Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2013
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 24 Iunie 2013
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
PRÃPÃD  CU VÎNT   SI PLOAIE

PRÃPÃD CU VÎNT SI PLOAIE

• sîmbãtã, mai multe localitãti au rãmas fãrã curent electric • vîntul puternic a culcat la pãmînt culturile si a smuls din rãdãcini cîtiva copaci în zona Tîrgu Neamt • pompierii au intervenit pentru evacuarea apei din gospodãriile inundate si pentru degajarea arborilor cãzuti pe carosabil • tot la Tîrgu Neamt au fost doborîti copaci, stîlpi de iluminat, indicatoare rutiere, iar un acoperis a fost smuls de pe o casã • temperaturile vor scãdea în urmãtoarele zile, nefiind exclus sã reaparã fenomene meteo extreme •

Furtuna care s-a abãtut sîmbãtã dupã-amiazã în mai multe zone din judet a creat panicã în rîndul populatiei, dar si pagube materiale. Mai multe localitãti au rãmas fãrã curent electric, oamenii fiind nevoiti sã astepte ore bune pînã cînd echipele de specialisti au reusit sã remedieze avariile la reteaua electricã. În mai multe zone, culturile au fost culcate la pãmînt de vîntul puternic. Cele mai afectate localitãti au fost cele din zona de munte. Probleme s-au înregistrat si în orasul Tîrgu Neamt. La Borca, deversarea torentilor Leonte si Tãrîta au dat mari bãtãi de cap locuitorilor. În sprijinul acestora au venit pompierii militari din cadrul Detasamentului de Pompieri Tîrgu Neamt si Garda II Poiana Teiului. Acestia au intervenit pentru evacuarea apei din 3 locuinte din satul Soci. Salvatorii au mai executat o misiune de evacuare a apei din curtea si beciul unei gospodãrii din Tîrgu Neamt si patru misiuni de degajare a unor arbori cãzuti pe carosabil în Tîrgu Neamt si Vînãtori Neamt. De altfel, orasul de pe malul Ozanei a fost serios afectat, furtuna provocînd destule probleme. Vijelia, însotitã de ploi torentiale, a fost atît de puternicã încît a doborît mai multi copaci, atît pe domeniul public, cît si prin curtile si grãdinile oamenilor si a pus la pãmînt porumbul si diverse plante semãnate pe cîmpuri si în grãdini.
Oamenii au fost multumiti cã mãcar nu a bãtut grindina, altfel pagubele ar fi fost mult mai mari. Viceprimarul Traian Humulescu a declarat cã în parcul de lîngã Casa Culturii au fost rupti cinci arbori, iar în cãdere acestia au provocat distrugerea a douã pergole, cîteva lãmpi de iluminat si o portiune din gardul care mãrginea locul de joacã. „Ne-am organizat sîmbãtã, cu muncitori de la Eurosal si oameni de la Serviciul Voluntar pentru Situatii de Urgentã si s-a actionat cu douã fierãstraie mecanice, un IFRON si un camion pentru tãierea si transportarea lemnului gros la serã. Restul crengilor au fost îndepãrtate duminicã, cînd s-a fãcut curãtenie. A fost rupt de vînt si un molid argintiu din fata policlinicii, si i-am tãiat vîrful, în primã fazã, ca sã se poatã circula pe alee“, a spus vicele Humulescu.

Un nuc a fost scos
cu totul din rãdãcini

Edilul a mentionat si alte probleme cauzate de furtunã, cum ar fi doborîrea unui stîlp din zona Bãncii Carpatica, distrugerea unor indicatoare rutiere, dar si un acoperis smuls de la o casã din zona Pometea. Acoperisul a aterizat pe cablurile electrice, fiind nevoie de interventia pompierilor militari pentru rezolvarea situatiei. Proprietarul va fi ajutat de primãrie cu material lemnos pentru reparatiile necesare. Natura dezlãntuitã a afectat si reteaua electricã, unii locuitori rãmînînd si ieri fãrã curent, dupã ce un transformator s-a ars. Si cetãtenii din cartierul Blebea au avut emotii, pentru cã în alti ani ploile torentiale umflau pîrîul care coboarã din pãdure si le inunda gospodãriile. „Pîrîul Ungureni a venit mare, dar nu au fost probleme. Am avut oameni acolo care au monitorizat situatia“, a mai spus Traian Humulescu. Si în grãdinile de sub Cetate au fost doborîti pomi. Un cetãtean a rãmas uimit sã-si vadã nucul, înalt de aproape 10 metri, scos pur si simplu din rãdãcini, si cu coroana trîntitã peste culturile din grãdinã. Meteorologii afirmã cã, din dupã amiaza zilei de duminicã, 23 iunie, si pînã în seara zilei de marti, 25 iunie, vor fi intervale de timp cu instabilitate atmosfericã accentuatã în vestul, nordul, centrul tãrii, la deal, la munte si local, în special dupã orele amiezii si la începutul noptilor si în celelalte regiuni. Vor fi averse si cu caracter torential, descãrcãri electrice, intensificãri ale vîntului, trecãtor cu aspect de vijelie si cãderi de grindinã. Cantitãtile de apã vor depãsi 20 l/mp, iar izolat 40-50 l/mp. ÃŽn Neamt, în urmãtoarele zile vremea se va rãci, fiind asteptate si precipitatii, nefiind exclus ca fenomenele meteo extreme sã reaparã.

Articol afisat de 2075 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(R.AANEI, D.MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective