Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2013
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 14 Februarie 2013
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Afaceri dubioase la Spitalul Judetean

Afaceri dubioase la Spitalul Judetean

• consilierul judetean Constantin Iacoban afirmã cã în ultimii ani la spital s-au petrecut lucruri mai mult decît dubioase • este vorba de contracte fãrã rost si posibile afaceri pe seama penalitãtilor pentru facturi neachitate • faptul cã la spital nu existã nici în acest moment o evidentã a stocului de medicamente ridicã suspiciuni serioase cu privire la modul în care ies medicamentele din farmacie •

„La Spitalul Judetean sînt foarte multe interese. ÃŽn primul rînd sînt fonduri foarte mari, sînt medicamente scumpe, sînt medici care promoveazã medicamente care costã. Ne-au fost prezentate diferite situatii, drept pentru care se impune un program de control pentru a sti exact care este necesarul de medicamente. Acum nu sînt evidente pentru stocuri“. Declaratia socantã apartine consilierului judetean Constantin Iacoban care, pînã la reconfigurarea majoritãtii în Consiliul Judetean, a fost membru în Consiliul de Administratie al Spitalului Judetean. Politicianul a adus la cunostinta publicului larg o serie de aspecte deosebit de grave din activitatea cele mai mari unitãti sanitare din judet. Este vorba de tot felul de contracte cu dedicatie, de modul în care sînt administrate medicamentele si nu numai. Una dintre cauzele acestei situatii a fost identificatã ca fiind schimbãrile repetate de directori. „ÃŽn ultimii patru-sase ani, spitalul a avut o schimbare repetatã de conducere, lucru care a dus la cheltuirea unor fonduri nejustificate, la actiuni asa zise de interes pentru spital, fãrã acoperire si la o acutã crizã de autoritate. Conducerile care s-au succedat si-au pierdut autoritatea din diferite motive. Ori au fost santajate, ori atrase în diferite grupuri de interese, ori nu au avut suficientã putere, calitãti profesionale, sau nesprijinite sã-si impunã un program clar“, a declarat Iacoban.
Consilierul judetean a amintit cã, în cursul anului 2011, a fãcut parte dintr-o echipã de control, nominalizatã de presedintele din acea vreme a CJ, Vasile Pruteanu, care a descins la Spitalul Judetean Neamt. Cele constate, adicã aspecte cu tentã penalã, au fost prezentate presedintelui, însã politicianul nu a putut sã precizeze care a fost destinatia raportului de control, în sensul dacã a ajuns sau nu pe masa organelor de cercetare penalã. „S-au constatat atunci cã la spital au fost actiuni fãrã rost si cheltuialã de bani... S-au plãtit 50.000 lei pentru un studiu de fezabilitate si oportunitate de înstrãinare a blocului alimentar. Concluzia am tras-o noi atunci, cînd am vãzut cam ce personal foloseste respectiva unitate si cam ce cheltuieli sînt. Le-am spus cã blocul alimentar, pe structura lui, nu poate fi eficientizat. S-au achitat 35.000 lei pentru externalizarea serviciilor de curãtenie. Pentru serviciile de radiologie s-a fãcut un studiu de aceeasi naturã. La acea vreme nu functiona computerul tomograf. Cã nu voia cineva sã functioneze este o altã chestiune. ÃŽn total se plãtiserã peste 1,3 miliarde de lei pe studii fãrã nici o eficientã“, a declarat Iacoban.

Medicamente scumpe si expirate

O altã afacere „made SJN“ pare a fi cea a achizitiilor de medicamente. Ar fi vorba de medicamente scumpe si, nu o datã, expirate. „ÃŽn urma celui control am gãsit medicamente expirate aduse pe sume mari. Expirau cu douã-trei zile înainte de achizitie, dar au fost facturate si au stat în spital pînã au fost aruncate. Nimeni nu a rãspuns pentru asta. Am gãsit penalitãti mari ca urmare a facturilor neachitate în termen. Este vorba de un milion de lei noi. Le-am avut în analizã, s-au stabilit rãspunderi, iar acum se cautã vinovatii. Nu este exclus ca unele firme sã fi fost în complictate ca sã facã niste bani din aceste penalitãti si dobînzi, pentru cã ele nu se justificã. Acolo a fost neglijentã. A mai fost un contract încheiat pentru implementarea unui sistem de management. S-a semnat, s-au dat banii si nu s-a fãcut nimic. Nu i-a întrebat nimeni nimic pe oamenii respectivi. Banii s-au achitat, vreo 16.000 de lei. Cineva trebuie sã rãspundã pentru lucrurile astea si pentru oportunitatea unor studii, pentru faptul cã o serie de contracte s-au derulat fãrã supraveghere. Au fost contracte peste contracte de prestãri servicii fãcute unele peste altele. Fiecare schimbare aducea o schimbare de contract... s-au dat în judecatã...“, a mai spus Iacoban.

Ce ar trebui sã facã noul CA de la spital?

Fostii membri al desfiintatului CA de la spital au încercat sã îndrepte anumite lucruri si, acum cã nu mai sînt, asteaptã ca noul CA sã ducã la bun sfîrsit ceea ce au început. „Vechiul consiliu lucra la introducerea unui program integrat pentru evidentierea tuturor cheltuielilor pe sectii, pe bolnav, pe pat cum s-ar zice în ceea ce priveste inclusiv medicamentele si materialele sanitare. Am constatat cã la spital nu existã nici o evidentã a consumului; cîte ace ne trebuie, cîte materiale medicale, inclusiv seringi. Nu se stie dacã pentru un bolnav s-au folosit 10 sau 15 seringi si nici cîte medicamente. Au apãrut discutii, s-a venit cu argumente pro si contra. Cît am fost în CA nu le-am privit ca animozitãti între sefii de sectii si directori. Noi am privit ca oameni interesati ca lucrurile sã functioneze normal la spital. Am avut o serie de sesizãri. De exemplu, tomograful nu functiona decît pînã la ora 13,00, dupã aceea cheltuielile mergeau spre tomograful privat. Sînt lucruri care trebuiau îndreptate, fiindcã foarte multe interventii si analize se fac în urgente, iar urgentele înseamnã celãlalt tomograf. Ar fi de clarificat situatia, dar si intersele care sînt acolo. La nivel de Policlinicã sînt probleme, pentru cã lipsesc medicii specialisti. La spital sînt multe sectii descoperite. Aceste aspecte sînt în agenda domnului presedinte Tãrâtã, care are un program pentru a asigura conditii, gen locuintã de serviciu pentru specialisti de care spitalul are nevoie“, a conchis Iacoban.

Articol afisat de 2066 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective