Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2013
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 14 Martie 2013
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
LEGISLATIE IMPOTENTÃ

LEGISLATIE IMPOTENTÃ

Infractori protejati de vîrsta inocentei

• zeci de copii devin infractori cu state vechi înainte de 14 ani, vîrsta cînd pot rãspunde penal • din pãcate, de cele mai multe ori, nu se poate lua nici o mãsurã în cazul lor • astfel, cei mici recidiveazã pînã ajung sã devinã criminali, violatori ori tîlhari • un exemplu elocvent este cel al fetitelor de etnie rromã din Vînãtori Neamt, care au spart mai multe magazine si au devastat Scoala Humulesti • autoritãtile si politistii sînt cu mîinile legate în cazul lor •

În ultimii douãzeci de ani, problema copiilor infractori s-a acutizat din ce în ce mai mult. Multi minori au dovedit cã pot deveni infractori de temut. Cît priveste cauzele, acestea sînt mai mult decît numeroase, de la lipsa de educatie, lipsa de supraveghere din partea pãrintilor, chiar acceptul tacit al acestora, pînã la o lipsã de coerentã a legilor care nu-i pot pedepsi pe infractorii minori. Toate acestea au fãcut ca în timp unii copii sã dovedeascã faptul cã rãul se învatã de mic. Unii au început usor-usor, cu anturaje dubioase, cu furtisaguri ce par inocente pentru ca ulterior sã devinã cu adevãrat periculosi, fiind acuzati de tîlhãrii, violuri si chiar omoruri. Politistii nemteni se confruntã an de an cu zeci de cazuri de acest gen. În ultimul an fenomenul a luat amploare, 2012 fiind anul cu cele mai multe infractiuni comise de cãtre minori. Din nefericire, politistii nu pot face altceva decît sã sanctioneze pãrintii pentru faptele odraslelor. Copiii nu rãspund penal în fata legii înaintea vîrstei de 14 ani si astfel, acestia nu se sfiiesc sã facã tot felul de nelegiuri, pentru simplul motiv cã nu pãtesc nimic. În multe cazuri, politistii sînt de pãrere cã cei mici comit infractiuni la sugestia pãrintilor, acestia speculînd vidul legislativ. Nici scoli de corectie nu mai existã, unica din Moldova fiind la Tîrgu Ocna, în judetul Bacãu, iar acolo este deja plin. De altfel, pentru ca un copil sã ajungã într-un centru de reeducare este nevoie de o decizie definitivã a magistratilor, astfel încît posibilitatea trimiterii în astfel de locuri este de obicei destul de greoaie si se poate întinde pe perioade lungi de timp.

Micutele infractoare de la Vînãtori

ÃŽn ultima vreme, în Neamt, au fãcut vîlvã isprãvile unor fetite de doar 10 si 12 ani, din Vînãtori Neamt. Acesteau au spart la începutul lunii trecute Scoala Humulesti, devastînd mai multe sãli de clase, distrugînd mobilier, usi, geamuri, încuietori etc. Din cauza lor, scoala a fost închisã o zi pentru a putea fi puse lucrurile la punct. Politistii le-au gãsit pe cele douã mici infractoare si au sanctionat familiile acestora cu cîte 500 de lei. Copilele, una de 10 si alta de 12 ani, sînt rude si de etnie rromã, fãcînd parte din comunitatea aciuatã la intrarea în Vînãtori. Majoritatea membrilor etniei sînt oameni care-si vãd de ale lor si nu fac necazuri, dar existã si unii care îsi trimit copiii la cersit, la furat sau o fac chiar ei, dînd mari bãtãi de cap autoritãtilor. Isprãvile celor douã copile au pus pe jar autoritãtile din localitate si nu numai, care încearcã din rãsputeri sã le tinã în frîu pe acestea. „Imediat cum am aflat ce au fãcut am luat legãtura cu familiile acestora si le-am pus în vedere sã le supravegheze cu mare atentie. Am mers zi de zi la ei si am încercat sã-i conving sã facã tot ceea ce tine de ei pentru a le stãpîni si pentru a nu mai comite alte fapte similare. Am luat legãtura si cu staborul lor, deoarece în comunitate încã se tine cont de pãrerea acestuia si am obtinut tot sprijinul. De asemenea, în localitate au venit si reprezentantii mai multor asociatii pentru rromi care au discutat cu familiile si le-au explicat pãrintilor la ce riscuri se expun. Scopul nostru este sã nu luãm copiii din familii, sã-i integrãm si sã lucrãm împreunã pentru a preveni infractionalitatea, dar si pentru a evita ca minorele sã devinã periculoase în timp. Nu vrem ca toate aceste fapte sã degenereze. S-au fãcut anchete sociale, pãrintilor li s-a pus în vedere cã pot pierde copiii dacã nu au grija lor si sperãm cã au înteles. Familiile celor douã sînt beneficiare de ajutoare sociale si de-a lungul timpului au beneficiat de consiliere si de tot sprijinul Primãriei Vînãtori“, a declarat Carmen Andrei, mediatorul pentru rromi din cadrul Primãriei Vînãtori Neamt.

Neînceperea urmãririi

Dupã isprava de la Scoala Humulesti, cele douã nu s-au cumintit. Cîteva sãptãmîni mai tîrziu, fetele au fost prinse de o patrulã de jandarmerie la putin timp dupã ce au spart un atelier de reparat ceasuri, situat în Tîrgu Neamt. Politistii ridicã neputinciosi din umeri si spun cã mare lucru nu pot face. ÃŽn sarcina lor intrã întocmirea si instrumentarea dosarelor penale, dupã care înstiinteazã autoritãtile abilitate în protectia copilului. Subcomisarul Cãtãlina Bãdeanu, purtãtorul de cuvînt al Politiei Neamt, a declarat cã cele douã minore fac obiectul a sapte dosare penale care au fost conexate de anchetatori. ÃŽn fiecare dosar existã cîte o anchetã socialã, pentru cã asa scrie la lege. Solutia este clarã de la bun început, respectiv neînceperea urmãririi penale, întrucît infractoarele au sub 14 ani. Mai în glumã mai în serios, se poate spune cã oamenii legii nu au ce face decît sã astepte ca fetele sã împlineascã vîrsta de 14 ani, cînd situatia va sta cu totul altfel din punct de vedere legal. „ÃŽn fiecare din cele sapte dosare existã cîte o anchetã socialã. Odatã cu finalizarea anchetelor, solutia este transmisã si la Directia Generalã de Asistentã Socialã si Protectia Copilului Neamt“, a declarat subcomisarul Cãtãlina Bãdeanu. Ofiterul a mai precizat cã politistii au fãcut tot ce le-a permis legea în cazul celor douã fete. „De fiecare datã cînd au fost prinse sãvîrsind infractiuni, politistii le-au sanctionat pãrintii cu amenda maximã prevãzutã de lege. Ceea ce depinde de noi am fãcut“, a conchis Cãtãlina Bãdeanu. Cu alte cuvinte, orice pusti pînã în vîrsta de 14 ani poate sã comitã orice fel de infractiune pentru cã nu rãspunde penal. Si asta, pentru cã în România nu existã varianta internãrii într-un centru special a celor care comit infractiuni la vîrste fragede. Doar pãrintii pãtimesc ceva, putînd fi amendati.

Articol afisat de 1539 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M. VASILACHE, D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective