Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2013
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 26 Noiembrie 2013
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

În Sãnãtate, grevã blîndã

• la Centrul de Transfuzii se primeau donatori, cazurile fiind considerate urgente • în Policlinicã, unele cabinete erau în grevã, altele nu • la Maternitate, gravidele au respectat greva, nefiind nici o nastere •

Greva de avertisment din Sãnãtate care a avut loc ieri, între ora 8.00 si 10.00 a trecut neobservatã la Spitalul Judetean, pacientii neavînd de suferit. Culmea este cã multe cadre medicale nici mãcar nu stiau cã sînt în grevã, aflînd abia la slujbã. Angajatii din tot sistemul sanitar au fost luni, 25 noiembrie, timp de douã ore în grevã de avertisment, acesta fiind ultimul pas înaintea celei generale. În unele spitale angajatii au întrerupt lucrul si s-au adunat pe holuri pentru a-si spune pãsurile, în altele s-au închis efectiv usile fiind preluate doar urgentele, pe cînd în altele greva a fost una mai mult teoreticã, practic, ziua arãtînd la fel ca toate celelalte. Spitalul Judetean este una dintre aceste unitãti unde greva a fost blîndã.

Donarea de sînge consideratã urgentã

Luni dimineatã, la ora 8.30, donatorii din Piatra Neamt erau primiti fãrã nici un fel de probleme, cu totii fiind trimisi cãtre sãlile de recoltare. Pe usile centrului nu era înscris nici un anunt care sã arate cã sanitarii ar fi în grevã. Asistenta sefã a Centrului de Transfuzii a precizat cã activitatea de donare de sînge este consideratã o urgentã, de acest lucru depinzînd uneori viata bolnavilor din sectiile spitalelor, asa cã nu a fost refuzat nici un donator.

Uite greva, nu e greva în Policlinicã!

Pe holurile Policlinicii agitatie, lume multã, înghesuialã, ca lunea dimineatã. Pe usile ambulatoriului nici un anunt cã-i grevã, iar asistentele de la Triaj dãdeau bonuri. Cele mai multe cabinete erau deschise si se acordau consultatii. Pe usa cabinetului de Oftalmologie era scris însã mare „Grevã“, ceea ce a fãcut sã nu fie nici un pacient la usã. Fie asta, fie anuntul cã medicul specialist este în concediu pînã la finele lunii. La Ginecologie, coadã. Una dintre paciente ne informeazã cã doctorul încã nu a venit. „Nu-i doctorul, dar acum a venit asistenta si zicea cã ar fi grevã pînã la 10.00. Acuã', ori cu grevã, ori fãrã grevã, tot aia e, doctorii cam tot atunci apar aici“ a declarat o pacientã. Coordonatoarea Policlinicii si liderul Sanitas din spital a explicat cã sînt în grevã, dar într-una fãcutã cu inima. „Sigur cã sîntem în grevã, dar nu poti lãsa cazurile urgente si nici nu-ti poti asuma riscul sã refuzi o consultatie pentru cã nu se stie ce poate interveni. Sîntem si noi oameni, avem cu totii pãrinti si nu avem inimã sã trimitem oameni acasã, mai ales pe unii veniti de la zeci de kilometri distantã“, a precizat Angela Abatã Tofan.

La UPU greva nu s-a simtit

Pentru cadrele medicale din Urgentã nu existã grevã, fie ea de avertisment, fie generalã. Asa se face cã luni dimineatã la UPU era ca de obicei, adicã cu bolnavi asteptînd pe holuri ori cu pacienti întinsi în paturi pentru consultatii. „Chiar astãzi sînt de serviciu la cabinetul de Chirurgie, din cadrul UPU, unde ajung cazuri grave, asa cã nu se pune probleme refuzului vreunui pacient“, a declarat asistenta Mariana Petrea. Ca si cum nu ar fi fost de ajuns bolnavii aflati deja pe holuri, trei ambulante care nu tineau cont de grevã au ajuns la UPU în mai putin de 10 minute, fiecare aducînd cazuri urgente.

La Maternitate nu s-a nãscut în timpul grevei

Maternitatea este o altã sectie unde medicii si asistentele nu pot pune stetoscopul în cui si sã închidã usa. Nasterile se produc cu sau fãrã acordul grevistilor, însã luni dimineatã gravidele parcã au tinut cont de pauza cadrelor medicale. „Nu am avut nici o nastere în cele douã ore de grevã de avertisment. Pe timpul celor douã ore am fost în sectie si am asigurat doar urgentele“, a declarat medicul Sorana Iftimia, sefa Sectiei Neonatologie. Acelasi lucru s-a întîmplat si la Sectia Radiologie, unde s-au fãcut doar urgentele. Cadrele medicale spun cã dacã nu se rezolvã doleantele lor în cîteva zile, de joi vor intra în grevã generalã pe termen nelimitat.

Liniste si la Tîrgu Neamt

Grevã a avut loc si la Spitalul Orãsenesc Tîrgu Neamt, nefiind afectatã activitatea si nici interesele bolnavilor, dupã cum ne-a declarat Eva Ungureanu, asistentã-sefã la Sectia Chirurgie si noul lider Sanitas: „A avut loc o grevã de avertisment cu încetarea activitãtii, fiind asigurate, ca întotdeauna, urgentele, strictul necesar. Membrii de sindicat au fost anuntati din timp. Managerul Florin Apostoae, a declarat cã, personal, ca medic, este de acord cu
revendicãrile: „Fiind manager, nu am voie sã fac grevã, dar ca medic sînt de acord cu ce sustin colegii mei. Ca manager, urmãresc sã fie asiguratã activitatea institutiei în proportie de minimum 30% pe durata grevei, cu asigurarea urgentelor, de care mã ocup chiar personal“.

Articol afisat de 1018 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M. VASILACHE, R. AANEI)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective