Stafilococ la bucãtar, toxiinfectie la praznic
• DSP a luat probe pentru analize de la toti angajatii firmei de catering care a gãtit pentru o pomenire • Motivul pentru care 20 de oameni din Vulpãsesti au suferit o toxiinfectie alimentarã e legat de prezenta unui stafilococ la unul dintre angajatii restaurantului care a asigurat mîncarea pentru meseni. Rezultatul a ajuns ieri la Directia de Sãnãtate Publicã Neamt si dupã aflarea lui, s-au luat probe de la angajatii restaurantului. „Unora li s-au prelevat deja probe pentru analize, altii urmeazã sã intre la verificãri. Din ce stim pînã acum, unul dintre angajati are un stafilococ. Imediat dupã înregistrarea toxiinfectiei am mers la firma de catering din Roman care a asigurat mîncarea pentru pomenire si toti angajatii aveau cursuri de igienã si analizele la zi. Doar cã între timp a apãrut stafilococul. Suspiciunea de salmonela nu s-a confirmat“, a declarat doctorul Dan Morenciu, directorul DSP Neamt. Duminicã, 18 august, circa o sutã de persoane din care sase copii, din satul Vulpãsesti, comuna Sagna, au mers la un praznic dupã o înmormîntare. Desi numãrul mesenilor a fost mare, doar 19 s-au pomenit cu dureri abdominale, simptome de vomã si diaree si au ajuns la spital la Roman. Unii au rãmas internati în noaptea de duminicã spre luni, iar altii au plecat acasã dupã usoare tratamente. Dupã cum au declarat cei care au organizat pomenirea, mîncarea gãtitã a fost asiguratã de o firmã din Roman, iar coliva, cozonacii si colacii de cãtre o altã societate. Desi initial se bãnuia cã toxiinfectia ar fi fost cauzatã de ciorba de perisoare cu smîntînã, analizele de laborator au demonstrat altceva. Motive ca sã fie incriminat borsul erau mai multe, începînd cu temperatura aerului extrem de ridicatã, la care s-a adãugat si faptul cã mîncarea s-a pus pe mese în plinã amiazã, dupã ce stãtuse cîteva ore în vasele aduse de firma de catering.
|