Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2013
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Politica 13 Februarie 2013
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Bube mari la firmele CJ

Bube mari la firmele CJ

• fostul presedinte al CJ a rãspuns acuzatiilor lansate de cei care sînt în prezent majoritari în legislativul judetean • „Mesajul consilierilor UNPR si al presedintelui Culitã Tãrîtã a fost si rãmîne extrem de clar: nici o firimiturã pentru clientela politicã“, a declarat Gabriel Farcas • acesta a prezentat o parte dintre concluziile controalelor efectuate la societãtile CJ • sînt aspecte extrem de ciudate la firmele Apa Serv, Troleibuzul, Drupo si la Spitalul Judetean •

Eliminati din ecuatia majoritãtii de la Consiliul Judetean, lucru care le-a adus si pierderea unei functii de vicepresedinte, consilierii UNPR au sustinut, ieri, o conferintã de presã în care si-au prezentat punctul de vedere vizavi de cele întîmplate si nu numai. Fostul vicepresedinte al CJ, Gabriel Farcas, a tinut sã rãspundã si unor atacuri venite din partea unor lideri politici locali la adresa presedintelui Culitã Tãrâtã. ÃŽn opinia sa, atacurile si acuzele vin din partea unor oameni politici care au ca singurã dorintã instalarea în fruntea societãtilor CJ pentru a dispune de fondurile acestora în functie de interesele personale si ale clientelei politice. „Mesajul consilierilor UNPR si al presedintelui CJ a fost de la început si rãmîne unul extrem de clar: nici o firmiturã pentru clientela politicã, nici un ban din avutia judetului pentru asa zisii politicieni mînati în luptã exclusiv de dorinta de înavutire în detrimentul cetãteanului. Aceasta a fost si rãmîne marea nemultumire a celor care dupã alegerile locale au fãcut orice cu oricine era dispus sã-i sprijine în încercarea lor de a ajunge cît mai aproape de banul public. S-a ajuns în situatia ridicolã de a fi noi, consilierii UNPR, arãtati cu degetul. Vã reamintesc cã sîntem doar cinci în CJ, departe ca numãr pentru a impune vreo majoritate sau de a impune pe unul sau altul prin consilii de administratie sau adunãri generale“, a declarat Gabriel Farcas, care a tinut sã aminteascã faptul cã UNPR are sase voturi în CJ, inclusiv cel al presedintelui, fatã de PNL care are doar cinci consilieri. Politicianul a spus cã nici unul dintre criticii actuali ai presedintelui CJ nu au fost deloc deranjati de ajutorul primit de la Culitã Tãrîtã în campania electoralã: „Nici domnul Tapu, nici domnul Arsene, nici domnul Ursãrescu n-au criticat activitatea presedintelui în colegiile lor si, mai mult decît atît, pe bannere si pe postere, fiecare zîmbea electoratului de lîngã presedintele Tãrîtã“. ÃŽn opinia acestuia, problemele au apãrut dupã campanie, cînd unii au crezut cã a venit momentul sãsi recupereze cheltuielile si sã-si recompenseze sponsorii.

Lectii de la un abonat la lucrãri pe bani publici

Asa cum era de asteptat, consilierii UNPR s-au arãtat deranjati de afirmatiile liderului PNL Dorinel Ursãrescu si a senatorului Eugen Tapu. „Am primit, recent, lectii de politicã de la trei politicieni dintr-un partid (PNL - n.r.) care are mai putini consilieri decît UNPR. ÃŽn cadrul USL, UNPR este al doilea partid ca numãr de consilieri judeteni. Prin aliante fãcute prin sãli de jocuri s-a dat mîna cu un partid pe care pînã acum îl criticau ca fiind partidul care a distrus judetul si tara. Cei trei politicieni sînt remarcabili atît în viata politicã cît si în cea social-economicã. Presedintele partidului (Ursãrescu - n.r.), dupã ce a vîndut energie si a falimentat firme, s-a salvat înainte de campanie printr-un împrumut de 700.000 lei de la un prieten (Eugen Tapu - n.r.). Prietenul respectiv a ajuns, nu credem cã are legãturã cu împrumutul, candidatul partidului. Acesta, devenind parlamentar, vine si vorbeste acum despre investitii si lucrãri publice, în conditiile în care, trecutul firmelor din care face parte este plin de asemenea lucrãri primite tot pe filierã politicã. Acestia sînt oamenii care dau lectii de politicã, de cinste si care au un singur scop: sã poatã dispune de societãtile CJ pe modelul mandatului trecut, în care jumãtate din banii împrumutati de CJ a ajuns la o firmã deja celebrã - E85 Impex. Interesele meschine, personale si de partid, ar fi trebuit sã treacã pe planul doi, cînd, în acest moment, judetul are alte prioritãti. Lupta pentru un buget cît mai mare cu sprijinul tuturor parlamentarilor. Este usor sã critici cã a scãzut bugetul, este mai greu sã te lupti pentru el, lucru pe care îl face si astãzi (ieri - n.r.) presedintele CJ, care este plecat la Bucuresti pentru a încerca sã rezolve cîteva dintre problemele judetului“, a mai sustinut Gabriel Farcas.

Probleme de probleme la societãtile subordonate CJ-ului

Fostul vicepresedinte al CJ si consilierul Constantin Iacoban au prezentat o parte din problemele care au fost identificate la firmele subordonate institutiei. Ele au iesit la ivealã în urma unor controale efectuate de auditorii CJ. La Troleibuzul SA au fost identificate tot felul de contracte si contrãctele care de care mai interesante. Exemplu: un contract încheiat cu un cabinet de avocaturã, care a pierdut toate procesele pe care societatea le-a avut; contracte de asigurãri încheiate de agentul Iuliana Vasiloiu, rudã mai mult decît apropiatã cu Gheorghe Vasiloiu - consilier judetean si nu numai, la valori de peste trei ori mai mari. Au fost asigurate inclusiv troleibuzele defecte care nu au mai fost folosite de multi ani; contracte cu firme de pazã, care nu-si justificau obiectul, contracte de monitorizare GPS încheiate în defavoarea societãtii; prime acordate sefilor, care urmeazã sã fie imputate; mentenantã site societate, în conditiile în care site-ul are doar o singurã paginã; contracte de asistentã contabilitate (firma are compartiment contabil). „ÃŽn ceea ce priveste consumul de motorinã, societatea consuma lunar 14 tone, achizitionatã la un pret mai mare decît pretul pietei, iar în prezent se consumã 7 tone, fãcîndu-se o economie în jur de 50.000 lei pe lunã“, a declarat Gabriel Farcas.
Curtea de Conturi a descoperit la firma Drupo cã a fost realizatã o supradimensionare a cantitãtii de material antiderapant, nepus în operã, ceea ce a dus la plata nelegalã a acesteia la valoare estimatã de 1.120.000 lei. CJ si-a recuperat prejudiciul de la Drupo, urmînd ca firma sã-si recupereze la rîndul ei prejudiciul de la vinovati. „As dori sã precizez cã în aceastã iarnã cheltuielile cu deszãpezirea se ridicã putin peste jumãtate fatã de fondurile alocate anul trecut, în conditiile în care în Neamt orice drum judetean sau comunal a fost deszãpezit în mai putin de 48 de ore“, a mai precizat fostul vice al CJ.

Probleme si la Apa Serv si Spitalul Judetean

Consilierul UNPR a prezentat o serie de concluzii cu privire la cele identificate la Apa Serv, în special problemele apãrute în implementarea proiectului Extinderea si reabilitarea infrastructurii de apã si apã uzatã în judetul Neamt: „La contractul de asistentã tehnicã pentru managementul proiectului si întocmire documentatii pentru contracte, atribuit Asociatiei Tractebel si Inco SA, la care team leader este d-nul Ivanov, autoritatea de management a aplicat o corectie financiarã de 571.399,84 lei, deoarece a fost emisã o suspiciune de neregulã. Dacã adunãm aceastã sumã cu 154.552 lei ce a fost aplicatã contractului de lucrãri CL 1, alimentare cu apã si retele canalizare în aglomerare Piatra Neamt, suma corectiilor ajunge la 725.951,84 lei. Aceastã sumã trebuie inclusã în bugetul companiei si se va reflecta în iulie 2013 în cresterea tarifului serviciilor de apã si canalizare“. Cît priveste problemele de la Spitalul Judetean, acestea au fost prezentate de consilierul Constantin Iacoban. El a afirmat cã sînt mari interese la unitatea sanitarã, contracte mai mult decît dubioase, de miliarde de lei vechi, cã nu a existat o evidentã a stocului de medicamente si cã fostul Consiliu de Administratie lucra deja pentru introducerea unui program integrat care sã evidentieze toate cheltuielile pe sectii, pe bolnav, în ce priveste medicamentele si materialele sanitare. Dar despre toate acestea, dar si alte aspecte interesante din interiorul firmelor CJ veti afla în numerele viitoare ale cotidianului Monitorul.

Articol afisat de 2103 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective