Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2013
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 11 Noiembrie 2013
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Scolile, la voia sortii

• de toate investitiile din unitãtile de învãtãmînt a devenit responsabil Ministerul Dezvoltãrii • singura sansã a scolilor de a-si mai face ceva reparatii rãmîn bugetele locale • „Directorii nu îsi mai pot pune nici o sperantã cã vor fi sprijiniti de Inspectoratul Scolar pentru a primi vreun ban, cãci Ministerul Educatiei a rãmas fãrã posibilitatea de a asigura finantare“, a declarat generalul Stan

Scolile au rãmas si fãrã putinul ajutor pe care îl mai primeau de la Ministerul Educatiei Nationale. Institutia centralã nu mai are cadru legal în baza cãruia sã asigure fonduri pentru rezolvarea problemelor de infrastructurã din unitãtile de învãtãmînt. ÃŽn aceste conditii, toti banii de care se mai pot bucura scolile provin de la bugetele locale. Iar dacã va fi sã primeascã fonduri de la centru, de la bugetul de stat, acestea vor fi directionate de cãtre Ministerul Dezvoltãrii, cãtre care s-a pasat sarcina de a se aloca bani pentru sprijinirea unitãtilor de învãtãmînt. „Din acest an, toate proiectele pe investitii în scoli au trecut la Ministerul Dezvoltãrii, asa cã directorii nu îsi mai pot pune nici o sperantã cã vor fi sprijiniti de Inspectoratul Scolar pentru a primi vreun ban, cãci Ministerul Educatiei a rãmas fãrã posibilitatea de a asigura finantare. ÃŽn aceste conditii, pentru cea mai micã reparatie într-o unitate de învãtãmînt, doar bugetele locale pot asigura bani. ÃŽn perioada urmãtoare se constituie bugetele scolilor, care sînt parte componentã a bugetelor locale. Si asta trebuie sã fie o componentã continuã a bugetelor locale, pentru cã asa vor sta lucrurile de acum. Directorii trebuie sã fie atenti si la nevoile pe care le vor avea scolile la varã, cînd trebuie fãcute lucrãri de igienizare si reparatii. Acum trebuie stabilite sumele de care vor avea nevoie la varã. Functionãm pe principiul - «omul gospodar îsi face iarna car si vara sanie»“, a declarat Viorel Stan, inspector scolar general al ISJ Neamt. ÃŽnvãtati ca de la an la an sã aibã tot mai putini bani pentru investitii si dotãri în scoli, unii directori se bucurã de sprijinul primarilor, dar altii sînt lãsati sã se descurce cu te miri ce. ÃŽn aceste conditii, oricît s-ar spune cã fondul clasei sau fondul scolii sînt ilegale si reprezintã evaziune fiscalã, ele sînt salvarea unitãtilor de învãtãmînt.

Investitii si reparatii de o sutã de milioane, pe hîrtie

O situatie întocmitã de Inspectoratul Scolar la finele anului 2012 avea sã reliefeze faptul cã în Neamt se adunase un munte de bani care era de plãtit unitãtile de învãtãmînt din judet cãtre constructorii care le-au prestat diverse lucrãri si un munte si mai mare ar trebui investit pentru ca lucrãrile de investitii începute sã ajungã la final.
La sfîrsitul anului financiar 2012, în judet erau înregistrate 53 de propuneri de lucrãri aflate în diverse stadii, în valoare totalã de 75.981.000 de lei la unitãtile finantate de la bugetele locale fiind evidentiate în plus si datorii în valoare totalã de 20.905.000 de lei. În 2012, din bugetul Ministerului Educatiei a fost alocatã doar suma de 100.000 de lei pentru continuarea lucrãrilor la un punct de lucru (Grãdinita din comuna Gherãesti). Pentru unitãtile conexe ale ISJ au fost aprobate opt lucrãri la patru unitãti, dar suma de 1.080.000 de lei a fost achitatã la începutul anului 2013. Pentru anul 2013, s-a solicitat continuarea lucrãrilor la unitãtile finantate de la bugetele locale, evidentiate în lista existentã la nivelul anului 2012. Pentru unitãtile conexe s-a solicitat suma de 1.720.000 de lei, dar pînã la aceastã datã nu au fost aprobate fonduri. Prin programul cu finantare externã pentru Reabilitarea Învãtãmîntului Rural, la începutul anului scolar 2012- 2013, se mai aflau în reabilitare patru unitãti de învãtãmînt. La trei dintre acestea lucrãrile au fost finalizate în octombrie 2012 si la o scoalã lucrãrile se aflã în derulare. Cele mai multe proiecte de reabilitare, asigurare utilitãti sau reparatii capitale au început în 2007. De prin 2009 a început sã se simtã criza, astfel cã în 2010 si 2011 n-a mai demarat nici un santier prin scoli, iar directorii s-au limitat la cîrpeli. Cu banii primiti de la primãrii abia s-au spãlat geamurile si s-a mai dat un var.

Articol afisat de 1715 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective