Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2013
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 28 Februarie 2013
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Jocuri politice murdare la Spitalul Judetean

• doctorul Ioan Lazãr a fost demis ieri prin ordin al vicepresedintelui Emilia Arcan • în loc a fost numit doctorul George Bararu • decizia vicelui s-a produs cu doar cîteva ore înainte ca presedintele CJ sã revinã în tarã • doctorului Lazãr i s-au reprosat presupusa incompatibilitate cercetatã de ANI, cîteva licitatii, dar si comportamentul agresiv cu colegii • doctorul Lazãr a anuntat cã va contesta decizia •



Spitalul Judetean Neamt este din nou în centrul unui scandal cu evidente conotatii politice, ieri schimbîndu-i-se, din nou, managerul. Locul doctorului Ioan Lazãr a fost luat de medicul George Bararu, decizia fiind luatã la initiativa PSD si în urma unei decizii a vicepresedintei CJ, Emilia Arcan. Apropo de sincronizare, decizia a fost luatã fix cu cîteva ore înainte de revenirea în tarã a presedintelui CJ, Culitã Tãrâtã. De aici, scandalul a fost amorsat si a explodat. Schimbarea actualã este cea de-a saptea în mai putin de 3 ani. Astfel, din iulie 2010, de la trecerea spitalului în subordinea CJ, s-au perindat pe fotoliul de sef nu mai putin de 7 directori, nici unul neavînd un mandat mai mare de 6 luni. Fie au demisionat, fie au fost demisi, cert este cã interventia politicului în sãnãtate nu a adus prea multe lucruri bune pentru pacienti. Schimbãrile, dar si numirile s-au fãcut strict pe criterii politice, uneori dublate de profesionalism, alteori mai putin. Sau deloc. Din pãcate, din cauza acestui zbucium permanent si a nesfîrsitelor discutii sterile, spitalul a pierdut clasificarea în fata Spitalului Bacãu, vreo 2 ani salariatii au rãmas fãrã bonuri de masã, au lipsit medicamentele chiar si cele mai banale si nu s-a reusit finalizarea nici unui proiect important. Maternitatea nu este gata nici acum, licitatia pentru realizarea unui nou bloc operator a tot fost amînatã, spitalul nu are un tomograf nou, folosind unul depãsit, clãdirile stau sã cadã etc. Se pare însã cã politicienilor prea putin le pasã, punînd mai presus de binele pacientilor interese personale ori de grup sau tot felul de orgolii fãrã fond. Sau cu un fond ce trimit cãtre interesele de grup ale unor apropiati, evident altii decît cetãtenii obisnuiti.

Filmul evenimentelor de ieri

Miercuri, 27 februarie, Consiliul Judetean a emis o dispozitie prin care l-a demis pe managerul Spitalului Judetean, medicul Ioan Lazãr, acesta fiind numit în acest post cu statut de interimar pe 20 septembrie anul trecut. ÃŽn locul sãu a fost numit doctorul George Bararu, seful sectiei de Boli Interne, mandatul acestuia fiind deocamdatã pînã pe data de 20 martie, adicã pînã la finalul perioadei date medicului Lazãr. Ulterior, pînã la organizarea concursului, cel mai probabil, directorului SJU i se va da de cãtre CJ o delegatie pentru a putea lucra în continuare. „Am emis o decizie în baza cãreia doctorul Lazãr a fost schimbat din functie. Am luat aceastã hotãrîre avînd în vedere mai multe aspecte, precum problemele legate de tomograful spitalului, comportamentul verbal agresiv manifestat de doctorul Lazãr fatã de colegii din Spitalul Judetean, rãspunsul pe care îl asteptãm de la Agentia Nationalã de Integritate privind o posibilã stare de incompatibilitate în care ar putea fi în acest moment. Numirea doctoruluI Bararu s-a fãcut pentru perioada rãmasã pînã pe 20 martie, cînd ar fi expirat mandatul de director interimar pentru doctorul Lazãr. Am optat pentru numirea doctorului George Bararu în functia de director, avînd în vedere profesionalismul, seriozitatea si competentele pe care le are“, a declarat Emilia Arcan, vicepresedinte al Consiliului Judetean. Doctorului Lazãr i s-a reprosat cã ar fi incompatibil cu functia de manager deoarece detine un cabinet privat, cã ar avea un comportament agresiv cu colegii, dar si cã ar fi organizat niste licitatii în care era vorba despre sume foarte mari si care nu ar fi fost perfect în regulã. De altfel, zvonuri despre schimbarea sa din functie au mai apãrut si acum vreo lunã, acestuia reprosîndu-i-se cam aceleasi lucruri. Doctorul Lazãr a anuntat cã va contesta ordinul de schimbare din functie emis miercuri atît la conducerea CJ cît si la Prefectura Neamt, care ar trebui sã se pronunte asupra legalitãtii acestei decizii. Tocmai de aceea a evitat orice comentariu. „Nu comentez nimic pînã mîine (nr - joi, 28 februarie)“, a spus acesta.

„Faptul cã am acceptat, este o dovadã cã mã gîndesc sã particip la concurs“

Doctorul George Bararu si-a luat în primire noul post de manager începînd chiar de miercuri, de la orele prînzului, odatã cu numirea propriu-zisã. Acesta spune cã este constient cã va avea o muncã extrem de dificilã, dar crede cã va putea s-o scoatã la capãt cu ajutorul colegilor. „Deocamdatã vorbim de o perioadã de interimat, cineva trebuia sã asigure conducerea pînã la organizarea concursului. Este prematur sã vã spun dacã voi participa la concurs dar, faptul cã am acceptat acum aceastã numire, este o dovadã a intentiei mele de a mã înscrie. ÃŽn conditiile în care vor apãrea conditii insurmontabile sau greutãti pe care nu le voi putea depãsi mã voi retrage, dar, încã o datã spun, este prematur sã discutãm acum. Din punctul meu de vedere si vorbind în termeni plastici, consider cã în acest moment am ajuns la rînd la purtatul flãcãrii olimpice. Dupã atîtea interimate, eu sînt al saptelea la stafetã, nu stiu dacã voi fi si acela care va aprinde torta olimpicã, dar, indiferent cine va fi, sper sã fie la acest spital continuitate. Asta ne dorim cu totii. Am experientã, sînt de 30 de ani în acest spital, îi cunosc problemele, iar intentiile mele sînt cele mai bune. Vreau ca lucrurile sã meargã cît se poate de bine pentru pacienti si colegi si consider cã nu este nici un impediment în a colabora cu toatã lumea“, a declarat noul manager al SJU, doctorul Bararu.

Concursul pentru manager, în aprilie

Tot miercuri, 27 februarie, a avut loc la spital si sedinta Consiliului de Administratie. A fost stabilitã data de 17 aprilie pentru concursul pentru ocuparea postului de manager urmînd ca anuntul sã fie publicat în presã. Va fi cel de-al patrulea concurs organizat de CJ pentru sefia spitalului, poate de aceastã datã cu mai mult noroc. Primul concurs a fost organizat pentru doctorul Petrovici, dar acesta a demisionat dupã doar o lunã din motive politice, a urmat al doilea concurs la care managerul interimar Gabriela Zamfir nu s-a mai prezentat si al treilea, în ianuarie 2012. Atunci s-au înscris trei candidati: doctorul Uleia de la Bicaz, respins pe motiv de dosar, Ala Nemerenco, un medic din Moldova cu competente manageriale obtinute în SUA, respinsã tot din motive de dosar, si cel de-al treilea, medicul Lucian Ciubotaru, care a si cîstigat de altfel. Dupã vreo 6 luni, a demisionat si acesta, fiind numit în locul sãu doctorul Lazãr.

Articol afisat de 2249 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M. VASILACHE, S. TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective