Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2013
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 5 Aprilie 2013
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Primarul Rotaru, între   bani si greva foamei

Primarul Rotaru, între bani si greva foamei

• disperat cã nu are bani sã termine lucrãrile începute de la Spitalul Bisericani, primarul de la Alexandru cel Bun a tras un semnal de alarmã • de el ar trebui sã tinã cont consilierii judeteni la sedinta de buget de sîmbãtã • cadrele sanitare se plîng cã duc pacientii cu targa pe scãri, fac drumuri lungi între corpurile spitalului si abia reusesc sã se strecoare printre paturile înghesuite • dacã nici sîmbãtã nu se vor da bani pentru Spitalul Bisericani, primarul va intra în greva foamei •

Dupã ce s-a ars cu consilierii judeteni care n-au alocat fonduri pentru finalizarea santierului de la Spitalul Bisericani, primarul Ion Rotaru a organizat o conferintã de presã pentru a puncta problemele create de lipsurile financiare si si-a încheiat discursul cu anuntul cã va intra în greva foameni dacã nici la sedinta de sîmbãtã nu se vor aloca fonduri pentru aceastã unitate spitaliceascã. „Mai ales acum primãvara, în spital sînt foarte multe persoane internate si nu mai avem loc sã le tinem. Stau si cîte doi pacienti în pat si grãbim externãrile, ca sã le facem loc altor bolnavi. Pentru cã primul corp nu e gata de a fi dat în folosintã, am înghesuit 90 de paturi în niste spatii în care ar încãpea 60 si bolnavii au de suferit pentru cã nu au suficient aer în saloane, iar personalul medical nu poate face manevrele necesare cînd acordã medicatia. Am invitat aici conducerea CJ, prefectul si consilierii judeteni. A venit prefectul si a promis cã va face o interventie la Ministerul Sãnãtãtii si cã va încerca sã îi convingã pe consilierii judeteni sã aloce sume din fondul de rezervã. E pãcat cã s-au bãgat atîtia bani în primul corp al spitalului si nu reusim sã-l terminãm si sã se poatã face treaba normal. Cînd am preluat acest spital, Ministerul Sãnãtãtii ne-a promis ajutor pentru interventiile din punct de vedere seismic. Noi ne-am apucat de treabã, dar ministerul nu ne-a mai sustinut. Au venit alesii judeteni în vizitã, erau în campanie si ne-au promis ajutorul, au trecut alegerile, a trecut si 2012 si noi tot fãrã bani am rãmas. Mai nou, consilierii judeteni spun cã e treaba autoritãtilor locale, dar dacã nu ne dau bani noi nu avem cu ce functiona, iar ei îsi desfãsoarã activitatea datoritã nouã. Este inexplicabil cum nu îsi dau interesul sã ajute acest spital, pentru cã ni se alocaserã 5 miliarde de lei si nu au aprobat sã îi primim. Le-am dat liste cu pacientii din fiecare comunã care au fost internati la noi, sã vadã cît de putini sînt din alte judete si pentru cîti sîntem de folos de la noi. Ne strãduim sã asigurãm mîncare bunã si chiar vom aduce vreo zece tone de alimente de la fondul de rezervã, dar avem nevoie de bani! Ca sã punem lift ne trebuie circa 110.000 de euro. Fiind clãdire veche, de o sutã de ani, nu a fost prevãzutã cu asa ceva. Bolnavii sînt cãrati cu targa pe scãri. Sper cã înteleagã consilierii mãcar în acest ultim ceas cã avem nevoie de bani, pentru cã în caz contrar voi intra în greva foamei în fata CJ Neamt. Si dacã tot nu mã vor ajuta, mã duc la Ministerul Sãnãtãtii sã fac greva foamei“, a declarat primarul Ion Rotaru. Necesarul pentru a se încheia lucrãrile la tronsonul pe care s-a lucrat o vreme e de circa 5,5 miliarde de lei vechi. ÃŽncã douã miliarde ar trebui pentru repararea altei clãdiri si ca sã se rezolve toate probleme spitalului, necesarul ajunge la 200 miliarde de lei - circa 500.000 de euro. Capacitatea spitalului, dupã cum a declarat managerul Emilia Ciobanu, este de 340 de paturi.
Directorul medical Ecaterina Ganea a vorbit despre înghesuiala care se înregistreazã acum la Bisericani, despre faptul cã din cauza multor infectii respiratorii complicate se tin si cîte doi pacienti într-un pat si cã de voie, de nevoie, se grãbesc externãrile pentru a se face loc si altor pacienti. „Avem nevoie de spatiile care asteaptã sã fie finalizate, pentru cã în primul trimestru din 2014 intrãm la acreditare si e riscant dacã nu corespundem normelor“, a declarat Ecaterina Ganea. Directorul economic Maria Anton a prezentat modul în care sînt cheltuiti banii spitalului, precizînd cã numai utilitãtile înseamnã 2 miliarde de lei pe lunã, sapte miliarde de duc pe salarii si pentru medicamente, consumabile si hranã mai rãmîne jumãtate de miliard.
Jenia Bãlan, lidera de sindicat s-a plîns de conditiile dificile în care cadrele medicale îsi desfãsoarã activitatea si de starea de îngrijorare care persistã pe fondul lipsei de bani. „Vorbim aici de intrat în greva foamei! Dar de ce sã facem asta, cã doar nu cerem bani ca sã îi ducem la noi acasã!“. Primarul Rotaru a pus capãt acestor interventii, precizînd „Ori crapã calul, ori se rupe hamul!“.

Articol afisat de 1826 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective