Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2013
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 15 Iulie 2013
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Reteaua asasinilor, arestare peste Prut

• procurorii bucuresteni au dat de urma celui care l-ar fi angajat pe basarabeanul Vitalie Proca sã-l execute pe Mironescu, la comanda fratilor Mararu • Ion Drutã, zis „Vanea“, este cel care i-ar fi procurat armele lui Proca • el a fost prins în Republica Moldova, în baza unui mandat european de arestare • Drutã este implicat si în alte actiuni sîngeroase

Procurorii bucuresteni au mai fãcut un pas important în dosarul fratilor Bogdan si Rãzvan Mararu, acuzati fiind cã ar fi tocmit un ucigas plãtit pentru a-i suprima viata rivalului lor de moarte Dumitru Mironescu. Incidentul a avut loc pe 26 noiembrie anul trecut, la Bucuresti, cînd cel tocmit de Marari, basarabeanul Vitalie Proca, a împuscat un nevinovat dupã ce a stat 10 zile la pîndã pentru a-l dibui pe Mironescu. Dupã încarcarerea fratilor Mararu, pe 13 februarie 2013, oamenii legii au extins cercetãrile si au stabilit cã cel care i-a pus în legãturã cu Proca este basarabeanul Ion Drutã, zis „Vanea“. Pe 6 iulie 2013, Tribunalul Bucuresti l-a arestat în lipsã pe Drutã, dupã care, pe numele lui a fost emis un mandat european de arestare si a fost dat în urmãrire internationalã. Vineri, 12 iulie, Drutã a fost arestat în Republica Moldova. El este acuzat de complicitate la omor calificat dupã ce, la cererea fratilor Mararu, l-a gãsit si l-ar fi angajat pe Proca. Tot Drutã este cel care i-ar fi fãcut rost asasinului profesionist de armele cu care a executat misiunea. „Din mijloacele de probã administrate în cauzã, precum si din valorificarea unor date puse la dispozitie de cãtre autoritãtile judiciare competente din Republica Moldova în baza comisiei rogatorii internationale dispuse de Parchetul de pe lîngã Tribunalul Bucuresti, a reiesit cã, în perioada octombrie-decembrie 2012 inculpatul Drutã Ion a fost cel care, la solicitarea inculpatilor (instigatori) Mararu Bogdan Anton si Mararu Razvan-Nicolae, a gãsit un asasin plãtit capabil sã punã în aplicare planul acestora, respectiv asasinarea lui Mironescu Ioan Dumitru, si a facilitat intrarea pe teritoriul României a inculpatului Proca Vitalie, în data de 14 noiembrie 2012“, dupã cum se aratã în comunicatul procurorilor.

Drutã, cãlãuza lui Proca

Conform actelor de urmãrire penalã, Drutã a venit din Basarabia la Roznov si s-a întîlnit cu fratii Mararu la locuinta acestora, în noaptea de 20/21 octombrie 2012. Mararii îi ceruserã ajutorul pentru a angaja un asasin plãtit care sã-l ucidã pe Mironescu. „Vanea“ l-a ales pe Proca, i-a obtinut o invitatie de sedere în România de la un apropiat al lui, dupã care i-a fãcut rost de vizã. Pe 14 noiembrie Proca a intrat în tarã prin Vama Sculeni. A doua zi, la Roznov a venit un martor de la Gura Humorului, care le-a adus fratilor Mararu un autoturism Audi A6, masina fiind predatã lui Proca pentru a avea cu ce se deplasa. Drutã l-a adus pe Proca la Bucuresti si i-a gãsit cazare. „Cu ocazia întîlnirii din data de 15 noiembrie 2012, la Roznov, inculpatii (instigatori) Mararu Rãzvan-Nicolae si Mararu Bogdan Anton i-au predat inculpatului Proca Vitalie autoturismul Audi A6 (înmatriculat în Bulgaria) pentru a-l folosi la comiterea faptei în Bucuresti (unde locuia persoana vizatã, Mironescu Ioan Dumitru), precum si datele necesare pentru identificarea tintei“, au apreciat anchetatorii. Pînã în Capitalã, Proca a fost urmat de Drutã care conducea un BMW seria 5. Cei doi au mers în cartierul Vitan unde Drutã i-ar fi arãtat lui Proca blocul în care stãtea Mironescu. Pe 16 noiembrie Drutã s-a întors în Republica Moldova si a asigurat comunicarea între Marari si Proca. ÃŽn acest scop fratii Mararu au activat trei cartele pe care le-au folosit exclusiv pentru aceste conversatii. Rãmas singur, Proca l-a urmãrit timp de 10 zile pe Mironescu, pînã pe 26 noiembrie cînd a executat mai multe focuri de armã asupra lui Rãzvan Isãilã, un nevinovat care semãna cu Mironescu. Proca a folosit pistolul mitralierã AK74 si, cînd a vãzut cã victima nu a decedat, a coborît si cu un pistol Makarov de 9 mm a executat mai multe focuri asupra lui Rãzvan Isãilã prin geamul portierei dreapta si parbriz. Apoi a aruncat armele la locul atacului si s-a fãcut nevãzut. A doua zi, a plecat din Bucuresti si pe 2 decembrie, a pãrãsit România pe unde a venit, adicã prin Vama Sculeni. A fost prins la Moscova pe 6 februarie 2013, iar pe 11 iunie Interpol Moscova a admis cererea autoritãtilor române pentru extrãdare.

Un nume sîngeros în Republica Moldova

Ion Drutã, zis „Vanea“, este acuzat cã ar fi comandat un triplu asasinat în Chisinãu, în anul 2000. Victimele, Ilie Buruianã, Mihai Guzun si Andrei Plãmãdealã, trei hoti moldoveni de masini de lux, au fost rãpiti, torturati si executati cu pistoale automate. Cadavrele lor, incinerate, au fost îngropate într-o pãdure. Acolo au zãcut pînã în 2009, cînd cadavrele au fost dezgropate si identificate. Anchetatorii au stabilit cã escadronul de asasini a fost condus de Robert Gîrleanu, cu dublã cetãtenie, românã si moldoveanã, care a actionat împreunã cu trei complici. Gîrleanu a fost prins în România, într-un caz de contrabandã cu tigãri. ÃŽntr-o halã a unei firme din Urziceni au fost descoperite mii de baxuri de tigãri provenind din Moldova si Ucraina. Taxele vamale neachitate aferente capturii depãseau suma de un milion de euro. Robert Gîrleanu a fost eliberat si trimis în judecatã. Asta pînã în iunie 2011, cînd a fost din nou arestat la Bucuresti, de data aceasta la cererea politiei moldovene, în dosarul triplului omor. A fost inculpat în decembrie 2011 cauza fiind la Tribunalul Bucuresti. Drutã a fost trimis în judecatã, în Moldova, în octombrie 2010, ca organizator la omorul premeditat în privinta a trei persoane, în scopul ascunderii unei alte infractiuni, profitînd de neputinta victimei de a se apãra, fiind condamnat la 20 de ani de detentie.

Si reteaua lui Mironescu a pierdut un pion

La finele sãptãmînii trecute a mai avut loc o altã retinere, de aceastã datã pe linia lui Dumitru Mironescu. Procurorii anticoruptie i-au retinut pe Tiberiu Cristodorescu, Gheorghe Rusu (fost Corduneanu) si pe Gheorghe Clapon, pe care-i acuzã de trafic de influentã. Acestia ar fi primit 40.000 de euro de la o persoanã cu promisiunea cã pot interveni pe lîngã judecatorii Curtii de Apel Iasi pentru a-i reduce pedeapsa. Cristodorescu este un apropiat al lui Mironescu si l-ar fi gãzduit pe acesta la Iasi dupã atacul din 2011 din localitatea Lilieci, Bacãu, unde Mironescu era sã fie ucis în bãtaie de opt persoane. Din cauza prieteniei cu Mironescu, Tiberiu Cristodorescu a fost si tinta unei tentative de omor. Totul s-a întîmplat în septembrie 2005 cînd Vasile Rodideal, nasul lui Gheorghitã Mararu, ar fi pus la cale asasinarea lui Cristodorescu. Rodideal ar fi contactat tot niste basarabeni pentru a arunca în aer masina lui Cristodorescu, dar planul a fost abandonat dupã ce pãrtile s-au prins cã discutiile telefonice sînt interceptate. Rodideal nu a renuntat la ideea de a-l ucide totusi pe Cristodorescu, si un nou atac a fost pus la cale curînd. Victima urma a ajunge la o petrecere unde trebuia executatã, dar planul nu a functionat deoarece Cristodorescu nu a mai ajuns la balul cu pricina.

Articol afisat de 1630 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective