Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2013
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 18 Iunie 2013
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
DUHOVNICUL  MOLDOVEI S-A STINS!

DUHOVNICUL MOLDOVEI S-A STINS!

• duminicã seara, staretul Mãnãstirii Petru Vodã a încetat din viatã • Pãrintele Iustin va fi înmormîntat pe 20 iunie, de la ora 12.00 • „Este mare durere în sufletele noastre. Dar sã gîndim cã de-acum încolo va avea cine se ruga pentru noi si pentru tara pe care a iubit-o din tot sufletul sãu, de-acolo din Ceruri. S-a pus punct trupului, dar nu si sufletului“, a afirmat un pelerin • reprezentantii lãcasului îi roagã pe credinciosi sã vinã sã-si ia rãmas bun zilele acestea pentru a evita aglomeratia joi •

Pãrintele Iustin Pîrvu, duhovnicul întru credintã al ortodoxiei românesti, ctitorul asezãmintelor monahale de la Petru Vodã si Poiana Morminte, a trecut la cele vesnice duminicã seara, în chiar ziua în care ortodoxia a preacinstit pe Sfintii Pãrinti de la Sinodul I Ecumenic. Vestea mortii sale a cãzut ca un trãsnet peste obstile monahale pãstorite de Sfintia-Sa de-a lungul anilor si peste credinciosii ce-si cãutau echilibrul sufletesc la Pãrintele Iustin, Duhovnicul Moldovei, dupã cum mai era cunoscut, de la care primeau întotdeauna pe lîngã binecuvîntare, o vorbã de duh si de îmbãrbãtare. Plecarea în lumea sfintilor s-a petrecut în chilia sa de la Schitul de Maici Paltin, acolo unde Pãrintele Iustin ceruse cu cîteva zile în urmã sã fie readus pentru aflarea linistei. Imediat ce a fost învesmintat pentru plecarea din aceastã lume, obstea cãlugãrilor l-au condus în plinã noapte, sfetnici de tainã fiindu-le doar luna si stelele, spre Biserica Sfintii Mihail si Gavriil, acolo unde trupul sãu a fost depus întru despãrtirea de cei cãrora le-a dãruit dragostea duhovniceascã în întreaga sa viatã monahalã. Ieri, încã de la primele ore ale diminetii, lumea în haine cernite a început sã curgã spre lãcasul de închinãciune, pentru a-si lua rãmas bun de la cel ce le-a fost duhovnic, mai întîi unul cîte unul, spre amiazã, grupuri-grupuri, ca spre searã pelerinajul sã capete substantã, precum atunci cînd Pãrintele era în viatã. Odatã ce treceai pragul lãcasului de cult, erai învãluit de cîntãrile bisericesti slobozite cu durere în suflet de cãtre preoti la cãpãtîiul celui ce pãrãsise aceastã lume. Lacrimi, durere si suferintã se putea citi cu usurintã pe fata tuturor. Doar Pãrintele Iustin, senin si plin de luminã, asemeni unui sfînt de pe icoanã, îndemna parcã la bucurie, acea bucurie transmisã nouã doar de îngerii cerului. „Ne-a pãrãsit Pãrintele... Ce sã-i faci? O datã si o datã tot trebuia sã se întîmple, dupã cît a suferit în aceastã viatã. Dumnezeu sã-l ierte!“, spuneau unii dintre cei ce-si luaserã rãmas bun de la Pãrintele si pãrãseau în lacrimi mãnãstirea, promitîndu-si cã se vor întoarce joi, cînd va avea loc înmormîntarea.

„Sigur, vom avea o nãdejde din rîndul sfintilor“

„Este mare durere în sufletele noastre. Dar sã gîndim cã de-acum încolo va avea cine se ruga pentru noi si pentru tara pe care a iubit-o din tot sufletul sãu, de-acolo din Ceruri. Sigur, vom avea o nãdejde din rîndul sfintilor. S-a pus punct trupului, dar nu si sufletului“, a afirmat cu oarece sperantã unul dintre muntenii prezenti pentru cîteva momente la cãpãtîiul Pãrintelui. Mare parte din obstea de la Petru Vodã se afla ieri la treabã. Pregãteau cu grijã Paraclisul, curtea si exteriorul mãnãstirii. Toti, cu respect pentru cel ce-i ocrotea si îndruma, chemîndu-i la dreapta ascultare întru vrednicia lor duhovniceascã. „Cu durere în suflet ne aplecãm asupra fiecãrui detaliu pentru ca acum, la marea despãrtire de duhovnicul nostru, mãnãstirea ridicatã cu truda sfintiei-sale sã arate ca Raiul“, a spus în treacãt unul dintre monahi, despre care am aflat cã trudea doar de doi ani la Petru Vodã, descinzînd aici direct de la Muntele Sfînt. „Va fi zilele acestea aici puhoi de lume si de înalte fete bisericesti. Trebuie sã fie ordine, asa cum ne cerea Pãrintele“, a adãugat un alt cãlugãr, ce mînuia de zor o tãrãboantã prin curtea mãnãstirii. Tot ieri, spre amiazã, au poposit în zonã si cîtiva politisti pentru a pune pe hîrtie planul asigurãrii ordinei si disciplinii pe durata zilelor cît va avea loc pelerinajul la catafalcul Pãrintelui. ÃŽn rest, liniste, multã liniste... Asadar, asezãmîntul monahal de la Petru Vodã este si va fi pînã joi, cînd lumea se va despãrti definitiv de trupul celui ce va pleca în lumea sfintilor, Pãrintele Iustin, loc de pelerinaj continuu si de freamãt întru îmbrãcarea mãnãstirii în strai de sãrbãtoare. Pentru cã pînã la urmã avusese dreptate omul. Sã privim lucrurile cu demnitate. Plecarea spre vesnicie a Marelui Duhovnic nu poate decît sã fericeascã trãitorii astei lumi, deoarece, sigur, de-acolo din Ceruri, din rîndul sfintilor pe care i-a iubit cu atîta dragoste, Pãrintele Iustin ne va purta de grijã.

Mitropolitul a sosit în grabã la Petru Vodã

Trecerea la cele vesnice a Pãrintele Iustin Pîrvu s-a datorat unui cancer la stomac, el fiind operat de douã ori la Cluj. „La ora 22.40, dupã o suferintã de mai multe sãptãmîni si dupã un chin care s-a acutizat în ultimele ore, pãrintele Iustin a încetat din viata aceasta trecãtoare si s-a mutat la cerestile cete, la Sfintii Mucenici si Mãrturisitori pe care atît i-a iubit si dupã care atît a jinduit“, se aratã pe site-ul Mãnãstirii Petru Vodã. De la sfîrsitul lunii martie, cancerul de stomac „pe care îl purta în tainã de cîtiva ani“ a dezvoltat o metastazã, care a adus complicatiile medicale în urma cãrora, dupã o suferintã „muceniceascã pe deplin asumatã si constientã, s-a mutat din lumea aceasta la o alta mai bunã“, a precizat aceeasi sursã. ÃŽn noaptea de duminicã spre luni, la Petru Vodã a ajuns si ÃŽnalt Prea Sfintia Sa, Teofan, Mitropolitul Moldovei, care a citit rugãciunile de dezlegare si a oficiat un scurt parastas. Trupul pãrintelui a fost mutat de la mãnãstirea de maici la mãnãstirea de cãlugãri, iar pe parcursul celor 3 kilometri a fost condus de maicile si pãrintii celor douã lãcase de cult, dar si de credinciosii care începuserã sã soseascã la priveghi. ÃŽnmormîntarea va avea loc joi, 20 iunie, de la ora 12.00 si va fi precedatã de o Liturghie. Reprezentantii mãnãstirii îi roagã pe cei care vor sã-si ia rãmas bun, sã vinã si zilele acestea, pentru a evita aglomeratia în ziua înhumãrii.

„Poporul român este un popor fãrã stãpîn“

Pe patul de suferintã a fost vizitat în mai multe rînduri de credinciosi, dar si de înalti prelati ai bisericii. ÃŽnsusi Mitropolitul Moldovei l-a vizitat în mai multe rînduri, tot el dîndu-i Sfînta ÃŽmpãrtãsanie. La ultima vizitã, acesta l-a întrebat pe pãrintele Iustin despre un ultim mesaj pentru poporul român. „Pentru poporul român este un cuvînt greu de spus. Poporul român este un popor biruit, pizmuit si fortat, împins, fãrã stapîn. Poporul e fãrã stãpîn, asta e drama cea mare. Toatã lumea e fericitã, are de toate, dar nu are cine sã le încãlzeascã inima, nu are cine tine poporul într-o unitate“, au fost ultimele cuvinte ale iubitului duhovnic adresate românilor si în care se simtea tristetea pentru soarta neamului. Semn cã arhimandritul Iustin era împãcat cu soarta sa a stat si decizia de a-si alege urmasul chiar pe patul de suferintã. Astfel, la începutul lunii iunie, printr-un mesaj clar, pãrintele Iustin a anuntat cã îsi doreste ca obstea de la Petru Vodã sã fie condusã de ieromonahul Hariton Negrea de la Mãnãstirea Durãu întãrind cã „nu doresc pe nimeni altcineva“.

Pãrintele Iustin, un martir al închisorilor

Pãrintele Iustin Pîrvu s-a nãscut în satul Petru Vodã la 10 februarie 1919, primind numele de botez Iosif si avînd 4 frati mai mari. Între 1926-1931 a fãcut scoala primarã si a urmat mai bine de doi ani de scoalã complementarã. În 1936 a devenit frate la Mãnãstirea Durãu. În 1937 a fost trimis sã studieze la Seminarul Teologic de la Cernica si l-a continuat la seminarul de la Vîlcea si apoi la Roman. A fost tuns în monahism în 1940, iar în 1941 a fost hirotonit preot. În timpul rãzboiului, respectiv în perioada 1943-1944 a fost trimis preot misionar pe frontul de Est. În 1948 a fost condamnat pentru convingerile sale legionare la 12 ani de închisoare si a trecut prin închisorile comuniste de exterminare de la Aiud, Baia Sprie, Gherla si Periprava. În 1960, dupã ispãsirea pedepsei de 12 ani, a mai urmat o prelungire a condamnãrii, de 4 ani, la Aiud. A fost eliberat în 1964, prin decretul de eliberare a detinutilor politici. În perioada 1964-1966 a revenit în locurile natale, a locuit în casa pãrinteascã si a lucrat pe unde a gãsit. Din 1966 pînã în 1974 a fost preot monah la Mãnãstirea Secu, iar din 1974 în 1989 a fost preot monah la Mãnãstirea Bistrita. În 1976 efectueazã cãlãtoria (visatã mereu, din copilãrie) la Muntele Athos. În 1989 a revenit ca preot monah la Secu, pînã în 1991. În 1991 a sosit la Petru Vodã împreunã cu monahii Ignat si Calinic, unde au început punerea temeliei mãnãstirii si unde a devenit si staret. În 2000 a început construirea schitului de maici de la Petru Vodã, a clãdirilor cu chilii, a azilului de bãtrîni, a centrului de plasament pentru copii si a spitalului. Începînd din 2002 a ctitorit mai multe asezãminte monahale, dintre care amintim douã foarte importante, legate de martirii închisorilor comuniste, respectiv Schitul de la Aiud, si în prezent este în constructie Mãnãstirea Poarta Albã, ridicatã în memoria celor care au pierit la Canalul Dunãre-Marea Neagrã.

Articol afisat de 2613 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(I. ASAVEI, M. VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective