Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2013
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 13 Mai 2013
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
REVOLTÃ ÎMPOTRIVA   PREOTULUI DIN SAT

REVOLTÃ ÎMPOTRIVA PREOTULUI DIN SAT

• sãtenii din Buhalnita, comuna Hangu, vor ca preotul Cristian Dãscãlescu sã plece din sat • fratele acestuia, care are grijã de oile fetei bisericesti, a fost implicat într-un conflict sîngeros, un sãtean ajungînd la spital dupã ce a fost lovit cu toporul • totul a plecat de locurile de pãsunat • vineri, localnicii au protestat, forte de ordine fiind trimise pentru ca lucrurile sã nu degenereze • „De cînd cu luarea islazului de cãtre popã, noi sîntem nevoiti sã ne ducem oile pe unde putem, cã altfel ni le omoarã“, a povestit Ion Rat • „Am sã mã rog mult si-o sã fac multã pocãintã, pentru ca Dumnezeu sã facã luminã si sã coboare pacea între oameni“, a declarat preotul Dãscãlescu •

La Buhalnita, vineri, 10 mai, în chiar ziua Izvorului Tãmãduirii, o parte a sãtenilor, în loc sã meargã la bisericã, au iesit în drum pentru a protesta împotriva preotului Cristian Dãscãlescu. Motivul nemultumirii oamenilor, a fost conflictul dintre fratele acestuia, Nicu Dãscãlescu, administratorul turmei de oi a preotului, si Constantin Nistor, ciobanul unei alte turme de oi apartinînd satului, conflict petrecut cu douã zile înainte si care s-a încheiat cu vãrsare de sînge si spitalizarea celui din urmã. La locul protestului, ce se anunta încã de la primele ore ale diminetii a se încheia prin închiderea bisericii si alungarea preotului din sat, în cazul în care agresorul nu va fi arestat, a fost necesarã prezenta politiei. Oamenii, vreo 70 la numãr, pe chipul cãrora se putea citi cu usurintã nemultumirea, se alimentau unii pe altii spunîndu-si ofurile, toate conducînd într-o singurã directie. Spre ceea ce înseamnã dreptate doar pentru unii si nedreptate pentru cei multi si fãrã relatii. Dupã cîteva ore de protest în mijlocul drumului sãtesc, la intersectia cu DN 15, locul prin care trecuse pe la 11,00 preotul oficiind procesiunea unei înmormîntãri, oamenii si-au schimbat în liniste locul actiunii, stabilindu-si cartierul general al conflictului la poarta bisericii. Aceeasi deplasare au fãcut-o si organele de ordine. Aici, lumea avea sã fie în douã rînduri foarte aproape de preot, cînd acesta a trecut cu mortul spre cimitir si la întoarcere. Desi au existat la trecerea sa unele vociferãri si chiar amenintãri din partea oamenilor, lucrurile au fost tinute sub control, asta si datoritã politistilor care i-au asigurat preotului protectie spre casa parohialã situatã în curtea bisericii. Pe întreaga perioada a protestului politistii au purtat discutii cu oamenii, încercînd sã explice multimii cã dreptatea invocatã de ei o va face doar justitia, în cazul conflictului dintre fratele preotului si cioban, si Mitropolia, în cazul popii Dãscãlescu. Desi neîncrezãtori în spusele politistilor, fapt reiesit din vociferãrile oamenilor, multimea a pãrãsit dupã cîteva ceasuri platoul din fata bisericii.

„Sîntem nemultumiti si ne-a ajuns cutitul la os“

ÃŽn jurul orei 14,30, dupã vreo sase ore de revoltã, peste sat s-a asternut linistea. Pînã cînd, Dumnezeu stie, pentru cã, în continuare, în Buhalnita, care în ce priveste situatia administrãrii pãsunilor stã de cîtãva vreme pe un butoi de pulbere, lucrurile au rãmas încã neelucidate. Pe întreaga perioadã a conflictului, din partea administratiei locale printre oameni s-a aflat viceprimarul Mihai Hagiu, care a privit linistit la derularea evenimentului. Prezenti la locul evenimentului în jur de ora 10,00, am încercat sã aflãm de la cei implicati amãnunte privind conflictul, cauzele acestuia, cît si pozitiile primarului comunei Hangu, Gavril Lupu, si a preotului satului Buhalnita, Cristian Dãscãlescu, acestia din urmã fiind cotati de cãtre multime ca principalii vinovati de întreaga rãzmeritã. Primii cu care am intrat în dialog au fost cei revoltati, acestia tinînd sã-si facã publice ofurile, explicîndu-ne cã desi vina nu le apartine, nu sperã cã cineva le va face dreptate. „De asta ne-am adunat aici. Sîntem nemultumiti si ne-a ajuns cutitul la os. ÃŽn primul rînd cã ni s-a luat locul de pãsunat al oilor si-n al doilea rînd pentru cã fratele popii, care este un huligan, a bãgat în spital un cioban de-al satului nevinovat. Miercuri seara (n.r. - 8 mai), a mers la stîna lui Nistor si cînd acesta mulgea oile, el si cu alti doi bãtãusi, i-a dat omului în cap cu toporul, lãsîndu-l lat. Nu-i prima oarã cînd atacã si sare la bãtaie. Cînd a fost la stînã sã-l batã pe cioban, avea pe lîngã topor si lanturi pentru a-l lovi. Chiar dacã anuntãm politia, la procuraturã si tribunal lucrurile se musamalizeazã. Asta ne doare pe noi cel mai mult. De cînd cu luarea islazului de cãtre popã, noi sîntem nevoiti sã ne ducem oile pe unde putem, cã altfel ni le omoarã“, a povestit Ion Rat. „Necazul nostru a început de cînd cu APIA, cînd s-o împãrtit islazurile si oamenii satului au rãmas pe dinafarã. Cît îl priveste pe ciobanul care a fost bãtut de cãtre Nicu Dãscãlescu, fratele preotului, omul si-a fãcut stîna pe terenuri închiriate de la sãteni, dar se vede treaba cã nici asa nu-i bine cã nu le ajunge celor ce stãpînesc, oamenilor popii, cã au ajuns sã-si facã dreptate cu toporul. Ei vor sã ocupe si tarina si sã stãpîneascã totul“, a afirmat Ion Nãstase.

„Spune sus si tare cã îl apãrã fratele, cã are relatii la procurori“

„A vãzut cã omul rezistã presiunilor, s-a dus si i-a dat în cap. Nu-i prima datã cînd se întîmplã asta. Noi tot am tãcut, dar pînã cînd? Au fost scandaluri, au fost bãtãi, s-a mers cu anchetele si judecata pînã la Bicaz, si-acolo a murit totul. Pentru unii este lege, pentru altii nu. Fratele pãrintelui este certat cu legea, de ce nu se aplicã legea? Asa nu se poate trãi. S-a dus la stînã si cînd a vãzut cã omul mulge oile l-a lovit cu toporul. Omul popii... Nu vrem decît sã plece cu tot cu clica lui, niste oameni adusi de prin alte pãrti. Cum vine treaba? Dacã ai frate preot îti faci singur dreptate cu parul? Spune sus si tare cã îl apãrã fratele, cã are relatii la procurori. Si se vede treaba cã are, cã dacã as fi dat eu în cap la cineva, pînã acum eram legat si puscãria mã mînca“, a spus plin de nervi Ion Nãstase, care ne-a declarat cã este coincidentã de nume, privind alt interlocutor cu care vorbisem mai înainte. ÃŽn multime se aflau sotia si fiica celui bãtut, fetita, de vreo 10-11 ani, fiind cu douã zile înainte martorã la nenorocirea abãtutã asupra tatãlui. Despre ceea ce face Nicu Dãscãlescu, aveam sã aflãm si din spusele lui Mihai Popoaia, care fusese cu cîteva luni în urmã bãtut de acelasi agresor si „lãsat lat în mijlocul drumului“, dar si de la Gheorghe Dãscãlita, oameni care considerã cã nu li se va face dreptate niciodatã, pentru cã legea se aplicã strîmb în ce priveste omul sãrac. Aflînd cã sîntem în mijlocul multimii, o femeie la vreo 50 de ani, Elena Rogin, a venit si ea sã ne prezinte pe bazã de acte durerea sa. Desi nu avea legãturã directã cu subiectul general al conflictului, am ascultat-o. Si am aflat cã existã probleme numeroase ce-i frãmîntã pe oameni si pentru care administratia localã ar trebui sã-si facã ceva pentru a le stinge. Vãrsîndu-si necazurile, oamenii au acuzat si politia localã, care, spun ei, nu-si face datoria. „Dacã apelãm la ei cînd sîntem bãtuti de banditii de la stîna popii, se fac cã ancheteazã, dar totul se musamalizeazã. Nici un vinovat“, spuneau unii. Or fi avut dreptate, poate, pentru cã prea o ziceau cu foc.

„Conflictul, vãd cã a luat o altã turnurã, fiind îndreptat de astã datã contra preotului“

Cît ne priveste, am mers în aceeasi zi la primãrie pentru a afla opinia primarului în cazul Buhalnita. Asta, cu atît mai mult, cu cît protestatarii îsi exprimau nemultumirea pentru faptul cã primarul nu se afla printre ei. „Trebuia sã fie aici, sã ne asculte nemultumirile si sã ne explice, cum de popa are islazurile satului si noi am rãmas pe dinafarã? Sã ne dea explicatii cum s-au fãcut acele licitatii“. ÃŽntrebat, primarul Lupu ne-a declarat: „Referitor la conflict, totul pleacã de la faptul cã în 2011 preotul Cristian Dãscãlescu a închiriat de la Primãria Hangu prin licitatie douã trupuri de pãsune pentru care are contract legal. Oamenii care n-au dorit sã ducã animalele lor la stîna preotului si-au format o stînã proprie pe niste fînete ale cetãtenilor din sat, pe care le-au închiriat. Noi i-am ajutat cu materiale pentru a-si amenaja stîna si cu lemne de foc. Totul pãrea cã este pe un fãgas bun. ÃŽn momentul în care s-a produs scandalul cu fratele preotului, si asta o va stabili legea, dacã este adevãrat ori ba, oamenii au venit la primãrie si ne-au cerut sã mergem cu politia pentru a delimita clar hotarele dintre locurile de pãsunat, pentru a nu mai intra unii peste altii. Conflictul, vãd cã a luat o altã turnurã, fiind îndreptat de astã datã contra preotului. Eu nu cunosc amãnunte, dar cred cã orice conflict trebuie rezolvat pe cale amiabilã si nu prin fortã. O sã încerc sã discut cu ambele pãrti si cei care au gresit sã-si primeascã pedeapsa conform legii“, a declarat primarul.

„Turma de oi pe care o am mi-am format-o din daniile enoriasilor“

Cît îl priveste pe preot, acesta a tinut sã precizeze: Sînt întristat cã Sãptãmîna Luminatã a fost umbritã de acest eveniment. Problema creatã este de departe o falsã problemã. ÃŽmi pare rãu cã oamenii pe care-i slujesc de 15 ani sînt folositi în modul ãsta. Ei sînt oameni sinceri, buni, cuminti, cu care n-am schimbat de-a lungul vremii o vorbã rea. Si mai mult, sînt oameni care mã iubesc, eu stiu cã mã iubesc, însã au fost folositi în mod pãtimas. Vor trece ispitele acestea, pentru cã ei trebuie sã înteleagã cã în trecut anumite familii, putine la numãr, au stãpînit efectiv anumite trupuri de pãsune. Lucrurile s-au schimbat. Au apãrut legi noi. Turma de oi pe care o am mi-am format-o din daniile enoriasilor, existînd aici obiceiul ca la fiecare înmormîntare, familia celui decedat sã dea preotului cîte o oaie. Si încetul cu încetul s-au adunat, eu nedorind sã le sacrific. Acum trei ani, domnul primar, vãzînd cã am aceastã turmã, mi-a sugerat sã particip la licitatie pentru un trup de pãsune, pe care sã le pasc. Fratele meu care îngrijeste de aceste animale si care trebuia sã participe la licitatie, n-a putut s-o facã deoarece nu este cetãtean al comunei, si-atunci am fost nevoit s-o fac eu. Si uite-asa am ajuns fãrã voia mea în aceastã problemã. Acolo au fost mari interese, oameni care au gîndit în cifre. Eu n-am gîndit asa, ci pentru turma mea de animale, pe care credeam cã n-o sã mai fie cazul s-o mut de ici-colo. Oamenii au fost folositi astãzi (n.r. - vineri) si regret mult acest lucru. Singura mea vinã este cã m-am înscris la acea licitatie si cã am cîstigat-o. Fratele meu, care are un caracter foarte bun, este acum acuzat de lovire. Dacã este asa, dar asta o s-o hotãrascã organele în drept, eu regret lucrul acesta. Regret si cele întîmplate astãzi (n.r. - vineri) si am nãdejde cã Dumnezeu va face pace si luminã. N-as vrea sã se creadã cã prin aceastã falsã problemã existã o separatie între turmã si pãstor. Relatiile dintre mine ca duhovnic si credinciosii parohiei sînt dintre cele mai bune. Oamenii pe care i-ati vãzut nu sînt nici pe departe emblematici pentru satul nostru. Am sã mã rog mult si-o sã fac multã pocãintã, pentru ca Dumnezeu sã facã luminã si sã coboare pacea între oameni“, a declarat preotul Cristian Dãscãlescu. Pînã va fi pace, rãmîne nemultumirea majorã a unor sãteni.
Nota Redactiei: Monitorul este singurul cotidian nemtean care a avut vineri, 10 mai, un reporter trimis la Buhalnita pentru a consemna ce s-a petrecut acolo.

Articol afisat de 4697 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ion ASAVEI)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective