Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2013
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 8 Mai 2013
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

PÃDURAR „ÃŽNCOLTIT“ DE LUPI

• un pãdurar din Pipirig a ajuns la spital muscat de niste pui de lup • omul a gãsit culcusul puilor si a fost muscat de acestia • i s-a fãcut tratament antirabic preventiv • zilele acestea zeci de persoane muscate de cãpuse au ajuns la spital • si numãrul muscãturilor de cîini a crescut •

Medicii specialisti în boli infectioase nu s-au putut plînge de lipsã de activitate în aceastã minivacantã de 1 mai si Paste, pacientii curgînd în valuri la sectiile de profil. Numai la Spitalul Judetean au ajuns zeci de persoane, toate avînd nevoie de ajutorul doctorilor dupã ce au fost muscati de animale sau întepati de insecte. Cel mai deosebit caz cu care s-au confruntat specialistii zilele acestea a fost un pacient muscat de lup. A fost vorba despre un pãdurar din localitatea Leghin, comuna Pipirig. Acesta a descoperit la finele sãptãmînii trecute prin pãdure, undeva în apropierea Zimbrãriei, un culcus de lupi. Norocul sãu a fost cã acolo nu erau decît niste pui, lupoiaca lipsind. Fãrã sã stea prea mult pe gînduri, omul a vrut sã punã mîna pe sãlbãticiuni, dar acestia s-au speriat, l-au muscat si zgîriat. Fiind vorba despre animale sãlbatice, omul a mers la Spitalul Tîrgu Neamt, dar de acolo a fost directionat la UPU Neamt. Urgentistii i-au curãtat plãgile dupã care l-au trimis pentru tratament de specialitate la Sectia Contagioase. „Din fericire, a fost vorba doar despre niste plãgi superficiale, fiind doar niste pui de lup. Totusi, pacientul prezenta mai multe rãni si zgîrieturi motiv pentru care, dupã ce s-a fãcut toaletarea plãgii am instituit tratamentul preventiv cu antirabice. ÃŽn aceste cazuri nu existã loc de glumã, mai ales cã avem de-a face cu animale sãlbatice, iar focarele de rabie se întîlnesc cel mai adesea la acestea. N-am mai avut de foarte mult timp muscãturi de lupi, fiind rare astfel de cazuri“, a declarat medicul Valentin Goga, seful sectiei de Boli Infectioase Neamt.

Animale „supãrate“ pe stãpîni

Dacã muscãturile de lup sînt rare, cele de cîine sînt la ordinea zilei, si culmea, nu de maidanezi, ci de cîinii cu stãpîni. De pe 1 mai si pînã marti dimineatã, la UPU au ajuns 9 persoane muscate de cîini si tot atîtea direct la Infectioase. Potrivit medicilor, aproape toti au fost muscati de propriile animale, de care s-au apropiat prea mult cînd acestea mîncau sau cu care s-au jucat mai agresiv. „Contrar tuturor asteptãrilor si contrar vesnicelor acuze, cel mai des pacientii sînt muscati de propriile animale sau de ale vecinilor, toate însã cu stãpîn. Peste 89-90% din cazuri sînt de acest gen. Cînd vin la noi oamenii se scuzã si spun cã au uitat sã vaccineze animalele antirabic, ori cã nu au stiut sau cã tocmai urmau s-o facã. Toti fac tratamentul profilactic pentru cã nimeni nu vrea sã riste“, a adãugat doctorul Goga.

Cãpusele îi îngrijoreazã pe doctori

ÃŽn afara muscãturilor de animale, la spital au ajuns zeci de nemteni întepati de cãpuse. Faptul cã au fost mai multe zile libere si vremea a fost neobisnuit de caldã si frumoasã, foarte multe persoane au petrecut la iarbã verde, la picnicuri, la plajã ori s-au plimbat prin parcuri, grãdini, la tarã etc. Din pãcate, vremea caldã a dus si la înmultirea exageratã a cãpuselor. Asa se face cã de pe 1 mai si pînã pe data de 7 la UPU Neamt au ajuns 18 persoane întepate de cãpuse, iar la Contagioase s-au prezentat mai bine de 10 persoane zilnic, fapt care i-a cam pus pe gînduri pe doctori. „Am avut un numãr foarte mare de pacienti, mult mai mare decît anul trecut. Se pare cã din cauza cãldurii si insectele s-au înmultit, iar acest lucru, coroborat cu vacanta prelungitã a dus la o crestere a numãrului de pacienti. Am avut si adulti, dar si copii, întepati în cele mai diverse locuri, ba unul chiar în zona intimã, cum a stat pe iarbã. Autoritãtile ar trebui sã facã cît mai repede dezinsectie pentru a mai stîrpi insectele. Pacientii care ajung la noi beneficiazã de extragerea cãpuselor dupã care li se dã obligatoriu un tratament cu antibiotic pentru a evita îmbolnãvirea. ÃŽi monitorizãm pe toti, iar la cei la care constatãm probleme sau care vin ei însisi la noi cu simptome mai neobisnuite se face un test specific pentru depistarea bolii Lyme. Trebuie retinut cã nu toate cãpusele dau boreliozã, dar pericolul nici nu poate fi ignorat“, a mai spus seful sectiei Boli Infectioase.

Articol afisat de 1698 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective