Boala mîinilor murdare, statistici îngrijorãtoare
Cazurile de hepatitã s-au înmultit îngrijorãtor în judetul Neamt, în 2013 statisticile arãtînd o crestere de peste 10 ori comparativ cu anul precedent, rareori înregistrîndu-se atît de multe îmbolnãviri. Reprezentantii Directiei de Sãnãtate Publicã s-au confruntat încã de la începutul anului cu o avalansã de îmbolnãviri de hepatita A, cele mai multe focare fiind în cîteva localitãti din zona Roman si cel mai adesea a fost vorba despre copii nevaccinati. Cunoscutã drept boala „mîinilor murdare“, hepatita poate fi transmisã destul de usor, mîncatul cu mîinile nespãlate fiind una dintre cele mai rãspîndite cãi de infectare, ceea ce explicã amploarea focarelor. Conform datelor statistice centralizate de DSP Neamt, în primele nouã luni au fost luate în evidentã 217 cazuri noi de hepatitã pe cînd în acelasi interval de timp din 2012 se înregistraserã doar 16 cazuri. „Vorbim anul acesta despre o adevãratã zonã epidemicã. O datã la 5-7 ani, în fiecare teritoriu se înregistreazã un numãr mai mare de bolnavi care nu au fãcut anterior aceastã afectiune. Anul acesta au fost mai multe comune din zona Roman afectate de aceste îmbolnãviri, victimele predilecte fiind copiii. Din fericire, nu au fost cazuri foarte grave”, a spus medicul Roxana Pipirigeanu, sefa Serviciului Epidemiologic din cadrul DSP Neamt. Hepatita A este cea mai simplã formã a acestei boli, fiind o infectie a ficatului cauzatã de un virus ce este transmis prin consumarea alimentelor sau a apei contaminate. Spre deosebire de virusii hepatici B si C, hepatita A nu determinã o infectie cronicã asupra ficatului. Acesta este primul virus hepatic descoperit si este cunoscut ca fiind cea mai frecventã cauzã de inflamatie hepaticã. Cel mai mari riscuri de a face aceastã boalã au copiii care merg în colectivitãti dar si adultii care trãiesc în spatii aglomerate si neigenice. Specialistii spun cã metoda cea mai eficientã de prevenire a hepatitei A este vaccinarea. Alte mãsuri de prevenire a infectãrii cu virusul hepatitei A sînt spãlarea frecventã a mîinilor cu apã si sãpun, consumul exclusiv de apã potabilã din surse sigure, consumul de fructe si legume foarte bine spãlate etc.
|