Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2013
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 14 August 2013
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Descoperiri remarcabile   în mãruntaiele Neamtului

Descoperiri remarcabile în mãruntaiele Neamtului

• este vorba despre un pandantiv vechi de peste 20.000 de ani, gãsit în timpul unor sãpãturi din zona Bîtca Doamnei • începînd de mîine, rãmãsitele „Pustnicului“ - Sfîntul Iosif de la Vãratec vor putea fi vãzute de credinciosi la lãcasul de cult •

Judetul Neamt si-a scos la suprafatã douã averi nevãzute de ochiul oamenilor pînã acum: un pandantiv vechi de peste 20.000 de ani si rãmãsitele „Pustnicului“ - Sfîntul Iosif de la Vãratec, care vor putea fi vãzute de cãtre credinciosi începînd de joi, 15 august. Prima descoperire, pandantivul, apartine unor arheologi din Tîrgoviste, care desfãsoarã un santier paleolitic la Piatra Neamt, în Poiana Ciresului, la vãrsarea pîrîului Doamna în lac. Dupã cum a declarat Gheorghe Dumitroaia, director al Complexului Muzeal Judetean Neamt, pandantivul este al treilea obiect de podoabã de acest fel descoperit în România. Arheologii sustin cã cercetãrile din acest an au scos la ivealã si alte artefacte de mare importantã pentru întregirea imaginii asupra culturii gravetiene de pe teritoriul României, dintre care se distinge o lamã foarte mare pentru aceastã etapã, de 11 centimetri lungime si cîtiva centimetri lãtime, realizatã din silex, cu trasãturi tehno-tipologice particulare.
Descoperirea de la Piatra Neamt constã dintr-un superb pandantiv din piatrã, frumos si complex gravat cu motive geometrice, recuperat dintr-un strat care apartine culturii gravetiene, vechi de peste 20.000 ani, vechime constatatã prin datãri radiometrice prin metoda C-14. Podoaba, veche de peste 200 de secole din pãmîntul de la Poiana Ciresului va ajunge la muzeul din Tîrgoviste, pentru cã din aceastã localitate se asigurã fondurile pentru desfãsurarea lucrãrilor si într-un viitor nu prea îndepãrtat va fi expusã pentru a fi vãzutã de public.

Sfîntul Iosif de la Vãratec

Altã descoperire, care de data aceasta va rãmîne în judet, este scheletul „Pustnicului“ - Sfîntul Iosif de la Vãratec. Acesta a fost scos luni, 12 august, din mormîntul vechi din 1828 si va fi asezat într-o raclã, la care se vor putea închina credinciosii începînd de joi, 15 august. Directorul Gheorghe Dumitroaia a spus cã a fost gãsitã si cãrãmida care se aseza sub capul cãlugãrilor, pe care sînt inscriptionate numele si data mortii. Zilele acestea au loc rugãciuni în preajma raclei - prima care apare la Mãnãstirea Vãratec, pentru cã atunci cînd scheletul aproape întreg a fost deshumat, s-a fãcut doar o cîntare a mãicutelor. Sfîntul Iosif de la Vãratec este pomenit de Biserica Ortodoxã pe data de 16 august. Sihastru si dascãl iscusit al rugãciunii lui Iisus, Sfîntul Cuvios Iosif a rãmas în memoria vie a locului cu supranumele „Pustnicul“. S-a nãscut în jurul anului 1750, în satul Valea Jidanului din Transilvania, într-o familie care s-a mutat în Molodova din cauza numeroaselor persecutii la care erau supusi românii ortodocsi din Transilvania de cãtre exponentii dominatiei austriece. ÃŽncã de tînãr, a hotãrît sã urmeze calea vietii monahale. Tunderea în monahism si taina hirotoniei întru preot le-a primit în Mãnãstirea Neamt. Documente ale vremii aratã cã pe la anul 1779, Cuviosul Iosif era îndrumãtor duhovnicesc la Schitul Pocrov de lîngã Mãnãstirea Neamt si povãtuitor al maicilor de la schiturile Gura Carpenului si Durãu. Dupã o vreme s-a retras în pustie, trãind ca sihastru în pãdurile din apropierea Schitului Sihla. Acolo s-a nevoit multi ani în post si rugãciune, împreunã cu doi ucenici ai sãi. Locuinta lor era formatã din trei chilii de lemn si pãmînt, asezate într-o poianã, alãturi de un mic paraclis. Bãtrînul cobora din pustie foarte rar. Hrana si-o procurau din fructele de pãdure si din legumele cultivate în jurul chiliilor. Si astãzi se mai vãd în poianã urmele Chiliilor lui Iosif, pîrîul si poiana care îi poartã numele si cîtiva pomi fructiferi. Dupã anul 1785, cu povãtuirea Staretului Paisie, Cuviosul Iosif a fost rînduit sã punã bazele Mãnãstirii Vãratec, ajungînd unul dintre ctitori si cel dintîi duhovnic.
Pentru viata sa sfîntã, Dumnezeu l-a înzestrat cu darul facerii de minuni si al izgonirii duhurilor necurate. Prin rugãciunile sale înãltate înaintea Sfintei Treimi si a Maicii Domnului, erau vindecati multi crestini de bolile sufletesti si trupesti. Sfîntul Cuvios Iosif a trecut la cele vesnice pe 28 decembrie 1828, fiind înmormîntat în pronaosul Bisericii Adormirea Maicii Domnului de la Mãnãstirea Vãratec. A fost canonizat în sedinta din 5-7 martie 2008.

Articol afisat de 1975 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(S. TÃRNÃ, M. VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective