Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2013
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 4 Septembrie 2013
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Spitalul Sfîntul Spiridon are nevoie de sîngele nemtenilor

• de ieri a început o campanie de donare de sînge în cadrul cãreia donatorii pot dovedi altruism si sã nu ia tichete de masã

Nemtenii care vor sã doneze sînge au acum douã motive pentru a-si dovedi simtul civic. A început o campanie în cadrul cãreia îsi pot dovedi altruismul si sã nu ia bonuri de masã, sau pot accepta tichetele, numai sã vrea sã doneze, pentru cã Spitalul Sfîntul Spiridon din Iasi a fãcut apel cãtre centrele de transfuzii din Moldova pentru a trimite sînge necesar desfãsurãrii interventiilor chirurgicale. „Stiu cã zilele trecute am trimis sînge la Iasi pentru un nemtean care trebuia sã intre în operatie si se întîmplã asta de cîte ori e cazul“, a declarat doctor Ioan Lazãr, director al Spitalului Judetean. Medicii de la Spitalul Spiridon se aflã într-o situatie limitã si fac un apel cãtre toti semenii pentru a veni sã doneze sînge. Ei anuntã cã sînt tot mai multe cazuri în care chirurgii sînt nevoiti sã reprogrameze interventiile, din cauza crizei acute de lichid vital. Rezervele spitalului sînt epuizate, motiv pentru care s-a apelat la spitalele din Neamt, Brãila, Vrancea si Galati. De pe 3 septembrie, în Piatra Neamt a început caravana mobilã O sansã pentru viatã, organizatã de Asociatia React si Vodafone, finalul campaniei fiind în noiembrie. Aceastã caravanã face parte din campania de promovare a donãrii benevole lansatã în cadrul programul O sansã pentru viatã, în iunie 2013. Ea vizeazã în principal publicul altruist si tinerii din întreaga tarã dispusi sã contribuie la salvarea de vieti omenesti fãrã a primi recompense materiale (bonuri de masã).
„Foarte multi oameni sînt constienti de faptul cã zilnic, mii de pacienti au nevoie de transfuzii de sînge sau de preparate sangvine, pentru a supravietui. Din pãcate, prea putini reusesc sã facã pasul urmãtor, sã meargã la centrele de transfuzii judetene si sã doneze sînge. ÃŽn acestã toamnã ne propunem sã-i mobilizãm, sã-i aducem în caravana noastrã mobilã si sã le oferim sansa de a salva vieti“, a spus Anca Stefan, presedintele Asociatiei React.
Persoanele care doresc sã doneze trebuie sã aibã vîrsta cuprinsã între 18 si 60 de ani; greutate între 50-100 kg femeile si 60-100 kg bãrbatii; sã nu fi suferit în ultimele luni interventii stomatologice si chirurgicale si sã nu aibã ori sã nu fi avut hepatitã (de orice tip), TBC, sifilis, malaria, epilepsie, brucelozã, ulcer, diabet zaharat, boli de inimã, boli de piele, miopie peste (-) 4 dioptrii. Femeile nu trebuie sã fie însãrcinate, în perioada de lãuzie sau în perioada menstrualã. Înainte de donare se recomandã consumarea unei cãni cu ceai sau cafea, un mic dejun putin consistent (legume, fructe dar fãrã multe proteine si grãsimi). Nu se fumeazã înainte si dupã donare cu o orã.

Articol afisat de 1065 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective