Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2013
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 23 Martie 2013
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
FÃRCÃSANU SI  TAXA DE SMECHER

FÃRCÃSANU SI TAXA DE SMECHER

• activitatea politicã a fostului sef al PPDD Neamt a fost foarte prolificã în a strînge bani de la cei care doreau sã candideze • „ÃŽnvinuitul F.M., beneficiind de autoritatea conferitã de functiile sale de conducere, a desfãsurat o amplã campanie de tranzactionare a sprijinului pe care partidul sãu îl oferea în campania electoralã în scopul obtinerii de bani si alte foloase necuvenite“, spun procurorii DNA în rechizitoriul prin care Mihai Fãrcãsanu a fost deferit justitiei •

ÃŽn editia de ieri a cotidianului Monitorul am prezentat o parte din rechizitoriul întocmit de procurorii DNA Bacãu pe numele lui Mihai Fãrcãsanu, fostul presedinte al PPDD Neamt si fost vicepresedinte al Consiliului Judetean. Anchetatorii au arãtat cum inculpatul negocia functiile de consilieri judeteni ca la piatã. ÃŽn sarcina lui s-a retinut încãlcarea Legii 78/2000, respectiv fapta persoanei care îndeplineste o functie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fãrã scop patrimonial, de a folosi influenta ori autoritatea în scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul, de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, în formã continuatã. Concret, în martie-mai 2012, Fãrcãsanu a pretins de la sase persoane 35.000 de euro, ca sã-i favorizeze pentru a ajunge consilieri judeteni. El a primit de la doritori 10.000 euro. Fãrcãsanu mai are pe rolul Tribunalului Neamt un dosar în care este acuzat de evaziune fiscalã, paguba în dauna statului fiind de 1,48 miliarde de lei vechi. La finele anului 2008 Judecãtoria Bicaz l-a condamnat la sase luni de închisoare cu suspendare pentru infractiuni silvice. ÃŽn continuare redãm alte aspecte din intensa activitate „electoralã“ a învinuitului.

Functii schimbate de azi pe mîine

Interesul pentru strîngerea de fonduri si autoritatea supremã de care dispunea Fãrcãsanu a dus la schimbarea functiei pe care trebuia sã candideze denuntãtorul. Asa reiese dintr-o discutie ce a avut loc pe 9 aprilie 2012, tot cu denuntãtorul.
M.F.: Pãi nu...Auzi! Ascultã-mã oleacã! Deci, ieri am fãcut o sedintã de asta, furtunoasã, cã o trebuit sã eliberãm pe cineva din functie...
C.M.V: Aa..da. Da.
M.F.: La Biroul Permanent Judetean...
C.M.V.: Aha!.
M.F: Vezi cã o sã fii sunat de V.G si te bag în echipa localã Piatra Neamt.
C.M.V.: Aa..
M.V.: Ai domiciliul în Piatra, da?
C.M.V.: Da. Ati schimbat...ati schimbat putin. Casa... da. Bine. Nu-i problemã. Nu mã deranjeazã.
M.F: Da. Da. O sã primesti telefon mîine sau poimîine. Te cheamã la sediu, acolo, cînd o sã faceti formatia la Piatra Neamt. Da?
C.M.V.: Mîine mã cheamã. Bine. Bine. Bine.
M.F.: Mîine sau poimîine. Depinde cum si-adunã oameni. Si vezi ce-am vorbit ... ãã... noi, rãmîne valabil. Da?
C.M.V.: Da, da, da. Pãi nu... Eram curios, cã n-as mai fi sunat, nu mai stiam...
M.F.: Deci, rãmîne valabil... vezi un pic cum faci cu Italia.
Într-o altã convorbire de pe 22 aprilie 2012, Fãrcãsanu procedeazã în acelasi mod discretionar, cu un alt candidat la functia de consilier local.
M.F.: Sau M.G.
U.A.: Da
M.F.: O sã-l sun acuma, sã-ti dea datele ca sã-l trecem pe o listã la... la consiliul local. Si îl tii rezervã acolo.
U.A.: Am înteles.
M.F.: Ca sã putem face lista.
U.A.: Si-o sã mai facem...
U.A.: Îl pun ultimul daã' pe urmã stiti dumneavoastrã cum sã faceti. Da
M.F.: Da.
U.A.: Gata.
M.F.: Sau sã-l trecem si la local si la CJ, cã-i operator de transport si am nevoie de masinile lor.
Cauza a ajuns pe rolul Judecãtoriei Piatra Neamt, primul termen fiind stabilit pentru începutul lunii viitoare.

Taxa de smecher

Ulterior procurorii anticoruptie au mai primit alte patru denunturi. Cei în cauzã au arãtat cã în aprilie 2012, înainte de începerea campaniei pentru alegerile locale, Fãrcãsanu le-a cerut diverse sume de bani pentru nevoie personale. Unul l-a împrumutat 5.000 de euro, altul 2.000, iar altul 3.000 de euro. ÃŽnainte de începerea campaniei acuzatul le-a cerut permisiunea sã-i foloseascã în campanie, iar denuntãtorii au fost de acord deoarece erau candidati pentru functiile de consilieri. ÃŽn august denuntãtorii si-au cerut banii, iar Fãrcãsanu i-a refuzat spunîndu-le cã sumele au fost „taxã de smecher“ pentru cã i-a pus pe listele electorale. Nici unul din denuntãtori nu a avut la mînã un înscris pentru banii împrumutati. Una din denuntãtoare a sustinut la DNA cã nu îsi însuseste reclamatia, chiar dacã a fost semnatã de ea si cã a fãcut acest lucru la cererea unui cunostinte, fãrã sã citeascã continutul. Ulterior a negat cã i-ar fi dat lui Fãrcãsanu bani pentru el sau pentru partid. Procurorii au concluzionat cã unii din martori au fost partial sinceri. S-a confirmat cã parte din persoane au contribuit cu bani la campania electoralã, iar acuzatul a cerut si obtinut bani de la cei cu sanse la un post în CJ. De la patru din acestia învinuitul a obtinut sume între 2.000 si 2.500 de euro.

Vot contra excluderea din partid

Pe 2 august 2012 Fãrcãsanu a intentionat sã-i excludã din partid pe cei patru, identificati în rechizitoriu ca fiind S.I., S.C., C.S.N, si P.V., deoarece în calitatea lor de consilieri judeteni au votat într-o sedintã în alt mod decît cel în care ar fi dorit acuzatul. Martorii audiati au sustinut cã trei dintre consilieri i-au cerut lui Fãrcãsanu ca, în cazul în care îi exclude, sã le restituie banii. Atunci Fãrcãsanu i-a refuzat pe motiv cã banii au fost „taxã de smecher“ deoarece „i-a fãcut“ consilieri judeteni. Procurorii au tras concluzia cã fiecare candidat a dat banii la înscrierea pe listele electorale. Un alt martor a sustinut cã în anii 2011-2012 a efectuat mai multe lucrãri de constructii pentru acuzat la mai multe imobile, lucrãri ce au totalizat 16.800 de lei noi. Martorul i-a cerut banii, însã Fãrcãsanu i-a spus cã „în calitatea sa de presedinte al organizatiei judetene a negociat deja cu alti decidenti politici functia de vicepresedinte al Consiliului Judetean, asa încît va plãti debitele prin atribuirea de contracte sau prin numirea martorului într-un post de conducere într-o societate aflatã în subordinea consilului“, dupã cum se aratã în actul de inculpare. ÃŽnainte de campanie Fãrcãsanu i-ar mai fi spus martorului cã, dacã vrea sã candideze pentru un post de consilier judetean, trebuie sã renunte la banii pentru lucrãri si sã-i mai dea 5.000 de euro, ofertã declinatã de martor.

20.000 de euro pentru Primãria Piatra Neamt

Un alt martor le-a spus procurorilor cã în primãvara lui 2012, cu acceptul lui Fãrcãsanu, a decis sã candideze pentru functia de primar al municipiului Piatra Neamt. Ulterior învinuitul i-a cerut 20.000 de euro la campania electoralã a partidului, sumã redusã mai apoi la 10.000 de euro. Martorul a mai sustinut cã învinuitul i-ar mai fi spus cã dacã nu dã acesti bani, nu va mai candida pentru nici o functie din partea partidului. Martorul nu a dat banii, a anuntat conducerea centralã a partidului despre practica lui Fãrcãsanu de a cere bani de la candidati. Urmarea a constat în aceea cã, la propunerea lui Fãrcãsanu, a fost exclus din partid. Initial Fãrcãsanu i-a propus aceluiasi martor, în primãvara lui 2012, sã candideze pentru functia de presedinte la CJ Neamt, iar ulterior pentru cele de consilier judetean si consilier local. Pentru aceastã din urmã functie Fãrcãsanu i-ar fi spus cã l-a înscris pe pozitia 6 pe listele partidului, consideratã eligibilã, si cã trebuie sã contribuie cu 5.000 de euro pentru campania electoralã. Alte douã persoane le-au spus procurorilor DNA cã au candidat pentru functiile de consilieri locali în douã comune, iar Fãrcãsanu le-a cerut sã-si achite singuri cheltuielile ocazionate de propria campanie electoralã, cît si cheltuielile din cele douã comune pentru campania învinuitului pentru functia de presedinte la CJ Neamt. „Fatã de toate aceste declaratii este evident cã învinuitul F.M., beneficiind de autoritatea conferitã de functiile sale de conducere, a desfãsurat o amplã campanie de tranzactionare a sprijinului pe care partidul sãu îl oferea în campania electoralã în scopul obtinerii de bani si alte foloase necuvenite atît pentru organizatia sa politicã cît si pentru sine“, spun procurorii DNA. Potrivit legii, banii cu care candidatii contribuie la propria campania electoralã pot fi considerati donatii si urmeazã regimul juridic al acestora. Dar, sumele de bani cerute sau obtinute de Fãrcãsanu în folosul partidului „au constituit practic o platã pentru înscrierea candidatilor pe listele electorale si pentru sustinera lor în campania electoralã, platã solicitatã în conditiile în care candidatii nu aveau nici o obligatie legalã de a contribui la campania electoralã cu alte sume decît cotizatie de membru de partid“, mai aratã procurorii DNA. Cauza a ajuns pe rolul Judecãtoriei Piatra Neamt, primul termen fiind stabilit pentru începutul lunii viitoare.

Articol afisat de 1888 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective