Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2013
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 25 Mai 2013
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

POLITIA CÃLARE, PROASTÃ IDEE

• multi politisti sînt de pãrere cã ministerul ar trebui sã scoatã la licitatie bicicletele cu care au fost dotate posturile în 2005 • din diverse motive, vehiculele pe douã roti nu au fost folosite de oamenii legii • oamenii legii spun cã au avut de a face cu glumele proaste ale cetãtenilor • altii sînt de pãrere cã nu este tocmai nimerit sã mergi la o interventie cu bicicleta • concluzia: 76 de biciclete zac prin posturile de politie • „Dacã le-ar vinde sînt convins cã s-ar gãsi cumpãrãtori“, a declarat Neculai Isache, vicepresedinte al SNPPC •

Achizitionarea de cãtre Ministerul de Interne, în 2005, a 3.000 de biciclete pentru a dota posturile de politie din toatã tara, pare cã a fost încã una din investitiile pãguboase. Din diverse motive, vehiculele pe douã roti zac prin posturile de politie, nefiind folosite de oamenii legii. Cei mai multi spun cã bicicletele nu sînt de nici un ajutor atunci cînd vine vorba de o interventie prin 112. Existã si politisti care s-au plîns cã au fost luati în batjocurã atunci cînd au iesit pe ulitã cu bicicleta cu girofar. Indiferent care ar fi motivul, cert este cã ideea de a investi în astfel de vehicule nu a prins, iar 91 miliarde de lei vechi au fost îngropati în aceastã afacere în conditiile în care politistii se plîng de ani de zile cã scot bani din buzunar pentru consumabile, cã nu existã suficient combustibil etc. Vicepresedintele SNPPC la nivel national, Neculai Isache, este de pãrere cã cea mai bunã solutie ar fi aceea ca bicicletele sã fie scoase la licitatie, iar banii obtinuti sã fie folositi, de exemplu, pentru achizitionarea de combustibil. ÃŽn Neamt au fost trimise 76 de biciclete, cîte una pentru fiecare post. „Achizitionarea acestor biciclete a fost o investitie neinspiratã. Sînt, într-adevãr, tãri din Uniunea Europeanã unde politistii folosesc biciclete. Dar acolo existã si o asa zisã «culturã a mersului pe bicicletã». De exemplu, am vãzut la Politia Localã din Belgia, unde bicicletele erau folosite de politisti în patrulãri. Acolo se preteazã un astfel de mijloc de transport, pentru cã distantele sînt mult mai mici, iar infrastructura fãrã cusur. Si, trebuie sã recunoastem cã nu se comparã ce au de fãcut politistii din Blegia cu cei de la noi, de la posturi. ÃŽn plus, ei aveau echipament complet, cu cãsti si tot ce trebuie, iar ai nostri nu au. Cred cã vînzarea acestor biciclete la licitatie ar stîrni interes, iar banii obtinuti ar putea fi folositi pentru altceva. Sînt convins cã ar avea succes, pentru cã multe dintre ele sînt aproape în stare perfectã. Recent am fost la un post de politie si am vãzut o astfel de bicicletã. Era absolut nouã si în perfectã stare de functionare. Le-ar scoate sirenele si la licitatie cu ele. Sigur ar fi atractive“, a declarat Neculai Isache.

„Imobilizezi agresorul si îl pui pe portbagajul bicicletei ca sã-l duci la post?“

ÃŽntrebat de ce colegii sãi refuzã sã foloseascã aceste mijloace de transport, sindicalistul a argumentat: „Dacã se duc la un apel la 112, la o distantã de 15 kilometri, te întrebi cînd ajunge la fata locului? De exemplu, între Petricani si Tolici sînt aproximativ 15 kilometri de drum neasfaltat. Iar dacã este vorba de un scandal, ce faci? ÃŽl imobilizezi pe agresor si îl pui pe portbagajul bicicletei ca sã-l duci la post? Nu mai punem la socotealã cã din momentul apelului si pînã cînd politistul ar ajunge la fata locului ar trece cel putin o orã, timp în care s-ar putea întîmpla orice“, a explicat Neculai Isache.
Conducerea IJP a recunoscut cã bicicletele nu au fost folosite, însã motivul invocat a fost cu totul altul. „La Neamt au ajuns 76 de biciclete, cîte una pentru fiecare post de politie. Este adevãrat cã nu prea au fost folosite, pentru cã imediat au apãrut autoturismele Logan care au intrat în dotarea posturilor“, a declarat subinspectorul Bogdan Ghebaur, purtãtorul de cuvînt al IJP Neamt. Cum nu au fost puse la treabã, vehiculele sînt ca si noi, drept pentru care bani pentru întretinerea lor nu prea s-au cheltuit.
Politistii rurali cu care am discutat au precizat cã douã au fost motivele pentru care au preferat sã nu foloseascã bicicleta din dotare. Primul ar fi acela cã mijlocul de transport este ineficient, întrucît nu-ti permite sã ajungi la locul evenimentului în timp util. ÃŽn cel de-al doilea rînd, multi politisti afirmã cã nu au iesit cãlare pe „biclã“ din cauza ironiilor cetãtenilor. „Am folosit-o atunci cînd ni le-au dat, vreo cîteva luni, însã doar o singurã datã am dat drumul la sirenã. A doua oarã nu am mai îndrãznit, pentru cã rîdeau oamenii din sat de noi“, a declarat un sef de post. Un coleg s-a plîns de aceeasi problemã: „Consider cã a fi îmbrãcat în uniformã impune respect. Si îl pierzi în momentul cînd esti cãlare pe o bicicletã. De folosit am folosit-o de putine ori. Adjunctul a refuzat. A iesit o singurã datã prin comunã cu ea, iar cînd s-a întors mi-a spus cã nu mai face greseala asta, pentru cã au fãcut misto oamenii de el. Ce-i drept, mentalitatea românului lasã de dorit. Se uitã lumea la tine ca la urs“. ÃŽn eventualitatea în care mai marii ministerului vor agrea varianta licitatiei, doritorii trebuie sã stie cã bicicletele au ca si dotare standard jante duble, schimbãtor de viteze, far cu dinam, geantã pentru acte, lant antifurt, trusã pentru scule, semnalizator si stop de frînã.

Articol afisat de 1572 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective