Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2013
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 15 August 2013
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Crima cu drujba, greu de prevenit

• este pãrerea specialistilor psihiatri • „uciderea copilului a fost clar un gest de rãzbunare împotriva sotiei, iar sinuciderea lui o consecintã a remusãrilor si culpabilizãrii“ spune medicul psihiatru Iulia Echim • marti dimineatã un bãrbat de 30 de ani din Bãlãnesti si-a ucis copilul cu drujba, dupã care s-a sinucis • „De cînd lucrez în Politie nu am avut o spetã cu un astfel de mod de operare“, a declarat comisarul sef Paul Tablan, seful Politiei Neamt

Oribila crimã urmatã de o sinucidere petrecute acum douã zile în satul Bãlãnesti, din comuna Bârgãuani, nu putea fi prevenitã, sînt de pãrere medicii specialisti psihiatri. Atît timp cît criminalul nu era în evidentele de specialitate ale vreunui medic, nu avusese manifestãri extreme care sã conducã familia la solicitarea unui ajutor medical, si mai ales faptul cã era cunoscut drept un tatã responsabil si devotat, psihiatrii spun cã fapta sa a fost o consecintã a unei furii de moment, care efectiv i-a întunecat mintea si a fãcut posibil acest gest incalificabil. „Din pãcate, realitãtile economice pe care le traverseazã în ultimii ani tara au fãcut sã plece la muncã în strãinãtate femeile pentru a-si întretine familiile. ÃŽn conditiile în care societatea noastrã este traditional ca bãrbatul sã fie cel care aduce banii în casã, inversarea rolurilor este perceputã de bãrbati ca o lezare a orgoliului lor, si ca o stirbire a autoritãtii. Din acest motiv, scade stima de sine, apare un consum excesiv de alcool care afecteazã clar ratiunea si creste agresivitatea. ÃŽn plus, responsabilitatea cresterii copiilor, care nu este simplã pentru bãrbati, nu face decît sã apese greu pe umerii acestora. ÃŽn acest caz de la Bârgãuani cred cã toti acesti factori au reprezentat acumulãri succesive în timp, iar dorinta sotiei de a divorta si de a lua copilul cu ea în strãinãtate nu au fost decît factorul declansator. Cum s-ar spune, s-a umplut paharul. Nu gãsim vreo explicatie logicã în acest caz, ci doar putem emite ipoteze, iar una dintre acestea ar fi cã uciderea copilului a fost o pedeapsã, o rãzbunare îndreptatã împotriva sotiei, pe care a vrut s-o loveascã acolo unde o durea cel mai mult. Dupã acest gest pentru care nu existã nici o justificare, au urmat firesc remuscãrile, sentimentul de culpabilizare, dar si teama de consecintele legale, si astfel a venit si actul suicidal. ÃŽn momentul respectiv, al crimei propriu zise, cred cã putem vorbi de o emotie excesivã, de o întunecare a ratiunii, omul nemaijudecînd ceea ce fãcea. A reactionat extrem si un astfel de acces nu putea fi prevenit. ÃŽn cel mai fericit caz, familia ar fi putut solicita ajutorul psihiatrului doar pentru consumul de alcool care ducea la o agresivitate sporitã, dar nu cred cã si-ar fi imaginat cineva cã poate face un astfel de gest. Toti avem momente dificile în viatã, cînd traversãm adevãrate drame, dar întotdeauna trebuie sã intervinã ratiunea care sã ne ajute sã trecem peste. Din nefericire, în anumite cazuri, ca urmare si a unui consum de alcool, a lipsei de educatie, sau a lipsei unor valori morale, ratiunea nu mai existã si se ajunge la fapte incalificabile“, crede medicul specialist psihiatru Iulia Echim.

„Ceea ce s-a întîmplat ar fi fost foarte greu de prevenit“

Si politistii sînt de pãrere cã o astfel de faptã ar fi fost aproape imosibil de prevenit. Comisarul sef Paul Tablan, seful Politiei Neamt, cu ani de experientã în munca de politie judiciarã, afirmã cã o astfel de faptã ar fi fost aproape imposibil de prevenit. „ÃŽn toatã activitatea mea de politist judiciarist nu am întîlnit o spetã similarã, cu un astfel de mod de operare. Sub aspectul violentei si a impactului mediatic au mai fost crime comise cu violentã extremã gravã. Orice eveniment de genul ãsta este tragic în felul lui. Vorbim de morti, de un copil si de o familie. ÃŽnsã, cu un asemenea mod de operare, prin folosirea drujbei, nu au mai existat. Este foarte grav ce s-a întîmplat, si greu de înteles gestul criminalului. Probabil a cedat nervos si, pe fondul geloziei, a actionat în acest mod. Toate faptele pot fi prevenite, însã ceea ce s-a întîmplat la Bãlãnesti ar fi fost foarte greu de prevenit“, a declarat comisarul sef Paul Tablan. Ofiterul a declarat cã a dat dispozitie sã se facã o analizã pentru a se stabili si modul în care au actionat politistii. „Existã voci care spun cã politistii au actionat cu întîrziere, însã cred cã s-au grãbit atunci cînd au fãcut aceste declaratii. Cauzele acestei tragedii trebuie cãutate în altã parte“, a declarat comisarul sef Tablan.
Reamintim cã marti, 13 august, a avut loc în Neamt una dintre cele mai oribile crime din ultimii ani. Ovidiu Guitu, de 30 de ani, si-a omorît copilul de 5 ani, tãindu-i gîtul cu o drujbã dupã care s-a sinucis si el, provocîndu-si de asemenea rãni în zona gîtului cu lama fierãstrãului. Fapta socantã a fost declansatã de dorinta sotiei si mamei bãietelului proaspãt revenitã din Italia de a divorta si de a-si lua copilul cu ea. Bãrbatul, care mai fusese avertizat de politisti pentru un comportament agresiv, a încercat în ultimele zile sã-si convingã nevasta sã renunte la intentiile ei, chiar avînd douã tentative minore de suicid. Totul a culminat marti dimineatã, în jurul orei 8.00, cînd în urma unei dispute aprinse, tînãrul, care dealtfel avea grijã de copilul rãmas cu el de ani buni, a comis oroarea, socînd o tarã întreagã. Sãtenii afirmã cã femeia îsi gãsise un iubit albanez în Italia si luase hotãrîrea sã divorteze de sotul sãu. Gîndul cã va rãmîne fãrã copil si fãrã familie i-a luat mintile bãrbatului care a decis sã se rãzbune omorîndu-si copilul. Din pãcate, în ultimii ani tot mai multe familii de români s-au destrãmat dupã ce unul dintre membri a plecat în strãinãtate la muncã. Mama copilului ucis se afla si ieri la Sectia Psihiatrie a Spitalului Judetean Neamt, femeia fiind încã în stare de soc. Bãietelul va fi înmormîntat sîmbãtã în cimitirul din satul Bãlãnesti, iar tatãl sãu în aceeasi zi, însã în Vãleni. Trupurile neînsufletite ale celor doi încã se aflau, ieri la prînz, la Serviciul de Medicinã Legalã.

Articol afisat de 1514 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE, Daniel MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective