Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2013
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 14 Septembrie 2013
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Despre scoalã si emotiile generalului Viorel Stan

• cea mai acutã problemã în judet o reprezintã lipsa fondurilor în unitãtile de învãtãmînt • generalul Viorel Stan a declarat cã o nemultumire la începutul anului scolar o reprezintã neocuparea a circa 300 de locuri la clasa a IX-a • partea bunã este datã de lipsa totalã a suplinitorilor necalificati •

Peste 400 de imobile din Neamt, care au ca destinatie desfãsurarea activitãtilor instructiv-educative, asteaptã ca de luni sã îsi primeascã elevii. Unele strãlucesc, altele sînt mai modeste, dupã posibilitãtile pe care le-au avut directorii, dupã disponibilitãtile alesilor locali de a aloca fonduri si dupã puterea financiarã a pãrintilor, care se dovedesc în dese rînduri sponsori pentru a pune la punct sãlile de clasã în care vor învãta copiii lor. În prag de nou an scolar, inspectorul general Viorel Stan a acordat un interviu, în care a vorbit, în mare, despre ceea ce înseamnã acum învãtãmîntul în Neamt.

Reporter: Domnule inspector general, cum vã declarati în acest moment, cînd mai sînt douã zile pînã la debutul unui nou an scolar?
Viorel Stan: Dincolo de functia pe care o detin, simt emotia dascãlului care asteaptã sã se reîntîlneascã cu elevii, simt puterea unui «nou început», dar totodatã am si regretul cã nu s-a putut face totul pentru ca în fiecare scoalã copiii sã se bucure de confortul pe care îl meritã, de dotãrile care li se cuvin. Si acelasi lucru e valabil si pentru colegii mei de la catedrã, pentru cã si ei au nevoie de conditii decente de lucru, de materiale didactice! Din pãcate, unele scoli se «Ã®nvîrt dupã soare» si se aflã în topul ierarhiilor, în vreme ce altele sînt modeste si foarte modeste! Iar elevii si colegii mei ar trebui sã aibã aceleasi drepturi, dar iatã, practica ne demonstreazã altceva! Din pãcate rãmîne problema lipsei banilor în sistem. Un director care nu se implicã, care nu se zbate un an întreg, un mandat întreg ca sã atragã fonduri, e legat de mîini si de picioare! El e cel care trebuie sã colaboreze cu autoritãtile locale, pentru cã ele alocã fondurile! Este ilegal, este imoral sã accepti, ba, mai grav, sã le impui pãrintilor sã dea bani la scoalã! ÃŽi atentionez pe cei care fac asa ceva cã îi va costa functia!
Rep.: Cu ce personal se va desfãsura procesul educativ în acest an scolar?
V.S.: Aici am o veste bunã! Spre deosebire de toti anii de pînã acum, de data aceasta avem numai calificati în sistem. Peste 95% dintre cadrele didactice de pe toate structurile sînt calificate. Restul e reprezentat tot de calificati, dar sînt colegi pensionari. N-am primit nici un necalificat în sistem si acesta e mare lucru pentru un învãtãmînt de calitate. Iar dacã vorbim despre pensionari ca numãr, acestia sînt în jur de 30.
Rep.: Ce ne puteti spune despre realizarea planului scolar?
V.S.: Aici mai avem un minus! Aproape 300 de locuri nu s-au ocupat la clasa a IX-a si vina este atît a noastrã, cei de la ISJ, cît si a directorilor, care n-au reusit sã convingã elevi din zonele apropiate judetului Neamt, sã vinã în liceele de la noi. Cele mai mari astfel de probleme se întîlnesc la liceele din zona Roman. Cred cã a fost si o estimare gresitã a directorilor, care au sperat în mai multe clase decît se poate practic.
Rep.: Vor avea elevii nemteni manualele pe bãnci, în prima zi de scoalã?
V.S.: Vor avea! Cei mai multi dintre ei vor primi cãrtile, chiar dacã nu vorbim doar de unele noi! Peste 90% din planul de achizitii a fost deja realizat si vom rezolva si cu diferenta în foarte scurtã vreme. Luna viitoare vom face inventarul în scoli cu necesarul de manuale pentru anul scolar 2014-2015 si mã voi ocupa personal de aceastã problemã.
Rep.: De la 1 septembrie au fost schimbati unii directori de scoli. Asta a fost tot sau mai aveti în plan si alte schimbãri?
V.S.: Vor fi si altele, dacã vor apãrea probleme în managementul scolilor. Oricînd putem lua o astfel de decizie. În ISJ functioneazã un departament care se ocupã de pregãtirea directorilor noi, în sensul cã li se aduce la cunostintã legislatia în vigoare, li se prezintã îndatoririle, în mare ceea ce are de fãcut fiecare! De asemenea, vom organiza un curs, tot pentru directori, ca sã afle cum îsi pot promova unitãtile de învãtãmînt! Dar acestea sînt deja probleme oarecum tehnice... Vreau sã le urez tuturor celor care au legãturã cu scoala, sã se bucure de succese în noul an, iar în iunie 2014 sã numere si mai multe satisfactii!

Articol afisat de 871 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective