Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2013
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 7 Octombrie 2013
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Iaca o aberatie - consultatii medicale contra cronometru

• de anul viitor, medicii vor putea „trata“ pacientii în 5 minute • doctorii cred cã este o aberatie •

Dacã pînã acum eram supãrati cã medicul ne expediazã cam repede, de anul viitor nu vom apuca sã spunem nici mãcar „bunã ziua“, cã vom fi scosi afarã din cabinet. Practic, vor fi situatii în care vom avea alocat pentru consultatii doar 5 minute, timp în care medicul ar trebui sã ne consulte, dar si sã ne dea o retetã sau o trimitere. Un proiect de lege al Ministerului Sãnãtãtii clasificã consultatiile în scurte, standard si complexe. Consultatia scurtã va avea cam 5 minute si va consta în ascultarea de cãtre medic a istoriei scurte a bolii pacientului si într-o examinare clinicã limitatã. Se va prescrie medicatie, concediu medical, urmãrire indicatii - si o înregistrare a informatiei clinice în dosarul pacientului, consultatia putînd fi efectuatã la cabinet sau la domiciliu. Cea standard va cuprinde o interogare mai complexã a pacientului de cãtre doctor, cu istoricul complet al bolii si al tratamentelor, examinarea clinicã specificã specialitãtii, stabilirea planului de investigatii cu interpretare, stabilirea planului de management al bolii, inclusiv acte de suport – prescriptie, concediu medical, scrisoare medicalã, înregistrarea detaliilor clinice în dosarul pacientului, toate acestea trebuind a fi fãcute în 20 de minute. Consultatia complexã va avea o duratã medie de 40 de minute si va cuprinde, pe lîngã istoricul bolii si examinarea clinicã specificã specialitãtii, stabilirea planului de investigatii si interpretare, acordarea îngrijirii preventive si consiliere specificã specialitãtii, înregistrarea datelor clinice.
ÃŽn aceste conditii, doctorii vor sta cu ochii pe ceas. Astfel de consultatii vor fi acordate si de medicii de familie, dar si de specialisti, scopul mãsurilor propuse de minister fiind eficientizarea. Doctorii cred cã este o aberatie ce se doreste, pentru cã în 5 minute nu are nimeni timp sã stabileascã un diagnostic. „Dacã este vorba despre prescrierea unei retete lunare pentru un bolnav cronic, pot fi suficiente 5 minute, desi numai înregistrarea actelor dureazã mai mult. Dar pentru o boalã acutã, în care bolnavul trebuie ascultat, consultat, stabilit un diagnostic nici mãcar 20 de minute nu sînt suficiente. Cred cã acesti timpi sînt orientativi si medicul va decide cît si care este conduita necesarã de la caz la caz“, a declarat medicul Mihaela Covrig, presedintele Medicilor de Familie Neamt.

Articol afisat de 1165 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective