Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2013
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 25 Octombrie 2013
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
LICEUL DIN BICAZ LA 60 DE ANI

LICEUL DIN BICAZ LA 60 DE ANI

Stimatii prieteni, adunati întru cinstirea unei ctitorii ce a împlinit în aceastã toamnã saizeci de ani, dragã inimilor noastre, îngãduiti-ne sã vã adresãm, alãturi de un frãtesc salut, cîteva cuvinte de departe. Speranta noastrã era sã le rostim aici, între oamenii pe care i-am pretuit, între fostii nostri elevi, între colegii de cancelarie, dascãli de frunte ai scolii românesti. Dar sîntem prea departe si vestea despre aceastã sãrbãtoare ne-a venit prea tîrziu. La 15 septembrie 1953, în prima zi de functionare a liceului, Vsevolod Ruga, directorul sectiei serale, prima care lua fiintã, m-a prezentat pe mine, Mihai Mancas, elevilor seralisti, în prima mea orã de curs. Cei mai multi mã depãseau ca vârstã, eu avînd doar douãzeci de ani. Unii dintre cei tineri apartineau categoriei damnate atunci: erau copiii „dusmanilor poporului“, adusi aici cu domiciliu fortat, sã fie „reeducati“ prin muncã fizicã. ÃŽntre ei, Rodica Dumitrescu, fiica aghiotantului regal Anghel Dumitrescu, cel care îl arestase pe maresalul Ion Antonescu în ziua de 23 august 1944. Alãturi de ei, tinerii muncitori, localnici sau veniti din toatã tara, sã construiascã barajul marii hidrocentrale de la Stejaru. Chiar înainte de a intra în localul frumos al scolii, îl cunoscusem, în curte, pe dragul meu Aurel Popa, care mã întrebase în ce clasã m-am înscris. Alãturi de strãlucitii mei colegi de cancelarie, cãrora le pãstrez o permanentã pretuire si vie amintire, si eu, Alexandrina Mancas, am avut sansa sã slujesc aceastã scoalã prestigioasã din Bicaz vreme de 15 ani. Si eu fãceam parte din „dusmanii poporului“, tatãl meu fiind detinut politic în lagãrul de la Dodeni. ÃŽn acei ani, exclusã din facultate, am functionat ca profesor de educatie fizicã, dar si de desen tehnic, alãturi de neuitatul Mihai Adamescu si de Ernest Radulian, ridicînd sportivi de înaltã clasã. Si la sport, ca si în toate privintele, liceul nostru era fruntas în regiunea Bacãu, luptînd de la egal la egal cu marile licee din Bacãu, Roman si Piatra.
Nu vã scriem acum doar pentru cã am fost oameni ai scolii acesteia, nici fiindcã aici, alãturi de unii dintre dumneavoastrã, am trãit cei mai frumosi ani ai tineretii noastre si acea dramaticã epopee, plinã de mãretie si udatã de sudoare si de sînge, construirea marii hidrocentrale. Anii tineretii si prietenii mai apropiati ca fratii nu se uitã! Vã trimitem acest mesaj întru neuitarea celor de la început, aproape toti plecati în vesnicie, ale cãror nume ar trebui sãpate în piatrã, cãci liceul a împlinit, iatã, 60 de ani si uitarea a început demult a lucra. Este prea bogatã istoria acestei institutii, vîrsta ei a devenit respectabilã si a venit timpul înfiintãrii unui muzeu care sã le spunã mereu generatiilor ce se succed cã istoria nu începe cu ei, cum nu a început nici cu noi, cei din 1953, nici cu voi, cei de azi, povestea scolii bicãzene fiind mult mai lungã, dar din pãcate putin cunoscutã. Îi aducem un respectuos omagiu doamnei profesor emerit Veronica Mihãilescu, cea care, alãturi de sotul sãu, profesorul Vasile Mihãilescu, se numãrã între ctitori. Din cei de atunci, din prima zi, doar noi vietuim încã, din voia Celui de Sus.
De aici, din inima Frantei, toate gîndurile ni se îndreaptã cãtre liceul tineretii noastre, cãtre toti profesorii si spre toti elevii care au dus faima scolii lor în toatã tara si peste fruntarii, spre bicãzenii cu care am împãrtit si pîinea pe cartelã si marile bucurii, irepetabile în istoria locului, cãtre prieteni si cunoscuti. Ei au creat si sustin nu doar un munte de beton, barajul, ci o istorie de lacrimi si de luminã! Iar domniilor voastre, cei care sãrbãtoriti împlinirea a 60 de ani ai liceului, concetãteni si oaspeti,vã trimitem urarea de a continua cu tenacitate si sperantã ceea ce am pornit noi în anii 50 ai veacului trectut!.
Vivat, crescat, floreat, Alma Mater Bicazesis!

Alexandrina Camelia si Mihai Emilian MANCAS
Octombrie 2013, Nevers, Franta

Articol afisat de 1647 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Mihai Emilian MANCAS)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective