Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2013
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 9 Martie 2013
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Semnãm cã nu vom  reclama stomatologii

Semnãm cã nu vom reclama stomatologii

• de la jumãtatea lunii februarie pacientii vor trebui sã semneze înaintea unor interventii un formular de consimtãmînt • prin acesta ei aratã cã nu vor cere nici un fel de daune si nu vor reclama • medicii spun însã cã nu este decît o procedurã normalã de informare a bolnavilor •

Nemtenii care merg la stomatolog cu diverse probleme, mai putin cei care au urgente, vor trebui ca anterior efectuãrii oricãrei interventii chirurgicale sã semneze un formular de consimtãmînt. De la jumãtatea lunii februarie, mai exact de pe 19, a intrat în vigoare o modificare legislativã care obligã dentistii sã cearã pacientilor lor nu doar un astfel de acord ci si o fisã de evaluare a stãrii de sãnãtate. Practic, anterior oricãrei interventii, oamenii vor avea de citit un formular prin care li se aratã care sînt riscurile interventiei. Dupã ce le sînt explicate toate reactiile adverse ale anesteziei si ce poate interveni în cadrul oricãrei manevre a doctorului, în formularul respectiv se precizeazã: „Declar cã sînt constient de aceste riscuri si le accept fãrã a solicita ulterior daune materiale sau morale medicului dentist curant sau cabinetului de medicinã dentarã. Ca urmare, înteleg necesitatea acestei interventii chirurgicale pe care doresc sã o efectuez si declar cã nu am primit nici o garantie sau asigurare în ceea ce priveste rezultatul final“.
Cu alte cuvinte, orice ar merge prost, pacientul a semnat cã nu va face reclamatie, iar medicul stã relaxat, stiind cã este acoperit de acest formular. Printre efectele adverse ale interventiilor stomatologice se numãrã reactiile alergice sau toxice, hemoragiile intra si post operator, hematoame, dureri si edeme, lezarea dintilor învecinati, dar si anestezia nervilor faciali. De asemenea, tot la posibile reactii adverse se numãrã infectiile, ruperea oaselor maxilarului, accidente prin ruperea instrumentarului în timpul manevrelor chirurgicale etc. Astfel, dacã doctorul scapã pe gîtul pacientului un ac, asa cum s-a întîmplat recent undeva în tarã, acesta nu poate reclama, fiind un posibil incident asumat de bolnav si pentru care a semnat cã nu se va plînge. În afara acestui formular pacientii trebuie sã prezinte doctorilor si un chestionar de evaluare a stãrii de sãnãtate. Acestia trebuie sã precizeze foarte clar de ce boli suferã, ce alergii au, ce medicamente iau etc.
Reprezentantii Colegiului Medicilor Dentisti Neamt considerã cã aceste formulare sînt firesti si nu au în nici un caz scopul de a îngrãdi posibilitatea pacientilor de a reclama eventualele cazuri de malpraxis. „Aceste formulare au fost impuse ca urmare a unei decizii nationale luate de cãtre Colegiu. Practic, am dorit ca pacientii sã fie constienti de limitele tratamentelor si de riscurile implicate de orice manevrã. Si o injectie sau o aspirinã au foarte multe efecte secundare, iar o interventie stomatologicã cu atît mai mult. Interesul nostru este sã oferim pacientilor servicii de foarte bunã calitate si sã nu existe nici un fel de probleme. Am vrut sã informãm foarte clar pacientii si am vrut sã-i îndemnãm ca întotdeauna sã cearã o a doua opinie. ÃŽn acel formular de consimtãmînt se prevede clar cã oamenii au dreptul si ar fi bine sã cearã întotdeauna o a doua opinie“, a declarat medicul Gheorghe Cotae.

Articol afisat de 1814 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective