Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2013
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 9 Martie 2013
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
AU ÎNTRECUT   ORICE MÃSURÃ

AU ÎNTRECUT ORICE MÃSURÃ

• autoritãtile s-au sãturat de comunitãtile de romi din Speranta si Vãleni 2, care distrug precum termitele • din cauza datoriilor unor familii, Locativserv riscã intrarea în insolventã • zeci de sentinte definitive si irevocabile pentru executare silitã nu pot fi puse în aplicare • nici liderii lor nu le mai tin partea, convingîndu-se cã au adus Piatra într-o situatie extrem de dificilã •

Etnicii din cartierul Speranta au ajuns autoritãtilor orasului si nu numai. Li s-a oferit tot ce se putea, li s-au dat, în unele cazuri, si trei case pe care le-au desfiintat la propriu, li s-au furnizat utilitãti, li se asigurã transport în comun gratuit pe raza orasului, li se dã mîncare de la cantina socialã si bani în contul protectiei sociale. Iar reversul acestor beneficii este nesimtire, atitudine sfidãtoare, potlogãrii, curajul de a distruge tot ce le iese în cale. Situatia treneazã de ani de zile, iar acum autoritãtile vor sã o stopeze. ÃŽn cîteva sãptãmîni, multe din cele 157 de persoane care locuiesc în ceea ce a mai rãmas din blocurile F1, F2 si F3 din cartierul Speranta, vor fi scoase în stradã. Se sperã cã prin aceastã mãsurã va fi stîrpit rãul din rãdãcinã, iar oamenii din zonã vor scãpa de belele. „Primãria a ajuns într-o situatie dificilã din cauza romilor din Speranta si Vãleni 2. La Vãleni, locuintele le-au fost date în primire acum cîteva luni si încã mai existã dotãrile pe care le-am asigurat, dar la Speranta au fãcut praf aproape tot. Vorbim de blocurile F1, F2 si F3, care le-au fost predate romilor în bunã stare, cu tot confortul necesar, si au mai rãmas din blocul F1 doar 4 locuinte din 28 cîte erau initial. Din restul a rãmas un morman de moloz. Blocurile F2 si F3 nu mai au acoperisuri, în interior nu mai existã mobilier de baie, nu mai sînt geamuri, nu mai este parchet, nu mai sînt tevi prin pereti. Societatea Locativserv a formulat plîngere pentru distrugere si în cazul unora s-au dat condamnãri. Conform datelor de la Politie, cetãtenilor romi din Speranta li s-au întocmit 121 de dosare pentru tîlhãrie, furt si furt calificat. Un minor, Paul Orlando B., care are sub 14 ani, este lider al infractiunilor si comite aceste fapte stiind cã nu poate fi pedepsit, pentru cã nu rãspunde penal“, a declarat viceprimarul Monica Anton. Si ar mai fi si alte persoane din famiile Cobzariu, Caprã, Bozu, Neda, care distrug tot ce prind în zonã, dupã cum s-a mai sustinut.

Pericol public

Dar ce a culminat si a determinat ca autoritãtile sã ia decizia evacuãrii este faptul cã aceastã comunitate a devenit un pericol public pentru cei din jur. „Conform datelor de la DSP, acolo existã focare de hepatitã, scabie, iar ei circulã cu mijloace de transport în comun. Din punctul meu de vedere, situatia a ajuns la un punct maxim si deja ne confruntãm cu un pericol public, motiv pentru care mã vãd nevoitã sã iau decizii drastice. Le-am prezentat celor din Speranta o situatie cu locurile de muncã pentru necalificati si cursurile de calificare sau recalificare de care le pot urma. Le-am spus cã într-o lunã trebuie sã îmi prezinte fiecare ce decizie a luat, unde se angajeazã sau calificã, dupã care dacã se pregãtesc pentru o meserie, sã îmi spunã si ce loc de muncã au ales. Avînd un venit, vor putea încheia contracte cu EOn pentru locuintele pe care le au si nu le vor mai fi acumulate restantele de cãtre Locativserv. Dacã nu vor respecta aceste mãsuri, vor fi evacuati de îndatã, fãrã posibilitatea de a mai fi primiti vreodatã. Situatia s-a înrãutãtit de la an la an si dacã mai tolerãm aceastã stare, înseamnã cã acceptãm nu doar cheltuieli imense pentru primãrie, ci si focare de infectii si pericole publice pentru cetãteni. N-au decît sã se implice liderii lor, sã lupte pentru integrarea lor“, a mai sustinut vicele Monica Anton.

„Nu mai pot fi tolerati“

Reprezentantii DSP Neamt povestesc lucruri greu de crezut cã se pot petrece la aceste vremuri în oras. „La începutul lui 2012, în Speranta era un focar major de hepatitã A si multe alte boli, precum rubeolã, rujeolã, scarlatinã, salmonela, sighela, TBC. Am cãutat sã facem preventie, pentru cã sînt si boli transmisibile, dar ne-am trezit cã pacientii nu mai erau de gãsit la aceeasi adresã, de la o sãptãmînã la alta. Un pacient cu TBC a stat în spital si avea de continuat medicatia la domiciliu, dar a dispãrut fãrã tratament si e un pericol public. Am încercat sã facem deratizare, dezinfectie, dar acolo unii trãiesc la un loc cu animalele si nu putem interveni de fricã sã nu afectãm copiii care stau nesupravegheati“, a declarat medicul Daniela Marcoci, adjuncta DSP Neamt. Gabriela Tomsa, director la Locativserv, a prezentat situatia dramaticã a societãtii care administreazã imobilele: „Problema romilor este extrem de serioasã pentru noi. Am dat în judecatã 53 de familii pentru debite, avem sentinte definitive si irevocabile, si ne-am oprit la aceastã fazã pentru cã ar trebui sã achitãm 10% din valoarea executatã, or ei nu au nici un venit. Datoria lor este de 6,5 miliarde de lei si nu au plãtit nimic de doi ani. Si nu avem ce executa. Vom pune în aplicare dosarele de evacuare din aceastã primãvarã. E.On ne-a dat în judecatã pentru debitele lor acumulate în perioada în care nici nu exista Locativserv si ne-am pomenit cu hotãrîri definitive si irevocabile. Riscãm intrarea în insolventã. Apa Serv ne-a dat în judecatã pentru 1,8 miliarde de lei“. Gheorghe Plescan, reprezentant al Asociatiei Romilor Proeuropa, sustine autoritãtile nemtene. „Am fost în Speranta si m-am sperit ce e acolo! Multã mizerie, multã nepãsare din partea lor, multã infectie! Am vorbit cu ei si le-am spus ce îi asteaptã, dar au început sã rîdã. Acum 30 de ani, aceste persoane nu erau în Piatra Neamt si cred cã ar trebui cãutate la identitate, cã poate unii nu-s de-ai locului. Stricã imaginea orasului si au fãcut buncãre din locuintele lor! Si dacã nu se iau mãsuri drastice, vor continua pagubele! Dacã ar face si românii la fel, unde ar ajunge Piatra Neamt? Ar dispãrea! E ceva de groazã ce am vãzut aici, pentru cã pe lîngã stricãciuni, e vorba si de infractionalitate. Dacã acel gangster care are 14 ani, mai pregãteste 30, fac praf orasul. Primãria a dat tot ce se poate unui om, le-am explicat si eu asta, si în limba noastrã, si în românã. Nu mai pot fi tolerati“, a spus Gheorghe Plescan.

Articol afisat de 2910 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective