Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2013
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 11 Mai 2013
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Culitã Tãrâtã a promis si s-a implicat concret în ajutorarea sãtenilor „bãtuti“ de grindinã

• „Agricultura n-are orã, sãrbãtoare si cere multã sudoare“, a declarat presedintele Consiliului Judetean, care ieri a fost martor la actiunea de reînsãmîntare a terenurilor distruse de grindinã în Davideni, comuna Tibucani • de fatã au fost si reprezentanti ai firmei Monsanto, care au adus 625 de saci cu sãmîntã de porumb • oamenii pãgubiti de grindinã s-au arãtat extrem de bucurosi de initiativa presedintelui Tãrâtã, cãruia i-au multumit îndelung pentru cã îi ajutã sã îsi cultive din nou pãmîntul • si primarul Ioan Sîrbu a tinut sã le multumeascã reprezentantilor de la TCE 3 Brazi care au asigurat utilajele pentru efectuarea lucrãrilor, si celor de la Monsanto, care au adus sãmînta care asigurã necesarul pentru circa opt sute de hectare •

Dublã zi de sãrbãtoare, ieri, 10 mai, pentru oamenii din Davideni, comuna Tibucani, care au sãrbãtorit Izvorul Tãmãduirii, dar si bucuria unei noi sanse pentru roade bogate, pentru cã datoritã presedintelui Consiliului Judetean Neamt, Culitã Tãrâtã, sãtenii ale cãror culturi au fost afectate de grindina de pe 4 mai s-au vãzut din nou cu plugul în brazdã. Dupã ce a vãzut cu ochii sãi nenorocirea din Sîmbãta Pastelui, presedintele CJ a pus la punct un plan pentru a-i ajuta pe oameni: a cerut ajutorul vechilor sãi colaboratori de la Monsanto, care au asigurat sãmîntã de porumb timpuriu cît sã se însãmînteze opt sute de hectare, iar cu utilaje agricole de la TCE 3 Brazi s-au efecutat lucrãrile necesare. Ioan Sîrbu, primarul comunei Tibucani, ajunsese pe tarlalele distruse de grindinã împreunã cu oamenii care îsi vedeau culturile una cu pãmîntul, încã de dimineatã. Utilajele de la TCE 3 Brazi întorceau pãmîntul peste care parcã fusese turnat ciment, asa de tare se întãrise mîlul la suprafata lui, iar grãuntele de la Monsanto era însãmîntate pe terenurile oamenilor. Suprafetele prinse în asociatii agricole au rãmas în grija arendasilor sã le recultive, astfel cã utilajele de la TCE 3 Brazi intrau doar pe bucãtile gospodarilor din Davideni. „Oamenilor nu le-a venit sã creadã cã ar putea primi acest ajutor si unii dintre ei s-au apucat singuri sã are, asa cã pe terenurile lor este necesarã doar însãmîntarea. Sînt oameni legati trupeste de pãmîntul lor si nu au avut rãbdare sã le vinã altii în ajutor. La nivel de comunã avem vreo trei sute de hectare distruse de ploi si cam tot acest pãmînt era cultivat cu porumb, asa cã nu au fost probleme cu schimbarea culturilor“, a declarat primarul Ioan Sîrbu.

„Stiu cã azi e sãrbãtoare, cã e pãcat sã lucrezi, dar eu cred cã e mai pãcat sã stai degeaba!“

Presedintele Consiliului Judetean, Culitã Tãrâtã, a ajuns în mijlocul sinistratilor si a discutat cu ei, spunîndu-le cã le întelege durerea mai mult decît cred, pentru cã sufletul sãu este la agriculturã, acesta fiind domeniul în care considerã cã se pricepe cel mai bine. „Cînd am vãzut cã stratul de gheatã era de 35 de centimetri în Sîmbãta Pastelui, mi-am zis cã trebuie sã fac ceva si sã vin în ajutorul acestor oameni nenorociti. Pãcat sã nu sînt fãcute asigurãri pe case si terenuri, pentru cã acum altfel ar fi stat lucrurile. Trebuie sã convingem oamenii sã facã asigurãri. Deocamdatã trebuie sã iesim din situatia actualã si de aceea am decis sã aducem utilaje de la TCE 3 Brazi cu care sã lucrãm pãmîntul. Se asigurã gratuit si îngrãsãmintele chimice aferente, cã am zis cã dacã tot facem o pomanã, mãcar sã fie pînã la capãt. Stiu cã azi (n.r. - ieri) e sãrbãtoare, cã e pãcat sã lucrezi, dar eu cred cã e mai pãcat sã stai degeaba! Am gãsit bunãvointã la Romsilva si vom primi 400 de metri cubi de cherestea, cu care oamenii sã îsi reconstruiascã gardurile, locuintele... ÃŽncetul cu încetul le rezolvãm noi, important e sã fie si oamenii cinstiti si sã punã fiecare mîna pentru a face ceva“, a declarat presedintele CJ, Culitã Tãrâtã.

„Oamenii mai au de învãtat cum sã facã pentru a le fi bine de pe urma agriculturii“

Mihaela Vasile, reprezentantã a Departamentului Relatii Publice si Industriale în cadrul firmei Monsanto, a precizat cã nu a putut fi refuzatã propunerea sefuluI CJ, de a se asigura pentru sinistratii din Neamt sãmîntã pentru terenurile calamitate. „Am adus sãmîntã certificatã, porumb timpuriu, necesarã pentru circa opt sute de hectare. ÃŽl felicitãm pe vechiul nostru colaborator, domnul Culitã Tãrâtã, pentru initiativa pe care a avut-o si devotamentul manifestat fatã de acest domeniu, agricultura. Colaborarea noastrã cu TCE 3 Brazi a fost dintotdeauna în favoarea agriculturi românesti si am considerat cã e nevoie de noi aici, alãturi de oameni care trec prin situatii grele“, a declarat inginer agronom Mihaela Vasile.
Seful CJ s-a declarat optimist în privinta actiunii de ieri si a anuntat cã pentru zilele urmãtoare va face acelasi lucru în alte sate calamitate. „Agricultura n-are orã, n-are sãrbãtoare si cere multã sudoare! Eu merg pe ideea cã trebuie sã lasi o dîrã usoarã în lume si pentru mine, care vremelnic am ajuns persedinte al Consiliului Judetean, agricultura a domeniul care mã intereseazã în mod deosebit. Rolul meu e sã sfãrîm brazda de pãmînt! Dumnezeu te pedepseste cînd stai degeaba. La viata mea am învãtat cã singurii care nu te mint sînt pãmîntul si animalele. Si pentru ele trãiesc. Din pãcate, oamenii mai au de învãtat cum sã facã pentru a le fi bine de pe urma agriculturii. Trebuie sã învete sã se asocieze pentru a avea foloase, sã dea pãmîntul în arendã, dar cu conditia sã fie cinstiti si ei si arendasii, sã nu îsi fure cãciula unul altuia. Si sã mai învete ceva - sã îsi asigure culturile. La noi, asigurãrile se fac cu jumãtate de mãsurã. Adicã îl vezi pe asigurator cînd vine sã îti ia banii. Dar cînd sã te despãgubeascã, de cele mai multe ori gãseste cîte ceva sã se scuze“.

Oamenii, numai bogdaproste nu au zis!

Cu chipurile arse de soare, cîteva zeci de sãteni din Davideni au venit în capãtul ogoarelor, sã vadã cum oameni de suflet muncesc sã le are si însãmînteze parcelele. Dacã acum cîteva zile aveau sufletul ars de necaz sã gheata le-a distrus culturile, ieri, pe fetele lor se înfiripau zîmbetele. Fiecare avea cuvinte de laudã la adresa sefului CJ si îsi exprimau speranta cã la toamnã vor avea culturi frumoase, de pe urma semintelor certificate si a lucrãrilor agricole de calitate. În zilele urmãtoare, sãtenii din comunele afectate vor primi unele ajutoare pentru a-si repara casele, anexele, gardurile. Toate nenorocirile le-au cãzut pe cap în Sîmbãta Pastelui, cînd o ploaie care avea sã aducã circa 70 de litri pe metru pãtrat, a afectat bunuri si terenuri din comunele Tibucani, Rãzboieni, Tupilati si Rãucesti. Prin unele zone, grosimea stratului de gheatã era de pînã la 35 de centimetri, grindina distrugînd tot ce a prins pe ogoare, dar si opt case si alte zeci de locuinte si anexe au fost afectate. S-au raportat, per total, pierderi de circa 26 miliarde de lei vechi si din pãcate, nici un sinistrat nu avea ceva asigurat, astfel încît sã primeascã despãgubiri.

Articol afisat de 1303 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective