Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2013
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 20 August 2013
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

SALMONELLA UCIDE VREO 12.000 DE GÃINI

• Directia Sanitarã Veterinarã a primit a doua confirmare cã gãinile dintr-o fermã din Izvoare au salmonella • aproape 12.000 de ouãtoare trebuie ucise • fie prin gazare, fir prin sucirea gîtului • tone de ouã vor ajunge si ele materie primã la Protan • proprietarul fermei de pãsãri va fi despãgubit de stat •

Circa 12.000 de pãsãri dintr-o fermã din Izvoare, de lîngã Piatra Neamt, îsi vor gãsi sfîrsitul zilele acestea. Pentru toate ouãtoarele s-a emis al doilea buletin cu concluziile unor analize, prin care se certificã faptul cã pãsãrile suferã de salmonella si trebuie ucise. Rãmâne de stabilit modul în care pãsãrile îsi vor gãsi sfîrsitul, pentru cã existã cel putin douã variante „de lucru“ - fie prin gazare, fie, feroce, dar practic si asa - prin sucirea gîtului. Decizia se va lua si în functie de „conditiile tehnice“ pentru cã trebuie vãzut dacã se gãsesc manipulatori care sã rupã gîtul la vreo 12.000 de pãsãri! Cert este cã oricum ar muri, disparitia fizicã a pãsãrilor se va produce la Protan Bacãu, pentru cã ferma pietreanã are contract cu aceastã unitate de ecarisare. Medicul Constantin Lipan, director adjunct al Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Neamt, a confirmat primirea celui de-al doilea set de rezultate si necesitatea distrugerii efectivului de pãsãri din fermã, pentru a nu fi pusã în pericol sãnãtatea oamenilor: „Gãinile de la ferma din Izvoare au salmonella, lucru certificat de buletinele de analizã. Rezultatele la probele trimise au iesit pozitive, ceea ce duce la obligativitatea desfiintãrii focarului. Ferma va fi depopulatã, dar rãmîne de stabilit modalitatea în care se va proceda. Metoda va fi cea agreatã de cãtre agentul economic, pentru cã el va primi despãgubiri de la stat, asa cum prevede legislatia. Este important sã vedem si unde gãsim pe cineva autorizat care sã punã în aplicare aceastã decizie privind depopularea fermei, pentru cã e vorba despre foarte multe pãsãri. Animalele ucise vor fi duse la Protan Bacãu, sub restrictie sanitar veterinarã. Dupã depopulare, ferma va fi deratizatã, deparazitatã si verificatã dacã focarul a dispãrut. Ouãle de la aceste gãini se aflã sub sechestru sanitar veterinar si vor fi si ele distruse, tot la Protan. Este vorba despre ouã de ordinul tonelor, care au fost oprite de la comercializare. Nu existã magazine ori supermarketuri în care sã se gãseascã ouã sau carne de gãinã de la aceastã fermã din Izvoare care sã punã în pericol sãnãtatea populatiei. Cazul este tinut sub control“. Anuntul privind focarul de salmonella de la Izvoare a fost fãcut pe 8 august, dupã ce s-a primit primul set de rezultate pozitive la probele prelevate de la gãinile respective. Ceea ce s-a gãsit în fermã s-a pus sub sechestru sanitar-veterinar, iar reprezentantii DSVSA au declarat cã nu exista nici un pericol pentru populatie, pentru cã boala care a dat în gãini nu este atît de periculoasã pentru om. „Unitatea respectã conditiile de biosecuritate si este autorizatã sanitar veterinar. Boala a fost depistatã în urma examenelor efectuate în cadrul pogramului de control oficial si a fost notificatã ANSVSA. Efectivul de gãini ouãtoare a fost pus sub restrictii oficiale. ÃŽn data de 8.08.2013 au fost recoltate probe la cererea proprietarului, care au fost trimise la IDSA si DSVSA Bacãu pentru investigatii suplimentare. De asemenea, au fost puse sub sechestru ouãle provenite din fermã, pînã la clarificarea situatiei“, se arãta în comunicatul de pe 8 august. Teoretic, în cazul în care carnea gãinilor cu salmonella nu este gãtitã la temperaturi mari, iar ouãle nu sînt fierte pînã se întãresc la interior, consumatorii se pot trezi cu febrã, dureri abdominale, diaree si obosealã.

Articol afisat de 1632 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective