Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2013
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 12 Iulie 2013
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Nasc si în rural elevi de exceptie

• douã adolescente din mediul rural au reusit performanta de a obtine 10 pe linie la admiterea la liceu • Andreea Ciobanu a urmat cursurile Scolii „Emanuel Rigler“ din Stefan cel Mare, iar Andrada Eva Liceul „Vasile Alecsandri“ din Sãbãoani • fetele spun cã sucesul se datoreazã muncii, profesorilor implicati si familiei • ambele performere au tatii plecati la muncã în strãinãtate si amîndouã vor sã devinã medic

Contrar multor pãreri preconcepute ce spun cã performantã în educatie se face la oras, douã eleve demonstreazã cã nu are nici o importantã mediul din care provii dacã vrei sã muncesti si dacã ai dascãli dedicati care sã te ajute. Anul acesta, la admiterea la liceu au fost 5 note de 10, copiii avînd media 10 atît în cei patru ani de gimnaziu, dar si la ambele probe de evaluare. Dacã trei dintre performeri proveneau din scoli din Piatra Neamt si Tîrgu Neamt, doi veneau din mediul rural, lucru care nu i-a împiedicat sã obtinã nota maximã si sã dea „ceatã“ multor orãseni în care pãrintii au investit mii si mii de lei în meditatii si care au avut tot felul de avantaje doar visate de copiii de la tarã. Cele douã medii de 10 pe linie obtinute în rural au apartinut Andreei Ciobanu, de la Scoala „Emanuel Rigler“ din comuna Stefan cel Mare si Andradei Rafaela Eva, de la Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri“ din comuna Sãbãoani.

Andreea, elevul ideal

Andreea Ciobanu este caracterizatã de profesoara ei de matematicã drept un copil extrem de inteligent, cu o minte sclipitoare si foarte dedicatã muncii. Pe scurt, elevul ideal. „Andreea Ciobanu, copilul ideal asa cum am numit-o noi, reuneste trãsãturile elevului model: mereu receptivã, mereu pregãtitã pentru lectii, mereu dornicã de cunoastere. ÃŽnzestratã cu o inteligentã sclipitoare si cu o dorintã de muncã pe mãsurã, ne-a impresionat întotdeauna prin respectul deosebit acordat scolii si profesorului, prin modestie si prin tinuta impecabilã. Scoala noastrã a mai avut elevi de 10, dar Andreea Ciobanu obtinînd 10 pe linie ne-a fãcut sã fim mîndri de noi, dovedind cã si în mediul rural existã copii de exceptie, îndrumati de profesori deosebiti“, a spus profesor Carmen Smarandei, directoarea Scolii Stefan cel Mare. Andreea este singurul copil la pãrinti, dar viata nu a tinut-o mereu în puf, tatãl ei fiind plecat la muncã în strãinãtate si a fost crescutã mai mult de bunicã. Eleva de 10 pe linie s-a înscris la clasa de Stiinte ale Naturii de la Colegiul „Petru Rares“ si la finalul liceului viseazã sã meargã la Medicinã. „Notele obtinute nu au fost un efort deosebit, am învãtat si totul a venit de la sine. O mare parte din merit au profesorii care m-au încurajat si m-au îndrumat mereu si care mi-au devenit modele în viatã. Vreau sã dau la Medicinã cînd voi termina liceul si sper sã nu mã rãzgîndesc pe parcurs“, a spus modestã Andreea Ciobanu. Fata va face naveta pe timpul liceului, dar pînã atunci nu se gîndeste decît la o binemeritatã vacantã la mare pe care o va petrece luna viitoare, cu familia.

Andrada se viseazã pe podium si la liceu

Liceul din Sãbãoani a depãsit demult statutul de scoalã ruralã, aici fiind o adevãratã pepinierã de olimpici care au luat premii peste premii. Este o scoalã de elitã ce si-a cîstigat statutul prin mediile mari de la admitere si bacalaureat si care a confirmat si anul acesta, atît prin media de 10 la admitere, dar si prin promovabilitatea foarte mare la bac. Andrada Rafaela Eva este cea de-a doua elevã din mediul rural aflatã în topul „decarilor“ nemteni de la evaluare. Fata s-a înscris deja la clasa de Stiinte ale Naturii de la Colegiul „Roman Vodã“, iar la final vrea sã devinã medic. „Rezultatul de la evaluare este rodul muncii de zi cu zi. Nu este nimic spectaculos. ÃŽnvãtãtura de zi cu zi este singura cale spre succes, spre realizare. De-a lungul celor opt ani de scoalã am fost sustinutã de familie si de profesori - ei au avut încredere în mine, m-au încurajat sã particip la concursuri si sã accept noi si noi provocãri. Le multumesc tuturor pentru ceea ce au fãcut pentru mine si îmi doresc sã rãmîn si la Colegiul «Roman Vodã» tot pe podium“, spune adolescenta, care ar dori sã urmeze peste patru ani cursurile unei facultãti de medicinã. Aceasta mai are un frate mai mic, acasã a rãmas doar cu mama, tatãl fiind plecat în strãinãtate pentru a-si întretine familia. Notele bune obtinute, dar si spiritul ei extrem de echilibrat aratã cã, într-un mediul favorabil, copiii pot „înflori“ si obtine rezultate peste asteptãri. Directoarea liceului din Sãbãoani este foarte mîndrã de reusita Andrei, dar are si alti elevi pe care îi considerã demni de podium. „Cei mai multi dintre copiii nostri sînt elevi foarte buni. Chiar avem cu ce sã ne lãudãm, iar notele obtinute de Andra au încununat si munca noastrã, a dascãlilor. Din punctul meu de vedere, succesul constã în implicarea profesorilor, ambitia si munca elevilor, dar si în sprijinul necontenit al familiilor. Andra este un copil foarte bun la toate materiile, obtinînd premii la concursuri de chimie si discipline umane. Sînt sigurã cã la liceu va avea parte numai de rezultate frumoase“, a declarat profesor Ioana Ciobanu, directorul Liceului „Alecsandri“.

Articol afisat de 1919 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective