concluzia cã Mironescu ar fi comandat uciderea lui Bogdan Mararu • bomba amplasatã sub masina acestuia ar fi trebuit sã explodeze pe 11 ianuarie • simultan, anchetatorii cred cã si Mararu a vrut sã-l ucidã pe rival, în atacul ce a avut loc în cartierul Vitan-Bucuresti pe 26 noiembrie • se spune cã basarabeanul Proca a gresit tinta, confundîndu-l pe Mironescu cu o altã persoanã • asearã, Mironescu era audiat de procurorii DIICOT Neamt, iar fratii Mararu si doi apropiati de-al lor erau audiati la Bucuresti • au fost realizate 7 perchezitii, 6 la locuintele lui Mararu si una la locuinta din Bucuresti a lui Mironescu •

Dupã ce ani de zile orasul Piatra Neamt a fost scena unor acte de o violentã iesitã din comun, gen asasinate, atentate cu bombã, tentative de omor etc, autoritãtile au fãcut ieri un pas urias în rezolvarea acestor probleme care si-au pus amprenta pe viata comunitãtii. Aproape în acelasi timp, Bogdan Mararu si Miron Mironescu au fost ridicati de anchetatori si dusi la audieri. Primul a fost dus la Politia Capitalei, însotit de fratele sãu, Rãzvan, si doi apropiati, iar Mironescu a ajuns asearã la Piatra Neamt pentru a fi audiat de procurorii DIICOT. Anchetatorii spun cã Bogdan Mararu ar fi comandat uciderea lui Dumitru Mironescu, însã asasinul basarabean Vitalie Proca a confundat tinta si a împuscat o altã persoanã. De asemenea, aceleasi autoritãti afirmã cã Mironescu a rãspuns actiunii lui Bogdan Mararu cu una similarã si a comandat atentatul cu bombã îndreptat împotriva acestuia. La data atentatului cu bombã din Piatra Neamt, de pe 11 ianuarie, a cãrui tintã a fost Bogdan Mararu, au existat voci care l-au indicat ca si autor pe Dumitru Mironescu, însã anchetatorii au negat la acea vreme varianta. Ieri au apãrut si informatiile oficiale: Puiu Mironescu este cel care a comandat uciderea lui Bogdan Mararu. „ÃŽn legãturã cu actiunea din data de 11 ianuarie 2013, declansatã de cãtre procurorii DIICOT - Biroul Teritorial Neamt, privind activitatea infractionalã a unei grupãri specializate în sãvîrsirea de infractiuni de violentã - omor calificat si acte de terorism, facem urmãtoarele precizãri: cercetãrile efectuate pînã în prezent au relevat faptul cã autorii atacului, arestati preventiv în aceastã cauzã, au actionat cu intentia de suprimare a vietii pãrtii vãtãmate Mararu Bogdan, atentatul fiind comandat de cãtre învinuitul Mironescu Ioan Dumitru, din Piatra Neamt, lider al lumii interlope locale si oponent al pãrtii vãtãmate Mararu Bogdan“, se aratã în comunicatul DIICOT. Asa stînd lucrurile, ieri dimineatã oamenii legii au descins la locuinta din Bucuresti a lui Mironescu, unde au efectuat o perchezitie. La finele acesteia învinuitul a fost transportat la sediul DIICOT Neamt unde este instrumentat dosarul atentatului cu bombã. Pentru a nu exista probleme, anchetatorii au dispus mãsuri de securitate extreme, sediul Parchetului Judetean Neamt fiind asearã o adevãratã fortãreatã. ÃŽn acelasi dosar sînt cercetate alte cinci persoane, respectiv executantii atentatului, care sînt deja arestati. Mironescu a fost retinut si urma sã fie prezentat magistratilor de la Curtea de Apel Bacãu cu propunere de arestare preventivã. Competenta revine acestei instante din cauza acuzelor de acte de terorism.

Mironescu la Piatra, Mararu la Bucuresti

Paralel cu descinderile care au avut loc ieri dimineatã la locuinta din Capitalã a lui Puiu Mironescu, anchetatorii bucuresteni au ajuns la Piatra Neamt si au efectuat perchezitii la sase imobile din Piatra Neamt si Roznov ce apartin lui Bogdan Mararu. La descinderi au participat zeci de politisti din cadrul Serviciului de Investigatii Criminale, dar si lucrãtori de la SPIR. Pe surse am aflat cã au fost ridicate documente, dar si importante sume de bani si bijuterii. De aceastã datã oamenii legii nu i-au mai acordat lui Bogdan Mararu titulatura de victimã, ci îl bãnuiesc cã el ar fi pus la cale atentatul de pe 26 noiembrie anul trecut, de la Bucuresti, cînd o persoanã nevinovatã a fost rãpusã de o ploaie de gloante, cînd de fapt tinta ar fi fost Puiu Mironescu. Se presupune de fapt cã acesta a fost punctul care a declansat rãzboiul, si cã de fapt victimã ar fi trebuit sã fie chiar Mironescu. „Din probatoriul administrat în cauzã, a rezultat posibilitatea ca mobilul atentatului din Piatra Neamt sã aibã la bazã atacul armat produs în seara de 26 noiembrie 2012, în zona Vitan din municipiul Bucuresti, ocazie cu care inculpatul Proca Vitalie, cetãtean modovean, a executat asupra pãrtii vãtãmate I.M., mai multe focuri de armã, intentionînd suprimarea vietii acesteia. ÃŽn fapt, ca variantã de anchetã, procurorii DIICOT iau în calcul posibilitatea ca persoana vizatã în realitate de acest atac sã fi fost învinuitul Mironescu Ioan Dumitru, confuzia atacatorului fiind generatã de faptul ca atît partea vãtãmatã I. M., cît si învinuitul Mironescu Ioan Dumitru locuiesc în cartierul Vitan, conduc acelasi tip de autoturism, avînd aceeasi combinatie literalã a numãrului de înmatriculare, respectiv Mercedes, de culoare neagrã, înmatriculat cu terminatia MIR si au acelasi gen de preocupãri, practicanti ai sporturilor de contact“, se mai arãta în comunicatul DIICOT. Cum „tinta“ Mironescu nu a fost eliminatã, mingea a fost în ograda sa si asa s-a ajuns la atentatul cu bombã din Piatra Neamt. Anchetatorii nu exclud posibilitatea de a reuni cele douã cauze, în scopul conturãrii unei imagini complete a situatiei de fapt, „precum si pentru a se actiona în mod unitar în vederea destructurãrii grupãrilor infractionale coordonate de cãtre Mironescu Ioan Dumitru si Mararu Bogdan pe raza municipiului Piatra Neamt“, potrivit aceleiasi surse.

Împuscãturi vs bombã

Atentatul de la Bucuresti a avut loc pe 26 noiembrie anul trecut, în cartierul Vitan. Atunci o persoanã necunoscutã l-a împuscat în cap si piept pe Rãzvan Isãilã, de 26 de ani. În atac au fost folosite douã arme, un automat Kalasnikov si un pistol Makarov. Tînãrul a fost atacat imediat ce a coborît din masinã, multe din gloante fiind gãsite de anchetatori în zidul blocului unde era parcatã masina. Victima a ajuns la Spitalul Floreasca unde medicii i-au salvat viata, dar atacul a mirat pe toatã lumea pentru cã nu avea mizã. Isãilã nu fãcea parte din nici o grupare interlopã, nu deranja pe nimeni si o vreme nu s-a stiut cine i-ar fi vrut viata. Ulterior a fost identificat si trãgãtorul, în persoana cetãteanului moldovean Vitalie Proca, pe numele cãruia a fost emis mandat international de arestare pe 18 ianuarie. Proca a fost prins pe 6 februarie, la Moscova. El este acuzat de tentativã de omor calificat si nerespectarea regimului armelor si munitiilor, iar autoritãtile române au declansat procedura de extrãdare. Cercetãrile au relevat faptul cã de fapt tinta lui Proca a fost Puiu Mironescu, dar din cauza unui sir de confuzii atacatorul a tras în Isãilã. Vitalie Proca este acuzat si de Scotland Yard de tentativã de omor asupra bancherului rus German Gorbuntov, pe care l-a împuscat, de sase ori, la Londra, cu o armã semiautomatã.
Nu a durat mult de la acest incident si a urmat rãzbunarea lui Mironescu. Acesta a comandat uciderea lui Bogdan Mararu, dar de toatã chestiunea s-a ocupat Daniel Pãdurariu, de 41 de ani, din Alexandru cel Bun. Acesta a fãcu rost de explozibil, dar nu a fãcut treaba murdarã ci l-a tocmit pentru asta pe Cosmin Irinel Lãcãtus, din Tîrgu Ocna. La rîndul lui si acesta a cãutat alti aghiotanti si asa în afacere au intrat Ovidiu Popa, Petricã Jâtaru si Emil Cristofor, toti din Tîrgu Ocna. Pãdurariu a fãcut rost de explozibil, un amestec de nitroglicerinã si azotat de amoniu, si a fãcut bomba. El era singurul care stia cum functioneazã, iar pentru ducerea la îndeplinire a planului i-a explicat lui Popa cum sã monteze pachetul sub masinã. Popa, Lãcãtus si Jâtaru au venit la Piatra Neamt pe 10 ianuarie 2013, înainte de miezul noptii si au parcat masina la circa 500 de metri de cea a lui Bogdan Mararu. Timp de mai bine de douã ore cei trei au stat nemiscati în autoturism. În jurul orei 2, singurul care a coborît a fost cel care stia cum functioneazã mecanismul numai bun sã ucidã. Atunci au intervenit oamenii legii care au chemat genisti din Capitalã pentru dezamorsarea bombei. Pretul oferit de Pãdurariu pentru plasarea bombei a fost de 7.000 de euro, iar dacã actiunea se solda cu uciderea lui Mararu, miza crestea la 15.000 de euro. Imediat dupã ce l-au încarcerat, anchetatorii au vrut sã obtinã profilul genetic al lui Pãdurariu. Acesta s-a opus la recoltarea de probe ADN, astfel încît a fost nevoie de o decizie judecãtoreascã. Pe 17 ianuarie magistratii au dispus autorizarea prelevãrii de probe biologice prin metode noninvazive, respectiv recoltarea de celule epiteliale prin periajul mucoasei bucale, pentru stabilirea profilului genetic si includerea în Sistemul National de Date Genetice Judiciare.

Calendar infractional

12/13 februarie 2006: Puiu Mironescu este atacat la intrarea în blocul unde locuia în jurul orei 2 noaptea si împuscat cu un pistol de 9 mm. A avut noroc cu carul si desi agresorul a intentionat în mod clar sã-l ucidã, numai douã din cele 5 gloante trase l-au nimerit: unul în cap si unul în picior. Trãgãtorul nu a fost identificat, dar în momentul în care Mironescu se afla pe targã pentru a fi urcat în ambulantã a declarat cã „a început rãzboiul“. Tot atunci Mironescu l-a acuzat pe Mararu cã ar fi vrut sã-i ia viata. Cazul a ajuns un dosar cu autor necunoscut care, de-a lungul timpului, s-a plimbat de la Parchetul Judetean la DIICOT Neamt, apoi la structura centralã a acestei institutii.
14 noiembrie 2010: Gheorghitã Mararu si fratele sãu Bogdan sînt împuscati în Cafe Latino de Cristian Chilat, zis „Falãu“. Primul este ucis, în timp ce Bogdan scapã ca prin minune cu viatã.
Decembrie 2010: La mai bine de patru ani de la împuscarea lui Mironescu procurorii DIICOT dau solutia în dosar. Anchetatorii dispun scoaterea de sub urmãrire penalã a lui Gheorghe Mararu pentru tentativa de asasinat asupra lui Mironescu.
februarie 2012: Puiu Mironescu era sã fie ucis în bãtaie, în localitatea Lilieci, din Bacãu, pe cînd se întorcea de la Bucuresti. A fost salvat de faptul cã în zonã se ala o masinã de politie, dar înainte ca oamenii legii sã intervinã Mironescu a fost tocat cu bîte si rãngi de mai multe persoane. A fost transportat la spital, apoi a ajuns la o clinicã din Bucuresti unde a suferit multiple interventii chirurgicale. Anchetatorii au stabilit cã au fost opt atacatori, liderul acestora fiind Adrian Marin Botez, zis Tîtã. Pe rînd au ajuns dupã gratii sapte persoane care sînt acum judecate de Tribunalul Bacãu. Liderul grupãrii, Tîtã, nu a fost încã depistat, fiind singurul care la acest moment este în libertate.
noiembrie 2012: Vitalie Proca îl confundã pe Mironescu cu un necunoscut si trage asupra victimei mai multe gloante. Victima a supravietuit atacului.

Articol afisat de 2586 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(G. MUNTEANU, D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective