Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2013
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 26 Iunie 2013
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
PLOUÃ CU NECAZURI

PLOUÃ CU NECAZURI

• ploaia de luni dupã amiazã a lovit 11 comune si a afectat si orasele • un bãrbat din Alexandru cel Bun a fost luat de viiturã si încã nu a fost gãsit • furtuna a creat si pene de curent • viata unui copil ce depindea de un aparat electric a fost salvatã de generatorul oferit de pompieri • 9 persoane au rãmas izolate pe o „insulã“ de pe Ozana, fiind salvate cu bãrcile • în anexa Vãleni, mai multe case au fost avariate • trei masini au fost avariate de copacii doborîti de vînt la pãmînt •

Furtuna violentã ce s-a abãtut asupra judetului Neamt luni dupã amiazã a creat pagube importante si, din nefericire, a luat si o viatã. A cãzut o cantitate atît de mare de apã încît canalizãrile si pîraiele nu au mai fãcut fatã, astfel încît s-au revãrsat peste case si au inundat sute de hectare de culturi agricole. Potrivit evaluãrilor fãcute de Prefecturã marti dimineatã, au fost afectate 11 comune cu 19 sate unde au fost lovite de puhoaie 106 gospodãrii, case sau anexe. Un pod a fost distrus, iar alte 24 de podete au fost avariate de forta apelor. Mai multe drumuri, sãtesti, comunale sau judetene au fost si ele grav avariate, unele fiind acoperite cu mîl si aluviuni, altele fiind rupte de puhoaie. Au avut de suferit 0,25 km de drum national, peste 7 kilometri de drum judetean si 11 kilometri de drumuri comunale sau sãtesti. Au fost inundate aproape 8 hectare de teren arabil, mai bine de 10 hectare de fînete si peste 50 de hectare de pãsune, iar fîntînile din multe localitãti au devenit nefolosibile, fiind colmatate de mîl. Din pãcate, fenomenele meteo periculoase au fãcut si victime. Un bãrbat de 43 de ani, din Alexandru cel Bun, Vasile C., a avut parte de un sfîrsit tragic. Bãrbatul, care era voluntar la SVSU Alexandru cel Bun, a alunecat în pîrîul Valea Mare si a fost luat de viiturã, fãrã a mai putea fi salvat. Echipele de salvatori au plecat imediat în cãutarea lui dar, din pãcate, acesta nu a fost încã gãsit. Cãutãrile au fost reluate marti dimineatã, tot fãrã rezultat. Sansele ca bãrbatul sã mai fie în viatã sînt aproape nule. Alte 9 persoane au avut noroc si au scãpat cu viatã dupã ce, din cauza apelor crescute, au rãmas izolate pe o insulã din mijlocul rîului Ozana. Oamenii erau din comuna Timisesti si se aflau cu oile la pãscut. Pompierii de la Tîrgu Neamt au intervenit pentru salvarea lor cu o autospecialã cu apã si spumã si cu o barcã. 6 dintre persoane au fost luate astfel si aduse la mal, alte trei refuzînd sã plece si sã-si lase animalele captive în mijlocul apelor. Marti dimineatã oamenii erau în continuare pe insula respectivã, dar s-a pãstrat legãtura cu ei, iar vestea bunã este cã nivelul rîului era în scãdere. Pompierii militari au avut o sarcinã mai mult decît dificilã, fãcînd cu greu numãrului mare de apeluri venite la 112. Vîntul puternic a doborît mai multi copaci în Piatra Neamt, iar trei autoturisme au fost avariate. Pe strada Ozanei, un copac doborît de vîntul puternic a avariat douã autoturisme, o Skoda si un Volkswagen. Un alt arbore a cãzut peste un Volkswagen Touareg, parcat pe strada Mihai Eminescu. Salvatorii au mai intervenit pentru a elibera partea carosabilã de un arbore cãzut pe B-dul Dacia si un altul cãzut pe strada Tineretului.

Pene de curent în tot judetul

Ploile puternice si vîntul au afectat grav si retelele de energie electricã, multe localitãti rãmînînd în beznã luni seara, dar si pe parcursul noptii. Dacã acest lucru a creat mult disconfort, pe un copil putea sã-l coste viata. Bãietelul, de 2 ani, din satul Magazia, comuna Crãcãoani, suferã de o gravã insuficientã respiratorie si este dependent de un aparat de oxigen care functioneazã doar la curent. Familia micutului a sunat disperatã la 112 si a anuntat situatia. Pompierii de la ISU au mers la familia respectivã si i-au oferit un generator care a asigurat energia electricã a locuintei pînã la realimentarea de la reteaua publicã. Si în Piatra Neamt s-a stat luni seara în beznã, fiind afectate mai multe transformatoare. Nici retelele de telefonie mobilã nu au functionat pentru cîteva ore, cauza fiind furtuna. O situatie criticã a fost si în zona Slobozia unde autoritãtile se asteptau la un debit urias al rîului Cracãu, motiv pentru care mai multe echipaje de urgentã au petrecut noaptea de luni spre marti monitorizînd fluxul apei. Din fericire, debitul a fost în limite rezonabile, astfel încît nu a fost nevoie de o evacuare a populatiei, asa cum se temeau reprezentantii Comitetului pentru Situatii de Urgentã. Prefectul George Lazãr, care a fost prezent luni seara în mai multe puncte critice din judet, a tinut sã le multumeascã tuturor celor care au fost pe baricade: „Vreau sã multumesc tuturor celor care în ultimele 24 de ore au fost permanent la datorie pentru prevenirea unor dezastre si sã-i felicit pentru modul exemplar în care si-au fãcut datoria“.

Pîrîul Bisericii a fãcut prãpãd în anexa Vãleni

Ieri, urmele furtunii care s-a abãtut asupra anexei Vãleni, ce apartine de orasul Piatra Neamt, încã erau vizibile. Un miros puternic de mîl, curti pline cu apã si mizerie adusã de viiturã si oameni disperati. Sprijiniti de pompierii militari, familiile afectate se strãduiau sã mai salveze cîte ceva. Oamenii si-au scos în grãdini, în zonele mai înalte, hainele, lenjeria, canapelele sã se zvînte de ploaie. Altii scoteau apa din curti, molozul din case si din beciuri. ÃŽnsã cele mai afecatate au fost familiile care locuiesc pe strada Muntelui, situatã în apropierea albiei pîrîului Bisericii. Pe timpul verii, pîrîiasul aproape cã seacã, însã luni dupã amiazã, ploile puternice l-au adus la un nivel care a pus în pericol gospodãriile oamenilor. ÃŽn amonte, în apropiere de cantonul silvic, un podet s-a înfundat cu resturi de lemn (butuci, crengi etc), iar în momentul în care „barajul“ a cedat s-a format o viiturã care a mãturat tot în cale. Puterea apei a smuls efectiv blocurile din beton de pe marginea albiei si a distrus cîteva gabioane. Valul de apã, plin de mîl si resturi vegetale a intrat prin curtile oamenilor, distrugînd garduri, grajduri, cotete, grãdini si partial o casã. „Asa ceva nu am mai vãzut. Viitura mi-a smuls o bunã parte din gard si mi-a intrat în casã. Curtea îmi este plinã de crengi si mîl. Efectiv în astfel de situatii nu ai ce sã faci decît sã te rogi la Dumnezeu sã se opreascã ploaia“, a declarat o sãteancã ce a rãmas fãrã un porc si cîteva gãini. ÃŽn imediata apropiere se aflã casa lui Costicã Epanu si a mamei sale, în vîrstã de 84 de ani, care si-a sãrbãtorit ziua chiar luni. „Am 60 de ani si am trãit în cea mai mare parte aici, însã nu-mi amintesc sã fi fost asa o nenorocire vreodatã. Mi-a distrus douã camere din casã si am rãmas fãrã multe bunuri. Mi-a luat televizorul, aragazul, butelia, actele de identitate. Noroc cã am fugit, pentru cã altfel mã lua si pe mine. Am avut un coser plin cu porumb pe care mi l-a luat apa. Gardurile sînt rupte. Ce mai, o nenorocire!“, a declarat Costicã Epanu.

Articol afisat de 2535 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M. VASILACHE, D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective