Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2013
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Eveniment cultural 1 Aprilie 2013
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Blestemele pãcatului

Pentru cã nu are o prefatã care, asa cum îndeobste se obisnuieste, sã poarte o semnãturã autorizatã, si dacã se poate cît mai opulentã, în mãsurã sã garanteze seriozitatea demersului poetic propus, autorul însusi a gãsit de cuviintã sã suplineascã aceastã neglijentã prin saptesprezece catrene, alcãtuite în spiritul volumului, menite sã ne dumireascã asupra a ceea ce va sã însemne, nu-i asa?, si blestemul si pãcatul; fie el si al poeziei: „Blestemul este o nenorocire / A cuiva, produsã de o fortã / Aflatã Sus, nu printre omenire, / Ce-si arde pãcãtosul ca pe-o tortã! / Se întelege c-o divinitate / Urgia si-o aruncã numai dacã / Pãcatul insulu-i realitate, / Si are-n el mult rãu, nu doar oleacã!“. Sonoritatea oarecum moralizatoare - de altfel binevenitã acum, în Postul Pastelui - are în ea atît ceva din atmosfera hîtrã a povetelor ancestrale cît si, mai ales, nuanta descriptiv naivã a culegerilor poporale de folclor de pe la mijlocul veacului al XIX-lea. De fapt, cea ce se istoriseste rimat în volumul „Blestemele pãcatului“, apãrut la Editura Timpul din Iasi la sfîrsitul anului trecut si lansat nu demult la Biblioteca „Kirileanu“, este o continuare a altor 165 de mici poeme rimate apãrute anterior si care au conferit autorului tãzlãoan o aurã de poet al vervei de sorginte popularã. De altfel, din 1998, cînd i-a apãrut prima carte de epigrame si catrene, si pînã acum, la cea de a unsprezecea, se pare cã de cele mai multe ori autorul a fost bîntuit de sonoritatea blestemului, dezbrãcat de haina terifiantã si adus, domesticit si hîtru, în prim planul ideilor versificate. Profesor de matematicã fiind si, nu lipsit de importantã, provenind dintr-o zonã binecuvîntatã în spatiul literelor, Cezar Tucu se simte dator, înainte de toate, a se ridica la înãltimea spiritului ale cãrui reminiscente mai bîntuie si acum meleagurile muntoase ale Tazlãului. De aceastã datã în nu mai putin de 148 de poeme, în general scrise istet, zglobiu, cu un evident simt al rimei. Chiar dacã pe alocuri se mai încurcã în metru, Cezar Tucu se joacã de-a viata, de-a moartea, de-a dragostea si iubirea, de-a spiritul disimulat în ludic nepretios, ba, dimpotrivã, sugubãt si cursiv ca în alcãtuirile orale ale unei gîndiri spontane si, pe alocuri, subtile. ÃŽn ciuda aerului usuratic, de glumã sau cozerie rimatã, versurile poetului tãzlãoan ascund, de fapt, pe alocuri, dincolo de prima impresie a structurii facile, lucruri mult mai grave; dar spuse cu jovialitatea ce disimuleazã împrejurãri si îngrijorãri de mare acuitate si cu spiritul acela inimitabil ce mai hãlãduieste, dupã cîte se vede, pe coclaurile locului de bastinã.
De aici, relativa facilitate cu care pot fi cetite, de aici sprintara jonglerie printre metafore trunchiate sau, deseori surprinzãtoare, de aici aerul acesta sugubãt al expresiei care, de fapt, ascunde lucruri si realitãti mult mai grave. Este felul lui de a se exprima pre întelesul tuturor, este felul lui de a-si exprima dezaprobarea, este felul lui de a fi consecvent cu structura eticã si moralã impusã de rigorile unei lumi fãrã de nici o rigoare, este felul lui de a descrie usurãtatea sau, pur si simplu, faptul divers. În peisajul literelor serioase din spatiul cultural nemtean, poezia lui Cezar Tucu constituie un moment binevenit de acces la diversificare, pe un teren ce trebuie negresit sã se bucure de spiritul sprintar si inimitabil al vervei autorului.

Articol afisat de 1376 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ioan AMIRONOAIE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective