Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2013
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 4 Iulie 2013
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

SEFUL CJ „TUNÓ SPRE APA SERV

• CJ a primit mai multe notificãri prin care i s-a anuntat cã existã suspiciuni în privinta unor proiecte derulate de Apa Serv • circa 50 de miliarde de lei vechi reprezintã corectiile la acestea • presedintele Culitã Tãrâtã crede cã aceste greseli se datoreazã managementului deficitar • tot el spune cã Apa Serv protejeazã marii datornici în detrimentul populatiei •

Presedintele Consiliului Judetean, Culitã Tãrâtã, si-a prezentat miercuri, 3 iulie, raportul de activitate de la preluarea mandatului, în iunie 2012. A prezentat realizãri, proiecte în derulare, dar si cîteva dintre ofuri, deoarece nu a reusit sã facã ce si-a dorit în anumite domenii. Printre acestea s-a numãrat si situatia delicatã de la Apa Serv. Seful administratiei nemtene a fost uimit anul trecut, la preluarea mandatului, de pretul foarte ridicat al apei potabile si si-a propus sã facã ceva pentru a-l reduce. Din pãcate, în ciuda rapoartelor de audit, a controalelor fãcute si a neregulilor depistate, lucrurile au rãmas neschimbate, justificarea furnizorului de apã fiind cã majorãrile de pret au fost impuse prin clauzele contractuale ale programului de modernizare ISPA derulat din 2009 încoace si care prevedea scumpiri anuale. „Rezultatele auditului fãcut de noi la Apa Serv s-au concretizat printr-un dosar penal întocmit împotriva actualului manager, Dughir Cãtãlin si a fostului director, Neculai Ivanov, acestia fiind acuzati de abuz în serviciu contra intereselor publice si de fapte de coruptie. Dosarul respectiv a fost declinat de Politie pe 21 mai Parchetului de pe lîngã Judecãtoria Piatra Neamt si acum asteptãm concluziile procurorilor. Pe de altã parte, nu mã poate convinge nimeni cã nu se putea face ceva pentru reducerea tarifelor la apã în ciuda acelor clauze contractuale. Se putea majora pretul într-un procent mai mic sau se puteau reduce cheltuielile în alte activitãti astfel încît populatia sã plãteascã mai putin. Mi se pare inacceptabil ca o companie care a beneficiat de lucrãri de îmbunãtãtire si modernizare a sistemului de furnizare a apei potabile în valoare totalã de 28,9 milioane de euro sã aibã pierderi de aproape 60% iar populatia sã plãteascã unul dintre cele mai mari preturi din tarã. Atunci, care a mai fost rostul acestor proiecte?“, s-a întrebat retoric seful CJ.

Proiecte europene suspecte de nereguli

Compania Apa Serv a derulat în ultimii ani o serie de proiecte cu finantare europeanã, iar în baza acestora a încheiat contracte cu diverse firme pentru lucrãri. Din pãcate, organismele europene, care au acordat finantãrile, au constatat cã unele aspecte din aceste investitii nu ar fi tocmai în regulã si au anuntat cã nu vor achita anumite sume. Anul acesta, CJ, ca principal actionar al Apa Serv, a primit mai multe notificãri de unde a reiesit cã în total ar trebui sã suporte aproape 50 de miliarde de lei vechi din bugetul judetului, din cauza neregulilor în derularea proiectelor furnizorului de apã. „Curtea de Conturi a stabilit cã, în cazul unor proiecte, anumite cheltuieli în valoare de circa 500.000 de euro au fost considerate neeligibile. Ca si cum asta nu ar fi fost de ajuns, din cauza managementului «eficient» al sefilor de la Apa Serv, Consiliul Judetean a primit mai multe notificãri, în ianuarie, februarie si aprilie anul acesta, prin care ni se semnala cã într-un proiect în valoare de 13,4 milioane de lei s-au fãcut corectii de 921.000 de lei, adicã de 9,2 miliarde de lei vechi, existînd suspiciuni de nereguli. ÃŽntr-un alt contract, încheiat de Apa Serv cu o firmã din Franta, în valoarea de 14,1 milioane de lei s-au fãcut corectii de 94.000 de lei, adicã aproape încã 1 miliard. ÃŽn altul, în valoare de nu mai putin de 73,8 milioane de lei, încheiat cu o firmã din Spania, corectiile sînt de 3,84 de milioane de lei. Noi, ca administratie publicã, am contestat toate aceste corectii chiar dacã sîntem constienti de mizeria din curtea proprie“, a adãugat seful CJ Neamt. ÃŽn total, corectiile, adicã sumele considerate neeligibile pe care trebuie sã le suporte administratia judetului în contul societãtii se ridicã la aproximativ 50 de miliarde de lei vechi.

Marile societãti, favorizate, consumatorul de rînd, debransat

Compania Apa Serv mai este acuzatã de seful executivului nemtean de faptul cã, în timp, s-a dovedit extrem de blîndã cu marii datornici, dar a fost foarte exigentã cu consumatorii casnici, pe care i-a debransat fãrã milã chiar în perioade de caniculã. Potrivit informatiilor primite de administratia nemteanã, marii consumatori de apã ai judetului ar avea datorii totale de 14 milioane de lei, bani neîncasati. „Aceste firme vin cu tot felul de esalonãri si cred cã dacã se trage de timp datoriile se prescriu. De ce Apa Serv nu face demersuri sã ia banii de la aceste firme mari, dar executã amãrîtul de rînd? Continui sã cred cã acolo se întîmplã multe lucruri necurate si vreau sã le spun tuturor cã nu mã las pînã cînd nu voi afla adevãrul si nu vom rezolva lucrurile“, a concluzionat presedintele Tãrâtã. Am solicitat un punct de vedere de la Apa Serv în toate aceste probleme, dar pînã la încheierea editiei nu am primit nici un rãspuns.

Articol afisat de 1746 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective