Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2013
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 11 Iulie 2013
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
PERGODUR, 10 ANI DE   ANCHETE NEFINALIZATE

PERGODUR, 10 ANI DE ANCHETE NEFINALIZATE

• începute în 2003, cercetãrile în cazul Pergodur nu au fost finalizate nici pînã în acest moment • dosarul se aflã în lucru la Parchetul de pe lîngã Judecãtoria Piatra Neamt din vara lui 2011 • anterior, cazul a mai fost cercetat, pe rînd, de DNA, DIICOT si Parchetul Judetean • cercetãrile ar urma sã stabileascã, printre altele, cine se face vinovat de iesirea din tarã a unei masini de hîrtie • în acte, utilajul figura ca fier vechi, însã dupã ce a ajuns în Spania a fost reasamblat si vîndut în Mexic • prejudiciul ar fi de vreun milion de euro •

Ca multe alte privatizãri fãcute în Neamt în perioada post decembristã, si cea a societãtii Pergodur a fost una cu cîntec. Afacerile derulate ulterior aici, cînd firma si-a schimbat denumirea în douã rînduri (Pergodur International si Pergo Paper) au atras atentia oamenilor legii. Se întîmpla prin 2003, cînd politistii au deschis Dosarul Pergodur, o anchetã care bate pasul pe loc cu gratie. Au trecut 10 ani de cînd au demarat verificãrile în acest dosar, iar cercetãrile nu au fost nici acum finalizate. Ca si în alte cazuri, dosarul a fost plimbat cu succes între parchete. De la Politie la DNA cu returnare. A urmat varianta DIICOT, cu returnare si aici cãtre Parchetul Judetean, ca sã poposeascã în cele din urmã la Parchetul de pe lîngã Judecãtoria Piatra Neamt, unde se aflã din vara anului 2011. Acest „ping-pong“ fãcut cu Dosarul Pergodur a avut la bazã justificãri solide, principiul competentei de solutionare fiind suveran. Cã au trecut ani de zile pentru ca sã se stabileascã în sfîrsit cine este competent este o cu totul altã poveste. Ceea ce ar trebui sã-i îngrijoreze pe anchetatori este faptul cã de la începutul cercetãrilor au început sã moarã învinuitii. ÃŽn 2009, unul dintre italienii cercetati s-a dus la Domnul si nu este exclus ca povestea sã se repete, mai ales cã multi dintre cei vizati au vîrste înaintate. Nici acest lucru, dar nici suspiciunile privind existenta unei implicãri a Mafiei italiene în aceastã poveste nu i-a fãcut pe anchetatori sã urgenteze finalizarea dosarului. Trebuie precizat cã politistii de la Serviciul de Investigare a Fraudelor, care au lucrat în acest dosar, au ajuns la concluzia cã nu este exclus ca unele personaje vizate în anchetã sã aibã legãturi cu Mafia italianã.

Oficial le merge bine

La cum se desfãsoarã lucurile, persoanele învinuite au toate motivele de bucurie, timpul lucrînd în favoarea lor. Nu este exlus ca în curînd o parte din faptele invocate sã se prescrie, asa cã nimeni nu va mai plãti pentru eventuale ilegalitãti comise la fostul Pergodur. „Dosarul este în lucru la Parchetul de pe lîngã Judecãtoria Piatra Neamt si se efectueazã cercetãri pentru sãvîrsirea infractiunilor de asociere în vederea sãvîrsirii de infractiuni, fals în declaratii si împrumutul sau folosirea cu rea credintã a bunurilor sau creditului societãtii în scop contrar intereselor acesteia. ÃŽn cauzã sînt mai muti învinuiti printre care si cetãteni italieni“, a declarat procurorul Cristina Luca, purtãtor de cuvînt al Parchetului de pe lîngã Judecãtoria Piatra Neamt.
Dupã ani si ani de verificãri, în luna mai 2007, politistii de la investigarea fraudelor au considerat cã se impune începerea urmãririi penale împotriva a trei italieni si patru români (un fost director, contabila si doi lichidatori judiciari). La vremea respectivã, propunerea politistilor a fost însusitã de procurorul de caz, care a confirmat începerea urmãririi penale. Faptele imputate atunci au fost cele de bancrutã frauduloasã, utilizarea bunurilor societãtii cu rea-credintã, împrumuturi sub orice formã de la societate si fals în înscrisuri sub semnãturã privatã. La capitolul învinuiti erau mentionati Antonio C., de 65 de ani (n.n. - vîrsta din anul 2007), Andreea D., de 40 de ani, italieni cu resedinta în Piatra Neamt, Mihai I., de 65 de ani, din Piatra Neamt, Laura T., de 34 de ani, din Piatra Neamt, Giacomo S. de 66 de ani, cu domiciliul în Italia, George G., de 46 de ani, si Viorel S., de 60 de ani.

Mexicanii produc hîrtie cu masina de la Pergodur

Politistii si-au fãcut treaba, în sensul cã au reusit sã stabileascã pas cu pas manevrele care au dus la spolierea fostei societãti, astãzi rasã de pe fata pãmîntului. Lucrãtorii de politie au stabilit cã cele sapte persoane mentionate, în intervalul 2003-2005, ar fi înstrãinat în dauna creditorilor active constînd în utilaje de fabricare a hîrtiei, mãrfuri si terenuri. Bunurile respective au ajuns în proprietatea unei firme italiene, parte si ea a societãtii din Piatra Neamt si a alteia din Satu Mare. Anchetatorii au mai descoperit cã dupã declansarea procedurii falimentului, cei doi lichidatori desemnati ar fi înstrãinat activele rãmase cãtre o altã societate din Piatra Neamt, datoriile cãtre creditori însumînd 6 milioane de lei. De departe, cea mai dubioasã afacere a reprezentat-o înstrãinarea masinii de hîrtie. ÃŽn decembrie 2003, masina nr. 5 de hîrtie, fabricatã în anul 1986 si închisã imediat dupã ce sectia de celulozã si-a dat duhul, a fost vîndutã. Cercetãrile au scos la ivealã faptul cã utilajul a fost dezmembrat bucatã cu bucatã, fiind scos din tarã prin Biroul Vamal Piatra Neamt, în acte fiind trecut „fier vechi“. Pretul „fierului vechi“, ambalat în vreo 9 autocamioane, a fost de aproximativ 200.000 de euro. Masina de hîrtie a avut ca punct de destinatie Spania. Aici a fost vopsitã, dupã care „mãritatã“ tocmai în Mexic, unde o firmã a achitat milioane de euro pentru ea. Astea fiind constatate, politistii au declinat dosarul la DNA. Procurorii anticoruptie si-au declinat si ei competenta cãtre procurorii DIICOT care, la rîndul lor, l-au pasat Parchetului Judetean Neamt, iar de aici la Parchetul Local. Pentru cei care au uitat: Pergodur SA a intrat în faliment la putin timp dupã ce a fost preluatã de cîtiva oameni de afaceri italieni. Marfã de sute de mii de euro a plecat de la Pergodur cãtre o firmã italianã, iar banii nu au mai ajuns niciodatã în contul firmei pietrene. Si ar mai fi multe de spus. Probabil, nemtenii vor afla mai multe despre beneficiile acestei privatizãri dacã dosarul va fi finalizat vreodatã. Cît despre presupusii vinovati, acestia pot sta linistiti. Timpul lucreazã în favoarea lor.

Articol afisat de 1845 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU, G. MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective