Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2013
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 1 Mai 2013
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Rãsfãtatii Politiei

• sute de politisti nemteni primesc, lunar, milioane de lei fãrã sã aibã nici un merit • situatia se datoreazã unei legi strîmbe, cea a salarizãrii, care a luat ca bazã de calcul luna decembrie 2009 • sumele luate de politisti ca salarii de excelentã sau de merit le-au fost incluse în baza de calcul • liderul sindical Neculai Isache spune cã situatia se datoreazã si faptului cã cele mai multe salarii de excelentã s-au dat angajatilor din minister si celor din inspectoratul general •

De cîtiva ani, politistii nu mai primesc nici salarii de excelentã si nici de merit. Situatia a fost impusã ca urmare a crizei financiare care a afectat grav si bugetul Ministerului Afacerilor de Interne. Desi pe hîrtie aceste asa zise sporuri nu mai existã, în realitate de ele beneficiazã în continuare sute de politisti nemteni. La nivel central, numãrul cadrelor care cîstigã, fãrã nici un drept, bani mai multi decît colegii lor, este de ordinul miilor. Aceastã situatie se datoreazã unei legi strîmbe ce a pornit se pare de la interesele unor personaje din minister, dar si din Inspectoratul General al Politiei Române (IGPR). Asa cum se stie, Guvernul Boc a tãiat din salariile politistilor, motivul invocat fiind lipsa banilor. Ulterior, în 2010, a fost adoptatã Legea unicã de salarizare care a luat ca si bazã de calcul, în cazul politistilor, salariile din luna decembrie 2009. Interesul unora a fost ca în aceastã bazã de calcul sã fie incluse si salariile de excelentã si merit. Adicã, cei care au luat în decembrie 2009 unul dintre cele douã sporuri, s-au trezit cu salarii mult mai mari decît colegii care au fost mai putin merituosi sau deloc. Sumele încasate în plus de „norocosi“ pleacã de la 200 de lei si pot ajunge la 600-700 de lei.
Salariul de excelentã reprezintã 50% din salariul de bazã al politistului premiat, iar cel de merit era în valoare de 20% din leafa de bazã. Salariul de excelentã sau prima pentru lucrãri de exceptie putea fi acordat unui procent de 5% din personal, iar salariul de merit pentru 30% din efectiv. Un calcul simplu aratã cã, la nivelul IJP Neamt, existã cîteva sute de politisti care încaseazã aceste drepturi, spre frustrarea colegilor care sînt tratati cu altã unitate de mãsurã. Cert este cã în decembrie 2009 în evidente figurau cu salariu de exceptie 10 politisti, iar cu salarii de merit cîteva sute.

„Interese la minister si la IGPR“

Sindicalistii au identificat „sursa“ acestei situatii aberante - interesele mai marilor din minister si inspectoratele generale de politie. Se spune cã în structurile centrale existã peste 500 de functionari care au avut salarii de excelentã, situatie în care se întelege de ce ministerul a insistat ca baza de calcul a lefurilor sã includã si sporurile. „Noi am avut discutii la minister si la IGPR pentru anularea acestor salarii de excelentã care au fost date celor cu rezultate bune în 2009, cînd s-a dat Legea unicã a salarizãrii. Problema este cã cele mai multe salarii de excelentã s-au dat la MAI si inspectoratele de politie. La salariile de merit procentul este 20% din salariul de bazã, adicã 200-300 de lei, care si el a fost prins în baza de calcul. La vremea respectivã noi aveam vreo 20.000 de politisti în toatã tara care luau salariu de merit. Totusi, dacã insistãm acum sã retragã aceste sume, banii respectivi nu vor putea fi repartizati în altã parte, iar de suferit vor avea multi politisti care au avut acest noroc sã-i prindã luna decembrie cu salarii de merit sau excelentã. Oricum, nu-i normal ce se întîmplã acum si sperãm ca în cel mai scurt timp situatia sã se reglementeze. Legea salarizãrii a fost datã în 2010, iar ca bazã de calcul a fost luatã ultima leafã din 2009. Cine a prins salarii mai mari a rãmas cu ele“, a declarat Neculai Isache, vicepresedinte în cadrul SNPPC, la nivel national.
Sindicalistul nu s-a abtinut sã-i taxeze pe cei care conduceau ministerul în momentul în care s-au fãcut disponibilizãrile. „Le-am propus atunci, cînd se vorbea de disponibilizãri, sã se renunte la aceste salarii, însã cei din minister nu au fost de acord. Am vãzut acum de ce nu au fost de acord“. Neculai Isache a declarat cã în structurile centrale ale MAI si IGPR existã 500-600 de angajati care se bucurã de beneficiile acestei legi strîmbe. El a mai declarat cã la aceastã orã existã situatii în tarã de-a dreptul aberante, în sensul cã politisti care au beneficiat de salarii de merit, ce le-au fost incluse ulterior în salariul de bazã, au ajuns sã fie cercetati prealabil din diverse motive. De aceeasi pãrere sînt si sindicalistii de la Sindicatul National al Agentilor de Politie (SNAP). Vicepresedintele Ioan Cãnãrãu afirmã cã SNAP a fãcut numeroase demersuri la minister pentru ca aceastã inechitate sã fie eliminatã, însã rãspunsurile nu au multumit: „Atît timp cît cei de la minister au avut aproape toti salarii de excelentã e normal sã nu aibã nici un motiv sã rezolve aceastã aberatie“.

Articol afisat de 2376 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective