Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2013
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Sport 20 Iunie 2013
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Miriutã vrea muncã, disciplinã, seriozitate, sacrificiu, respect

• interviu cu Vasile Miriutã, antrenorul principal al echipei Ceahlãul Piatra Neamt

Vasile Miriutã se acomodeazã tot mai bine la Ceahlãul. Tehnicianul
a reafirmat cã este încîntat de conditiile de pregãtire de la Piatra
Neamt, la fel preparatorul fizic Viktor Asamoah, si a fãcut o
promisiune suporterilor: anume cã echipa va dovedi în teren
ambitie, determinare si multã concentrare, totul pentru victorie.
Acesta a analizat lotul, iar la momentul plecãrii în Slovenia îl vrea
complet în proportie de 90%. Prietenii sãi impresari au trimis deja
aproape 50 de propuneri pe adresa Ceahlãului, urmînd ca în scurt
timp unii sã aparã la probe.

A consemnat Gabriel ANDREI

Reporter: Domnule Miriutã, care a fost prima persoanã care v-a contactat de la Ceahlãul?
Vasile Miriutã: Vicentiu Iorgulescu a fost omul care m-a sunat si mi-a propus sã merg la negocieri. Eram acasã, la Baia Mare, acum douã sãptãmîni si cînd a sunat telefonul cu numãr de România am rãspuns. Nu stiam cine e. M-a surprins propunerea si m-a bucurat.
Rep.: În sufletul dumneavoastrã, ati acceptat propunerea înainte de a vã întîlni cu Gheorghe Stefan?
V.M.: As minti dacã as nega. Eram convins cã voi antrena Ceahlãul înainte sã mã întîlnescu cu domnul Stefan pe care anterior îl vãzusem doar la televizor. Discutia cu el a fost concretã, realistã si m-a bururat planul celor de la Ceahlãul. Mi-a zis cã vrea ceva nou, o schimbare care sã transforme Ceahlãul.
Rep.: Care au fost cerintele dumneavoastrã?
V.M.: Sã am libertate în tot ceea ce fac la echipã si sã lucrez cu un preparator fizic din Germania pe care îl cunosc foarte bine.
Rep.: Dupã cîteva zile petrecute aici v-ati fãcut o idee asupra lotului?
V.M.: Da. Vorbesc aici despre cei care au dus greul în ultimul campionat. Este un lot competitiv pe care îl voi mai analiza si la care voi încerca sã aduc îmbunãtãtiri. Nu vor mai veni însã multi jucãtori pentru cã si tinerii au rolul lor într-un grup si, evident, sansa lor.
Rep.: Ce trebuie sã înteleagã jucãtorii cã vreti de la ei?
V.M.: Le-am explicat clar de la prima întîlnire: muncã, disciplinã, seriozitate, sacrificiu. Si mai e ceva care conteazã cît toate cele de mai sus la un loc: respect. Dacã ne respectãm reciproc nu vom avea probleme grave.
Rep.: E clar cã nu începeti munca de la zero...
V.M.: Asa e. Am gãsit un lot bun. Sînt jucãtori care se cunosc de aproape doi ani si acesta este un mare avantaj. Existã omogenitate. Am gãsit un grup bun.
Rep.: E greu sã aduci jucãtori germani pe un salariu destul de mic, undeva la 3.000 de euro pe lunã?
V.M.: Nu vorbesc despre sumele cîstigate de jucãtori, dar e clar cã sînt mai mici decît în afarã. Am discutat cu unii pe care îi cunosc si astept rãspunsuri. Strãinii trebuie sã înteleagã cã aici se joacã fotbal, iar eu nu accept mofturi.

„Promit o echipã muncitoare, ambitioasã, încrezãtoare“

Rep.: Cunostintele dumneavoastrã în lumea impresarilor au început sã lucreze pentru Ceahlãul?
V.M.: Da, multi dintre fostii mei colegi impresari m-au sunat si mi-au fãcut propuneri. Le vom analiza si vom chema jucãtori la probe aici sau în Slovenia. Ca sã mã decit asupra lor trebuie sã-i vãd pe viu, nu doar din înregistrãri.
Rep.: Deci lotul poate suferi modificãri si-n Slovenia, în cantonament?
V.M.: Este posibil, dar pe 30 iunie, cînd plecãm acolo, vreau ca lotul pe care mã voi baza pentru campionat sã fie definitivat în proportie de 90%. Trebuie sã fie lotul pentru întregul campionat, iar în iarnã doar sã mai facem ceva retusuri.
Rep.: Lucrati cu impresari români sau strãini?
V.M.: Lucrez cu strãini pentru cã pe ei îi cunosc. Ei stiu ce vreau, asa cã e mai usor. Dar vreau sã vã spun cã într-o echipã din România lotul trebuie sã fie format în special din români. Jucãtorii nostri au valoare. Strãinii care vin aduc aici o altfel de mentalitate. Oricum trebuie fãcute alegerile cele mai bune pentru succesul echipei, iar aici intervine capacitatea antrenorilor de a lua deciziile cele mai bune.
Rep.: Aveti emotii înainte de debutul în Liga 1?
V.M.: Evident. Îmi doresc sã fiu bun, iar echipa mea la fel. Sînt ambitios de felul meu si asta vreau sã transmit echipei. Toti trebuie sã înteleagã cã nu vom intra cu teamã în teren în fata nici unui adversar.
Rep.: Chiar sînteti impresionat de baza sportivã?
V.M.: Sînt încîntat de tot ce am gãsit aici. Eu stiam cum aratã asa la prime vedere de la televizor, dar cînd vezi ce e aici îti vine sã muncesti non-stop. În România, poate CFR sã aibã o bazã mai bunã ca a noastrã. Uite si la Viktor (n.r. - Viktor Asamoah, noul preparator fizic), munceste cu mare plãcere pentru cã are cu ce si unde. Chiar îmi zicea cã nu-i vine sã creadã ce conditii avem. Si-a schimbat total pãrerea despre România.
Rep.: Le puteti promite ceva suporterilor?
V.M.: Le promit cã vor vedea o echipã muncitoare, ambitioasã, încrezãtoare si care va cãuta victoria mereu, împotriva oricui. Stiu cã nu vin prea multi oameni la stadion, dar îmi doresc sã îi readucem prin rezultate si prin evolutiile noastre.
Rep.: Dacã Ceahlãul retrogradeazã plecati?
V.M.: (zîmbeste!) Nici nu vreau sã aud acest cuvînt si nici nu-l rostesc. Cu mine Ceahlãul nu va pãti asa ceva.
Rep.: Revenind la jucãtori, veti lucra si la moral?
V.M.: Cu fiecare în parte voi discuta. Noi antrenorii trebuie sã fim buni pedagogi si sã-i «citim» pe fiecare în parte. Fiecare are caracterul sãu si cu fiecare trebuie vorbesti altfel. Le-am spus cã voi fi onest cu ei, cã le voi spune franc în fatã ce gîndesc, cã-i voi critica, dar nu în public. Totul se face în liniste si cu respect.
Rep.: Sînteti un antrenor al detaliilor cînd pregãtiti un meci?
V.M.: Da, îmi place sã stiu totul despre adversar. Mã informez si apoi informez jucãtorii. Fotbalul nu se mai joacã dupã ureche. Fiecare jucãtor de la Ceahlãul sã înteleagã cã vor fi teme pentru acasã. Se va sti 100% despre fiecare jucãtor în parte. Fiecare va primi informatii despre adversarul direct pentru a fi noi mai buni în ansamblu.

„Am furat meserie de la Jurgen Klopp si Jupp Heynckes“

Rep.: Pregãtirea fizicã a devenit un factor foarte important în fotbal...
V.M.: Foarte important. Messi sau Ronaldo nu pot fi atît de buni dacã nu sînt si bine pregãtiti fizic. Lucas e tehnic, dar dacã reuseste un dribling si nu este dublat de fortã fizicã atunci degeaba munceste.
Rep.: La capitolul detalii intrã acum si fazele fixe si duelurile «unu la unu»...
V.M.: Foarte corectã remarca. ÃŽntr-un meci între douã echipe sensibil egale ca valoare orice fazã fixã poate fi decisivã. Pe vremea cînd jucam la Energie Cottbus, 75% din meciuri le cîstigam din faze fixe. Duelurile «unu la unu» trebuie cîstigate pe picioare, fãrã fault. Asa poti surprinde adversarul si poti face diferenta într-un meci. Tactic însã, într-un fel pregãtesti un meci cu Steaua si în alt fel un meci cu Sãgeata Nãvodari.
Rep.: Care este antrenorul care vã place cel mai mult?
V.M.: Nu am unul anume. Gãsesc lucruri bune la toti. Am furat meserie de la Jurgen Klopp, antrenorul de la Borussia Dortmund cu care mã cunosc bine, si de la Jupp Heynckes, pentru cã am fost la antrenamentele lui Bayern Munchen. De fiecare datã cînd am avut timp am fost sã vãd ce lucreazã de au un asa succes. Plus cã am învãtat si de la altii.
Rep.: Care sînt jucãtorii descoperiti la Energie Cottbus si care au ajuns sus?
V.M.: Dau douã exemple. Leonardo Bittencourt a promovat la echipa mare la Cottbus dupã care a fost cumpãrat pe cîteva milioane de Borussia Dortmund. A jucat în campionat si, dacã nu mã însel, în Liga Campionilor (n.r. - Bittencourt a jucat în finalul meciului cu Manchester City în faza grupelor Ligii Campionilor). Martin Kobilanski a fost si el luat de la noi de Werder Bremen. Acestia sînt reprezentantivi, dar sînt si altii.
Rep.: Ati ajuns în fotbal la nivelul dorit ca jucãtor?
V.M.: Am ajuns la un nivel foarte bun. Dacã am fost de douã ori în echipa campionatului în Bundesliga, puteam sã mai cer ceva fotbalului? Dar si mie mi-a fost greu fãrã pregãtire fizicã.
Rep.: Ati jucat pentru Ungaria, dar v-a contactat cineva de la nationala României înainte sã debutati pentru vecini?
V.M.: A venit Ladislau Boloni la un meci de-al meu în Germania sã discutãm. I-am explicat cã pe unguri nu-i mai pot refuza dupã ce mi-au fãcut multe pentru a mã putea folosi. Ce a fost a fost.
Rep.: Carecterizati fotbalul!
V.M.: Cel mai frumos sport din lume!

Articol afisat de 1233 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(MN)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective