Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2013
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 22 Mai 2013
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Vesti bune la Spitalul Bicaz: ministerul îi plãteste datoriile

• DSP Neamt a primit o înstiintare prin care se aratã cã statul va achita debitele spitalului Bicaz • suma ce urmeazã a fi plãtitã este de 4,65 miliarde de lei vechi •

Autoritãtile nemtene care îsi doresc din suflet din suflet sã redeschidã spitalul din Bicaz au parte în sfîrsit de o primã veste bunã oficialã. Pînã acum, atît primarul bicãjean cît si seful administratiei publice nemtene care au tot bãtut drumul Bucurestiului pentru acest lucru au primit doar promisiuni, dar mai marii de la Capitalã nu le-au concretizat si în acte normative sau documente scrise. De aceastã datã lucrurile stau altfel, fiind o certitudine cã bicãjenii scapã de datoriile unitãtii sanitare.
Luni, 20 mai, Directia de Sãnãtate Publicã Neamt a fost anuntatã oficial de cãtre Ministerul Sãnãtãtii cã vor fi achitate arieratele unitãtii sanitare Bicaz. „ÃŽn baza ordonantei 41/2012 care reglementeazã modul de platã al arieratelor se vor aloca fonduri printr-o hotãrîre de guvern pentru achitarea acestor sume“, se aratã în comunicatul respectiv. Aceastã „amnistie“ fiscalã a fost datã de Minister pentru spitalele din aproape toatã tara, atît pentru cele din subordinea directã cît si pentru cele din subordinea administratiilor publice locale. Din Neamt, a intrat în aceastã listã doar fostul spital Bicaz, care, potrivit documentelor emise de Ministerul Sãnãtãtii are arierate în valoare totalã de 4,6 miliarde de lei vechi. Din pãcate, datoria realã a unitãtii sanitare este de peste 6 miliarde de lei, la suma initialã adãugîndu-se dobîzi si penalitãti, dar mai marii de la Bucuresti nu au amintit nimic în acest sens. „Ne-am bucurat foarte mult cînd am primit comunicarea Ministerului deoarece plata arieratelor este o veste foarte bunã pentru spitalul din Bicaz. Pentru ca aceste sume sã poatã fi achitate este necesar sã se facã un protocol între institutia noastrã si autoritãtile locale pentru a se putea da banii respectivi. Din punctul nostru de vedere, este un pas important care ar putea ajuta direct la reluarea activitãtii unitãtii sanitare“, a declarat medicul Dan Morenciu, directorul DSP Neamt.
Ministerul a mai cerut DSP-ului sã facã o comisie formatã din economisti, juristi, specialisti în achizitii publice etc., pentru a se verifica efectiv facturile neplãtite care au dus la acumularea de arierate. Concluziile acestei comisii vor fi trimise la Bucuresti, iar pe baza lor Ministerul Sãnãtãtii va trimite banii pentru plata debitelor.
Una dintre conditiile necesare pentru redeschiderea spitalului din Bicaz era si lipsa datoriilor, iar autoritãtile locale nu puteau face aceste plãti pentru cã nu exista cadru legal. Datoriile reprezintã neplata unor furnizori de servicii si medicamente, iar plata banilor era strict apanajul autoritãtilor sanitare. Odatã eliminat acest impediment, unitatea sanitarã bicãjeanã trebuie sã mai treacã si de alte hopuri precum alocarea prin ordin de ministru a unor paturi, angajarea unui numãr suficient de medici pentru asigurarea a cel putin douã linii de gardã etc.

Articol afisat de 1506 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective