Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2013
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 22 Aprilie 2013
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

FRATII MARARU SI RETEAUA ASASINILOR MOLDOVENI

• Vitalie Proca, moldoveanul despre care anchetatorii spun cã a fost tocmit de fratii Mararu sã-l asasineze pe Puiu Mironescu, are legãturi cu alti ucigasi din Basarabia • o masinã folositã de Proca prin România si Moldova era a unei firme unde asociat a fost un basarabean acuzat cã a participat la un triplu asasinat • rãmîne de vãzut dacã Vitalie Proca va „ciripi“ despre detaliile tentativei asupra lui Mironescu •



RISE Project a descoperit cã asasinatele sau tentativele de asasinat la comandã care au avut loc la Londra, Bucuresti, în judetul Bacãu si în Republica Moldova par a avea în spate aceeasi grupare de ucigasi profesionisti. Gruparea regleazã, de obicei, conflicte între organizatii criminale însã îi cad victime si oameni nevinovati. Un cetãtean moldovean acuzat de douã tentative recente de omor la comandã - una în Londra în primãvara lui 2012, cealaltã în Bucuresti la sfîrsitul anului trecut - face parte din anturajul unor alti moldoveni acuzati de comiterea unui triplu asasinat, în anul 2000, în Republica Moldova, dar si de uciderea unui afacerist în judetul Bacãu în 2011. Legãtura cu Neamtul este datã de faptul cã tinta unui atentat, cel de la Bucuresti, era Dumitru Mironescu, din Piatra Neamt, dar a fost confundat.

Din prieteni, dusmani de moarte

Fratii Mararu si Puiu Mironescu au fi fost prieteni pînã în anul 2005, dupã care relatiile s-au depreciat definitiv. Ulterior au început sã se învinovãteascã pentru atacurile care aveau loc din cînd în cînd prin Piatra Neamt. A fost vorba de tentativa de asasinare a lui Mironescu din februarie 2006, o bãtaie cumplitã încasatã de Cristian Chilat si multe, multe masini incendiate. Totul a culminat cu uciderea lui Gheorghe Mararu, în barul Cafe Latino, în noiembrie 2010. Ucigasul, Cristian Chilat, a fost condamnat la 19 ani de închisoare pentru crimã, dar se pare cã fratii Bogdan si Rãzvan Mararu au bãnuit cã în spatele atacului s-ar fi aflat Puiu Mironescu. Conform anchetatorilor, au decis sã-l suprime si pentru asta l-au angajat pe basarabeanul Vitalie Proca. I-au fãcut rost de o masinã pe care i-au predat-o la un bar din Roznov, iar în noiembrie 2012 Proca a plecat la Bucuresti pentru a-l asasina pe Mironescu. A stat la pîndã timp de 10 zile în fata blocului în care locuia tinta. Cu toate acestea, atunci cînd a atacat, pe 26 noiembrie, a împuscat un tînãr nevinovat. Anchetatorii spun cã a fost un sir întreg de confuzii, cei doi avînd aceeasi staturã, acelasi tip de masinã, cu aceeasi terminatie de litere la numãrul masinii si ambii practicau sport. Victima a scãpat cu viatã. Dacã la acea vreme atacul nu a avut nici o noimã, Puiu Mironescu si-a dat seama cã el trebuia sã fie tinta. La rîndul lui a ales sã se rãzbune si a decis sã-l ucidã pe Bogdan Mararu. Pentru asta l-a tocmit pe Daniel Pãdurariu, din Alexandru cel Bun, pentru a pune o bombã sub masina rivalului. Pãdurariu a angajat trei tineri din Tîrgu Ocna, Irinel Lãcãtus, Ovidiu Popa si Emil Cristofor. Un intermediar le-a adus bomba, iar Mironescu le-a explicat cum trebuie amplasatã pentru a produce efectul scontat. De la finele anului trecut au intrat pe fir anchetatorii, care au filat gruparea. Pe 11 ianuarie 2013 Lãcãtus, Popa si Cristofor au venit la Piatra Neamt si au fost sãltati cînd încercau sã monteze dispozitivul exploziv. Acesta ar fi trebuit sã-si producã efectul la cea mai micã miscare a masinii lui Mararu. Pe 12 februarie 2013 fortele de ordine au descins simultan la locuinta lui Bogdan si Rãzvan Mararu, cît si la adresa din Bucuresti a lui Mironescu. Primii au fost arestati de Tribunalul Bucuresti, iar Mironescu a ajuns la Curtea de Apel Bacãu, din cauza acuzelor de terorism.

Tentative de omor cu Kalasnikov

ÃŽn urmã cu mai bine de douã luni, Vitalie Proca, un cetãtean moldovean în vîrstã de 33 de ani, a fost arestat la Moscova. Proca este acuzat de comiterea a douã tentative de asasinat, una la Londra si alta la Bucuresti. Politistii români spun cã Proca a mitraliat, în noiembrie 2012, un tînãr cu un automat Kalasnikov, în cartierul Vitan din Bucuresti. ÃŽmpuscat în cap si piept, bãrbatul a supravietuit, iar politia a descoperit cã asasinul îsi alesese gresit victima - tinta realã a atentatului fiind Dumitru Mironescu, zis Puiu. Acelasi Vitalie Proca este investigat si pentru o tentativã de omor petrecutã în martie, anul trecut, pe teritoriul Marii Britanii. Atunci, Proca a descãrcat un pistol în bancherul Gherman Gorbuntov, 46 de ani, dar si acesta a scãpat cu viatã, desi a fost ciuruit cu sase gloante, în fata apartamentului sãu din Londra. Gorbuntov, supranumit si „Bancherul Negru“, fost proprietar al bãncii Universalbank din Chisinãu, are cetãtenie moldoveanã si rusã si este investigat în Moldova pentru infractiuni financiare. Numele sãu figureazã si într-un alt dosar penal, instrumentat la Moscova, în cazul unei tentative de omor asupra unui alt om de afaceri rus. Pînã acum Proca nu a fost audiat de anchetatorii români si rãmîne de vãzut dacã el va „ciripi“ despre detaliile tentativei asupra lui Puiu Mironescu.

Activitate criminalã intensã

Vitalie Proca are în spate o activitate criminalã intensã. El a fost condamnat, în 1998, la detentie pe viatã pentru omoruri deosebit de grave, tentative de omor, furt, jaf si tîlhãrie. În 2000, pedeapsa i-a fost redusã la 25 de ani, dar a continuat sã facã alte numeroase solicitãri pentru reducerea sentintei. Dupã mai multe respingeri, motivate prin gravitatatea crimelor comise, în 2010, a obtinut rejudecarea cazului de cãtre Plenul Curtii Supreme de Justitie din Republica Moldova. Magistratii au decis atunci recalificarea faptelor în baza Codului Penal intrat în vigoare în 2003, ce prevede pedepse mai blînde pentru aceleasi infractiuni. Astfel, lui Vitalie Proca i-a fost redusã pedeapsa de la 25 la 20 de ani. Pe 23 septembrie 2010 însã, judecãtorul de instructie din raionul Rezina l-a eliberat pe Proca cu toate cã acesta nu ispãsise trei pãtrimi din termenul de detentie, adicã 15 ani, conditie cerutã de lege pentru eliberarea conditionatã. Mai mult, potrivit Departamentului Institutii Penitenciare din Republica Moldova, Vitalie Proca nu a avut niciodatã un comportament exemplar în puscãrie, încãlcînd regulamentul regimului de detentie.

Cãlãtoriile unui presupus asasin

Documentele obtinute de RISE Project aratã cã Vitalie Proca a intrat în România pe 1 martie 2012, prin Vama Oancea, din judetul Galati. Nouãsprezece zile mai tîrziu, pe 20 martie 2012, Proca l-ar fi ciuruit, la Londra, pe bancherul rus Gherman Gorbuntov. Pe 23 martie, Vitalie Proca a revenit cu avionul la Chisinãu, via Milano. Urmãtoarea datã cînd Proca a cãlcat în România, a fost pe 14 noiembrie, tot anul trecut. Si tot din Moldova a venit. Pe 26 noiembrie ar fi tras o rafalã de zece gloante într-un bucurestean pe care l-a confundat cu Dumitru Mironescu. A trecut înapoi Prutul la sase zile dupã tentativa esuatã, pe acolo pe unde si intrase: Vama Sculeni. Desi Vitalie Proca a folosit automate Kalasnikov si pistoale Makarov si ar fi descãrcat sase gloante într-o victimã si zece în cealaltã, acestea nu au murit. RISE Project a investigat deplasãrile lui Vitalie Proca din ultimii ani dincolo de granitele Republicii Moldova. Autoturismele folosite de Proca spun povestea unei retele de indivizi acuzati de asasinate la comandã si alte activitãti de crimã organizatã. Documentele aratã cã moldoveanul Vitalie Proca a pendulat între România si Republica Moldova, începînd din toamna anului 2011, la bordul unor autoturisme diferite. Una dintre aceste masini, la volanul cãreia s-a aflat Proca, îl conecteazã la un alt moldovean cu state vechi în crima organizatã de pe ambele maluri ale Prutului. În dimineata zilei de 27 octombrie 2011, Proca a intrat în România prin Vama Sculeni, îndreptîndu-se spre Iasi. Moldoveanul era la volanul unui Audi A6 cu numere de România, IS 77 VIP, înmatriculat pe numele firmei Clandak. SRL-ul este administrat de sotia lui Robert Gîrleanu, arestat de procurorii români în dosarul unui triplu omor la comandã, petrecut în Republica Moldova, în urmã cu 13 ani. Si Gîrleanu a fost asociat în firma Clandak, care a fost înfiintatã în 2005 de româno-moldoveanul Iurii Cheptea. Acesta si Robert Gîrleanu sînt judecati într-un dosar referitor la contrabanda cu tigãri pe ruta Moldova-România. Vitalie Proca a intrat în România pe 27 octombrie 2011 cu masina firmei Clandak, a stat nouã zile si a revenit la Chisinãu pe 4 noiembrie 2011.

Cadavrele din pãdure

Cele trei crime de care este acuzat Gîrleanu au fost comise în 2000, în raionul Ialoveni. Victimele, Ilie Buruianã, Mihai Guzun si Andrei Plãmãdealã, trei hoti moldoveni de masini de lux, au fost rãpiti, torturati si executati cu pistoale automate. Cadavrele lor, incinerate, au fost îngropate într-o pãdure. Acolo au zãcut aproape zece ani. Abia în 2009, cei trei au fost dezgropati si identificati. Anchetatorii moldoveni au stabilit apoi cã escadronul de asasini a fost condus de Robert Gîrleanu care a actionat împreunã cu trei complici. Unul dintre acestia, Dumitru Nicolae Catruc, a fost prins de politistii moldoveni si si-a recunoscut vina. Catruc a descris în detaliu tripla crimã, turnîndu-i pe toti. Inclusiv pe cel care ar fi comandat asasinatul: Ion Anton Drutã, zis „Vanea Pisateli - Vanea Scriitorul“, un alt moldovean certat cu legea. La scurt timp, filmul operativ în care Catruc face mãrturisirea, adicã proba cheie, a dispãrut din dosarul politiei, ceea ce le-a permis lui „Pisateli“ si Robert Gîrleanu sã se plimbe nestingheriti prin România si Moldova. Filmul însã a reapãrut brusc în 2010, iar procurorii moldoveni i-au pus pe toti sub învinuire. Un timp, Drutã si Gîrleanu, principalii acuzati, s-au ascuns în România, unde au reusit sã obtinã cetãtenie. Primul e rezident la Iasi, celãlalt a locuit în Bucuresti. Potrivit autoritãtilor moldovene si române, ambii sînt locotenentii lui Ion Gusan, zis „Patron“, un temut moldovean care, la rîndul lui, face afaceri prin România. Culmea este cã Robert Gîrleanu, cel care i-ar fi ciuruit efectiv pe cei trei, a fost retinut în noiembrie 2010, în România, într-un caz de contrabandã cu tigãri. ÃŽntr-o halã a unei firme din Urziceni au fost descoperite mii de baxuri de tigãri provenind din Moldova si Ucraina. Taxele vamale neachitate aferente capturii depãseau suma de un milion de euro. Robert Gîrleanu a fost eliberat si trimis în judecatã. Asta pînã în iunie 2011, cînd a fost din nou arestat la Bucuresti, de data aceasta la cererea politiei moldovene, în dosarul triplului omor.

Crima din Bacãu si rãpirea din Galati

Ion Drutã, cel care ar fi comandat triplul omor din Moldova, si Robert Gîrleanu, cel care i-ar fi executat efectiv pe cei trei oameni, au „lucrat“ de-a lungul anilor împreunã în România. „Vanea Pisateli“ este acuzat cã ar fi protejat reteaua de contrabandã cu tigãri a lui Gîrleanu. Procurorii DIICOT relateazã în rechizitoriul aferent cazului un conflict între Drutã si Ion Mesina, un alt moldovean implicat în contrabandã cu tigãri, care actiona în zona Galati. Drutã a transat aceastã neîntelegere într-o pãdure de lîngã Galati, rãpindu-l pe Mesina si somîndu-l, cu arma la tîmplã, sã nu mai activeze pe rutele grupãrii Gîrleanu. Mesina a înteles mesajul. Fratii mai mici ai lui „Vanea Pisatelli“, Grigore si Tudor Drutã, de 27 si 29 de ani, au fost si ei arestati pentru asasinarea afaceristului bãcãuan Valeriu Damian, în august 2011. Valeriu Damian a fost legat, bãtut si ucis în casa sa din localitatea Luncani, Bacãu. Afaceristul a fost implicat în afacerea RAFO si a fost si condamnat, în urmã cu cîtiva ani, pentru dare de mitã. Cei doi frati Drutã sînt învinuiti cã ar fi comandat aceastã crimã unor alti sase moldoveni racolati în acest scop.

Cine este RISE Project

RISE Project este o comunitate de jurnalisti, programatori si activisti, care investigheazã crima organizatã, coruptia din România si tãrile din regiune. RISE Project dezvãluie conexiuni ascunse dintre organizatii criminale, politicieni si afaceristi - folosind tehnici avansate de investigatie si tehnologii de analiza informatiilor. RISE Project nu este doar o platformã de publicare a investigatiilor ci si un program de vizualizare interactivã a intereselor nevãzute din România.

Articol afisat de 3530 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective