Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2013
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 19 Februarie 2013
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
ASASINUL PLÃTIT   DE FRATII MARARU

ASASINUL PLÃTIT DE FRATII MARARU

• Tribunalul Bucuresti a fãcut publicã motivarea arestãrii preventive a fratilor Bogdan si Rãzvan Mararu • cei doi sînt acuzati cã ar fi încheiat un „contract“ de asasinat cu basarabeanul Vitalie Proca, tinta fiind Dumitru Mironescu, zis Puiu • desi fratii Mararu nu au admis implicarea, dupã atac Mironescu a stiut cã el a fost cel vizat • „Modalitatea aleasã pentru suprimarea celui vizat trãdeazã dorinta de a produce un impact puternic asupra tertilor, de a institui un exemplu, de a intimida prin violentã extremã, forta impactului fiind cu atît mai mare cu cît societatea româneascã rareori s-a confruntat cu astfel de executii publice“, îsi motiveazã magistratii decizia de arestare a fratilor Mararu •

Magistratii din cadrul Tribunalului Bucuresti au fãcut publicã încheierea de sedintã prin care s-a dispus arestarea preventivã a fratilor Bogdan si Rãzvan Mararu. ÃŽn cuprinsul celor peste 20 de pagini sînt mentionate atît pledoariile avocatilor celor doi învinuiti, cît si concluziile judecãtorilor care au dispus arestarea La începerea sedintei de judecatã, ce a avut loc pe 13 februarie 2013, cei doi inculpati au arãtat cã nu doresc sã dea declaratii în fata instantei. Totusi, atunci cînd i s-a dat ultimul cuvînt, Bogdan Mararu a sustinut cã nu-l cunoaste pe basarabeanul Vitalie Proca, cã „nu l-a plãtit, de fapt nu a plãtit pe cineva ca sã comitã un atentat, si nu este vinovat de aceste fapte“, dupã cum se aratã în încheierea de sedintã. La fel a fãcut si Rãzvan Mararu, care a declarat cã „nu-l cunoaste pe P.V., nu l-a plãtit, nu l-a vãzut niciodatã. Precizeazã cã doreste sã fie cercetat în stare de libertate“.

Martorul cheie: cel care a procurat masina pentru asasinul plãtit

A fost prezentatã situatia de fapt prin care s-a arãtat cã la sfîrsitul anului trecut, basarabeanul Vitalie Proca a fost tocmit de fratii Mararu ca sã-l ucidã pe Ioan Dumitru Mironescu. Afacerea s-a perfectat la jumãtatea lunii noiembrie 2012, cînd Rãzvan si Bogdan Mararu s-au întîlnit cu Proca în barul inculpatilor din Roznov. Anterior, fratii Mararu au cerut unui martor sã le facã rost de un autoturism Audi A6 cu numere de Bulgaria, care sã nu fie furat, pentru a trece cu brio de eventuale controale. Omul a fost presat de inculpati sã gãseascã masina cît mai repede. A fãcut treaba în timpul cerut, dar conform judecãtorilor, chiar s-a mirat de faptul cã Bogdan Mararu are nevoie de o asemenea masinã: „Achizitionarea de cãtre inculpatul M.B.A. a acestui tip de autoturism îi apare ca suspectã martorului..., acesta afirmînd cã întrucît stia cã inculpatul M.B.A. foloseste mai multe masini de lux, s-a gîndit cã acesta ar vrea o masinã atît de ieftinã pentru a transporta...“. Predarea masinii cãtre asasinul plãtit a avut loc chiar la Roznov. Pentru a stabili legãtura cu basarabeanul, fratii Mararu nu au utilizat telefoanele lor curente, ci au vorbit de pe trei cartele pre-pay. Acestea au fost utilizate strict în acest scop si nu s-a mai vorbit pe ele cu alte presoane, scopul fiind acela de a îngreuna depistarea. Una din cartele a fost gãsitã acasã la Rãzvan Mararu, la perchezitie. „(...) Folosirea unor numere de telefon diferite de cele uzuale, pentru a contacta si a fi contactat de o persoanã care nu a mai apelat pe teritoriul României, în afarã de inculpatul M.R.N., decît pe inculpatul P.V., demonstreazã preocuparea pentru a împiedica probarea unei legãturi între acesta si utilizatorii posturilor telefonice, ceea ce constituie un indiciu al cunoasterii caracterului ilicit al activitãtilor care ar putea fi legate de utilizatorii acestor posturi telefonice“, spun judecãtorii bucuresteni.

Asasin tocmit în baza unui „contract“

Dupã ce si-a primit masina, Vitalie Proca a plecat la Bucuresti pentru a-l cãuta pe Mironescu. Judecãtorii au ajuns la concluzia cã pietreanul a fost confundat cu bucuresteanul Rãzvan Isãilã. „Inculpatii (instigatori) M.R.N. si M.B.A. au actionat prin intermediul unui asasin plãtit, specializat în omoruri la comandã“, se aratã în încheierea de sedintã. Judecãtorii mai spun cã un astfel de mod de operare are anumite caracteristici printre care: acest omor este un omor comis de cãtre un executant, un profesionist, angajat de instigator prin intermediari. „Fapta este practic executatã în baza unui «contract»; în cauzã inculpatii (instigatori) M.R.N. si M.B.A. îl angajeazã pe P.V. un ucigas din strãinãtate (astfel încît, odatã fugit de la locul faptei, identificarea si depistarea acestuia sã fie extrem de dificile) si, pe de altã parte, stabileste un loc pentru comiterea faptei la distantã de el însusi“, se mai aratã în documentul citat. „Avînd în vedere cã executantul este un profesionist (care stie exact ce are de fãcut), contactele dintre el si instigator sînt minime. Se poate vorbi chiar de un «contract-tip». Nu este necesarã o detaliere excesivã a comenzii; instigatorii pun la dispozitia executantului datele victimei (pe baza lor executantul trebuie sã poatã gãsi victima), un autoturism pe care sã îl foloseascã si o sumã de bani. (...) ÃŽn continuare executantul actioneazã singur. Contactele cu instigatorul sînt minime“, mai spun magistratii din capitalã. Cu toate cã avea destule detalii despre tintã, Proca îl „rateazã“ pe Mironescu si-l împuscã pe Isãilã, în urma unui lung sir de concidente. Totusi, anchetatorii au la dosarul cauzei imagini surprinse de camera de supraveghere video a blocului în care locuia Rãzvan Isãilã.

Mironescu a stiut cã el a fost cel vizat de atac

ÃŽmpuscarea unui nevinovat în plinã stradã a fost intens speculatã, cãutîndu-se un motiv pentru acest atac. Mironescu nu a avut dubii asupra persoanei vizate si a stiut cã el trebuia sã fie tinta. A spus acest lucru si altora, la telefon, iar discutiile au fost interceptate. „Persoana vizatã, M.I.D., si partea vãtãmatã I.M.N.R. prezintã asemãnãri fizice, cu atît mai apte de a crea confuzie cu cît partea vãtãmatã a fost urmãritã de inculpatul P. în perioade ale zilei cînd afarã era deja întuneric. Ambii au constitutie atleticã, cu musculaturã dezvoltatã, frecventînd sãli de fortã. De altfel, inclusiv persoana vizatã în realitate de atacul armat, M.I.D., s-a exprimat în acest sens într-o convorbire telefonicã purtatã în data de... 2013, interceptatã în baza autorizatiei Tribunalului Bucuresti“, se mai aratã în documentul citat. La finele sedintei magistratii au decis sã-i aresteze pe fratii Mararu pe urmãtoarele considerente: „Cei doi au actionat cu premeditare, au conceput un plan care a presupus etape de urmat si implicarea altor persoane si nu este vorba doar despre persoana pe care au determinat-o sã comitã nemijlocit faptele, au luat numeroase mãsuri pentru a se asigura cã organele judiciare nu vor putea stabili legãtura dintre ei si autor. Modalitatea aleasã pentru suprimarea celui vizat trãdeazã dorinta de a produce un impact puternic asupra tertilor, de a institui un exemplu, de a intimida prin violentã extremã, forta impactului fiind cu atît mai mare cu cît societatea româneascã rareori s-a confruntat cu astfel de executii publice“. Reamintim cã pe 12 februarie 2013 fratii Mararu au fost „sãltati“ de la domiciliu de anchetatorii bucuresteni. Simultan, a avut loc o altã actiune, la Bucuresti, care-l viza pe Puiu Mironescu. Acesta a fost adus de la Bucuresti la Piatra Neamt. Bãnuit fiind cã ar fi autorul moral al tentativei cu bombã care l-a vizat pe Bogdan Mararu pe 11 ianuarie 2013, a fost arestat de Curtea de Apel Bacãu.

Articol afisat de 2576 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective