Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2013
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 19 August 2013
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Presedintele CJ, planuri pentru Mãnãstirea Tazlãu

• „Din toatã sãrãcia, vom gãsi bani pentru acest monument, realizat de Stefan cel Mare, care a rãmas singurul nereabilitat din judet“, a declarat seful CJ Neamt, Culitã Tãrîtã

Mãnãstirea Tazlãu va fi reabilitatã pînã cînd Culitã Tãrâtã îsi va încheia mandatul actual de la presedintia Consiliului Judetean Neamt. A anuntat acest lucru în urmã cu cîteva zile, cînd a tinut sã precizeze cã pentru el, pentru sufletul lui, istoria tãrii este extrem de importantã. „Oricît de sãraci sîntem, trebuie sã avem grijã de istorie. De aceea, în acest mandat, cît sînt presedinte al Consiliului Judetean Neamt, tin neapãrat sã implementãm un proiect prin care sã modernizãm Mãnãstirea Tazlãu. Este un lãcas de cult de o frumusete rarã, care trebuie pãstrat si pentru generatiile viitoare. De aceea, oricît de putini bani vom avea în bugetul judetului, ceva vom directiona ca sã reabilitãm mãnãstirea. Sper si în fonduri europene cu care sã realizãm acest important proiect. Este singurul obiectiv realizat de domnitorul Stefan cel Mare dintre cele existente pe teritoriul judetului Neamt, care nu a fost supus unui proiect de reabilitare. Interventiile sînt strict necesare si dacã nu le facem cît mai repede posibil, mãnãstirea va avea foarte mult de suferit“, a declarat Culitã Tãrâtã, presedinte al Consiliului Judetean Neamt.
Mãnãstire Tazlãu este o mãnãstire de cãlugãri cu hramul Nasterea Maicii Domnului, situatã în localitatea Tazlãu, la 36 km sud de Piatra Neamt si este o ctitorie din 1497 a lui Stefan cel Mare, pe locul unei foste biserici de lemn construitã de Alexandru cel Bun.
Asezãmîntul, monument istoric cu constructie masivã din piatrã a fost jefuit si distrus de mai multe ori, apoi refãcut, din pãcate, nu la acelasi nivel artistic. Primul document care mentioneazã despre aceastã mãnãstire este datat din 30 octombrie 1458, cînd Stefan cel Mare, la rugãmintea egumenului Mãnãstirii Bistrita, Eustatie, întãreste hotarele branistei acelei mãnãstiri. Este sigur cã obstea monahalã de la Tazlãu s-a constituit înaintea construirii actualului edificiu, deoarece printr-un document din 1481, Stefan cel Mare dãruieste Mãnãstirii Tazlãu douã sate - Borlesti si Dragomiresti - din „Cîmpul lui Dragos“. Biserica este înconjuratã de o incintã cu ziduri de piatrã, prevãzute cu metereze si contraforturi la exterior. Intrarea se arcuieste sub turnul-clopotnitã, situat la rãsãrit, iar în interior, de-a lungul zidului sudic, se mai pãstreazã substructiile monumentale ale casei Domnesti, în timp ce pe laturile nord si vest s-au descoperit, cu prilejul recentelor cercetãri arheologice, urmele fostelor chilii. Lucrãrile la constructia bisericii cu hramul „Nasterea Maicii Domnului“ au început la data de 4 iulie 1496, constructia fiind încheiatã la 8 noiembrie 1497, dupã cum se consemneazã în pisania asezatã în dreapta usii de la intrare în pronaos. Biserica „Nasterea Maicii Domnului“ de la Tazlãu este una dintre cele mai monumentale ctitorii ale lui Stefan cel Mare.

Articol afisat de 1301 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective