Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2013
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Eveniment cultural 3 Mai 2013
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Angela, asistenta care   picteazã culorile vietii

Angela, asistenta care picteazã culorile vietii

• asistentã medicalã de 18 ani, absolventã de psihologie, sotie si mamã, Angela Tofan este si o pasionatã pictoritã • talentul si l-a descoperit de micã si a fost autodidactã • despre tablourile ei stiu doar familia si o mînã de oameni • „Pictez pentru relaxare, este un mod de a mã regãsi, fie cînd sînt veselã, fie cînd sînt tristã“, spune pictorita amatoare • desi nu a expus niciodatã, si-ar dori asta, dar se teme cã nu s-ar ridica la nivelul exigentelor •

Angela Tofan este cunoscutã de cei aproximativ 1.400 de angajati ai Spitalului Judetean Neamt drept una dintre colege, o asistentã medicalã apreciatã, dar notorietatea si-a cãpãtat-o si în calitate de lider sindical, fiind sefa Sanitas din unitatea sanitarã pietreanã de peste 4 ani. Desi aproape toatã lumea o stie, doar o mînã de oameni îi cunosc pasiunea pentru artã în general si pentru picturã în special. Extrem de ocupatã, lucrînd zi de zi în spital, fiind sotie si mamã a doi copii, în plus se ocupã si cu reprezentarea colegilor în calitate de lider sindical, Angela Tofan îsi mai gãseste putin timp si pentru pasiunea sa de-o viatã, pictura. Este doar un hobby, dar pe care si-ar fi dorit sã si-l perfectioneze în scoalã, dar dupã cum spune „asa a fost sã fie!“. „ÃŽncã de cînd aveam doar cîtiva ani mi-a plãcut sã desenez. O fãceam oriunde, pe orice, si eram fascinatã de culori. Am fãcut-o cu mare drag si la scoalã si de fiecare datã eram apreciatã de colegi. Abia în clasa a VII-a profesorul meu de desen a considerat cã am talent si m-a sfãtuit sã fac niste ore pentru ca ulterior sã fac un liceu de artã. Mie mi-ar fi plãcut foarte mult, numai cã vremurile de dinainte de 1989 nu încurajau prea mult arta. Mama s-a opus ideii si m-a trimis la liceul de informaticã, matematica si fizica fiind considerate atunci drept materii de viitor. Am continuat sã pictez, dar numai în timpul liber, fãrã a avea vreun fel de studii în domeniu“, a declarat Angela Tofan. Dupã absolvirea licelui, a urmat o scoalã postlicelã sanitarã, iar din 1995 s-a angajat la Spitalul Judetean. A lucrat doi ani la Sectia Neonatologie pentru ca urmãtorii ani sã lucreze la Chirurgie. De la începutul acestui an este asistent coordonator al Policlinicii Piatra Neamt.

„M-am reapucat de picturã cu bãiatul“

ÃŽntre timp a devenit mama a doi copii, o fatã de 18 ani, elevã la Colegiul National „Calistrat Hogas“, si un bãietel de 6 ani.
„Am fost singurã la pãrinti si mereu mi-am dorit sã am frati, sã fiu înconjuratã de oameni. Sînt o fire expansivã, deschisã, comunicativã si poate tocmai de aceea am devenit si liderul Sanitas. Consider cã am astfel posibilitatea de a-i reprezenta pe colegi, de a le apãra drepturile si de a lupta pentru ca profesia noastrã sã se bucure de respect si de apreciere. Tot nevoia de familie numeroasã m-a fãcut sã vreau mãcar doi copii. Dupã fetitã, am considerat cã este nevoie de o perioadã de timp sã mã ocup de mine, si am urmat cursurile unei facultãti de psihologie, care m-a ajutat foarte mult sã mã cunosc si sã-i înteleg pe cei din jur. Apoi am vrut un al doilea copil, dar acest lucru nu s-a putut imediat, astfel încît bãiatul a venit pe lume la o distantã mare de timp fatã de sora lui. Copiii reprezintã cea mai mare realizare a mea si cea mai mare bucurie a mea“, a mai spus Angela Tofan. Asistenta medicalã a uitat o vreme de pasiunea sa pentru picturã, prinsã între slujbã si rolurile de sotie si mamã, desi a „lucrat“ mai mult la partea teoreticã. A citit pe internet, si-a cumpãrat cãrti cu tehnicã de picturã, a investit în materiale, dar a pictat destul de rar. „Tot timpul gãseam ca scuzã cã nu am timp, desi tare mi-ar fi plãcut s-o fac. Odatã însã cu nasterea bãiatului si mai ales dupã ce acesta a mai crescut, am început sã ne jucãm împreunã. Din joacã, si încercînd sã-i fiu alãturi atunci cînd el desena, mi s-a reaprins pasiunea de a picta. Am început sã-mi cumpãr culori, pînzã, sevalet, si usor-usor, mi-am fãcut un locusor de pictat numai al meu. Acasã pictez într-un colt al bucãtãriei, unde e mai multã luminã, iar la pãrintii mei îmi place sã pictez sub bolta de vie. Asa, avînd toate conditiile create, chiar am început sã pictez tot mai des. O fac în special la sfîrsit de sãptãmînã, în putinul timp liber si odatã ce pun mîna pe pensule mã simt cuprinsã de o stare de liniste, de relaxare. Pictez si atunci cînd sînt veselã, dar si cînd sînt supãratã. Am observat cã, în functie de stãrile mele, aleg instinctiv culorile care caracterizeazã stãrile mele sufletesti. Fac tablouri luminoase, solare, cînd sînt multumitã si în culori si teme mai sumbre atunci cînd sînt necãjitã de ceva. Practic, pictez culorile vietii mele si, indiferent de ce iese, eu o fac cu plãcere, cu pasiune, iar la final simt o mare multumire“, a declarat Angela Tofan.

Pictura, oaza de frumos ce vindecã suflete

Lucrãrile sale, preponderent peisaje si flori, împodobesc peretii casei, dar si pe cei ai biroului de la serviciu. A dãruit tablouri prietenilor, apropiatilor si cîtorva colegi, dar de vîndut nu a fãcut-o niciodatã. „Au fost colegi care au vrut sã-mi dea bani, dar am refuzat de fiecare datã si le-am spus cã dacã vor sã-mi dea ceva, cît cred ei, sã o facã direct pentru niste cazuri sociale. I-am trimis cu bãnutii la colegi care aveau tot felul de necazuri si cãrora le-ar fi prins bine. Mi s-a pãrut cã asa e mai corect si nu am vrut sã profit de prietenia celor dragi“, a adãugat pictorita. Aceasta si-ar dori ca într-un viitor mai apropiat sau mai îndepãrtat sã facã o expozitie, dar se teme de criticile profesionistilor. Tocmai de aceea intentioneazã sã-si prezinte cîteva lucrãri unor pictori renumiti, iar dacã acestia vor considera cã lucrãrile ei sînt demne de a sta în fata publicului, o va face. „Chiar dacã nu voi ajunge niciodatã sã expun pentru cã nu mã ridic la nivelul exigentelor, voi continua sã pictez oricînd si oriunde. Pictura este pasiunea mea, mã relaxeazã si mã încarcã cu frumos, cu energie si îmi simt sufletul mai curat. Consider cã profesia mea din sfera medicalã si pictura se completezã perfect si realizeazã împreunã o oazã de frumos ce poate vindeca suflete“, a concluzionat Angela Tofan.

Articol afisat de 1632 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective